Habemus preşedinte! Gata cu domnia UDMR!

UDMR a renunţat cu greu, dar a renunţat nevoită de împrejurări la tronul judeţului Satu Mare, după şapte ani şi jumătate în care a tăiat şi a spânzurat conturile CJ. Noul preşedinte al Consiliului Judeţean – liderul PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan – s-a născut cu forcepsul în urma unei şedinţe care a durat vreo cinci ore, presărată cu pauze şi negocieri intense la cel mai înalt nivel. Trocul a fost până la urmă între toţi cei trei jucători – PSD-PNL-UDMR, însă ultimii au votat împotriva candidatului PSD. Noul preş’ alintat Ghiţă a ieşit, la limită, cu 17 voturi, la al doilea tur de scrutin, după ce la primul tur un consilier PNL nu a respectat procedura de vot. Aşa a recunoscut pe holuri. A mai fost un tur înainte, neluat în calcul, în care s-au făcut doar propuneri de candidaţi, care au fost retrase la mai puţin de două minute. PSD l-a propus pe Ciocan, iar UDMR pe un anume domn consilier Veroni, de care eu personal nu mai auzisem până azi. O miştocăreală ieftină, urmată de o pauză cu alte negocieri, deoarece singurul candidat viabil era Tiberiu Guntner. Cum spuneam, deşi a acceptat înţelegerea, UDMR nu a votat candidatul PSD. Motivaţia: facem înţelegerea între partide, dar nu putem fi de acord cu candidatul. UDMR a cedat moşia pentru că nu avea nimic de dat la schimb, primind un post de vicepreşedinte. UDMR l-a scos la bătaie pentru postul de vicepreşedinte, ales cu 24 de voturi pentru, pe şvabul Tiberiu Guntner, unul dintre cei mai vizibili şi mai coerenţi consilierii judeţeni, dacă nu cel mai vizibil, care deja spune că pierde mulţi bani acceptând mandatul. O face, probabil, de dragului judeţului. Pentru ce şi-au dat liberalii voturile pesediştilor, rămâne de văzut… PSD a obţinut voturile necesare de la PNL, dar se pare că şi unul de la UDMR. Cine a trădat de la PNL şi cine de la UDMR? Keizer, Pinter, Guntner etc … În final, toate sunt nume ungureşti sau şvăbeşti…

Anunțuri

Despre Satmareanca
Ziaristă

20 Responses to Habemus preşedinte! Gata cu domnia UDMR!

 1. Rebel says:

  a fi roman nu e o calitate in sine… eu sincer sint dezamagit ca judetul a ajuns (chiar pentru juma’ de an) pe mina unuia ca ciocan. erau alti consilieri mai buni: tou, govor, petric,etc. eu sint convins de faptul ca a fost tradare din partea unor consilieri psd: doar keiser ar fi putut vota pe invers dintre pnl-isti iar din cite stiu votul pd era rezolvat. asa ca de la 6 la 16 sint doar 10 voturi iar psd are 12 consilieri… daca si guntner a votat cu psd, inseamna ca numarul tradatorilor se ridica la 3. asa ca ma bucur ca exista onoare si intre psd-isti, chiar daca se manifesta prin lovituri sub centura… la cite au indurat sub presedentia taurului nu ma mir.

 2. Sătmăreanca says:

  @ Rebel

  Nici a fi ungur nu e o calitate 🙂 A fost şi prefect, ce are că mai e şi preşedinte 🙂
  Se persupune că au votat pe invers Keizer şi Pinter. Deci, în final sunt 12 PSD, 4 PNL şi un vot UDMR.

 3. Rebel says:

  de asta mi-e frica: va fi presedinte cum a fost si prefect. scuza-ma daca intelectualul din mine se revolta. ma simt ca atunci cind vad asistatii sociali mergind la vot sa-mi hotarasca soarta… votul pd era negociat tot de pnl, are loc promis pe lista lor in 2008, iar pinter asculta mai repede de nashul macec decit de keiser.

 4. Rebel says:

  daca tot au fost atit de tari, de ce nu au pus vice roman? doar asa era planul, sa fie lasat udmr total pe dinafara… nu?
  nota bene, pnl, a ramas din nou pe drumuri… 🙂

 5. Sătmăreanca says:

  Nu stiu ce s-a promis si ce nu, e treaba lor in final. Intreaba-i pe ei de ce nu au facut ce nu iti convine, ca eu nu am de unde sa stiu 🙂
  Trebuie sa apreciez insa ca alegerea lui Guntner ma surprinde placut, dintr-un anumit punct de vedere. Daca ma gandesc la proiectari, intarzieri si altele imi vine sa imi schimb parerea 🙂

 6. Aya says:

  (DOAR ?) UN IPOTETIC SCENARIU (atentie la Poiana Brasov) ???

  Ioan Rus si-a dat demisia din functia de presedinte al PSD Cluj (neformulandu-si, insa, intentia de a parasi functia de vicepresedinte al PSD- pe un criteriu pe care l-am putea numi, regional).

  Dupa aproximativ o saptamana, Vasile Blaga de la PD (ca si Ioan Rus, membru al Republicii de la Cluj, unde relatiile sunt transpartinice) si-a programat, in prima parte a dupa amiezii, la Bucuresti, o intalnire cu membri foarte influenti ai societatii civile (plasati, ca orice forta reala a acestui interesant segment, in zone putin vizibile).

  Intalnirea a fost programata la o zi dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD- Caras Severin si exact in ziua in care fusese programata sedinta Consiliuluii Judetean Caras Severin (la ora 15,00- dar, dupa cum s-a aflat, la ora 13,00, prin secretara, a fost contramandata).
  Interesant este ca despre Ion Mocioalca (lider al PSD caras Severin) s-a spus ca ar fi plecat, in mare graba, catre Bucuresti, unde fusese convocat!

  Seara, dupa acea intalnire programata a lui Vasile Blaga (PD si membru al Republicii de la Cluj) s-a spus ca Ion Mocioalca (PSD) ajunsese la Patulele (comuna sa natala, din Mehedinti). Aparent, pentru a petrece sarnbatorile in familie (asa cum afirmase si Prostanacul ca va face!).
  Patulele se afla la mica distanta de Vanju Mare- care desemneaza o “arie” ce nu are nevoie de recomandari, fiind celebra.
  Ca atare, nu ar mira pe nimeni daca ar afla ca, “intamplator”, acolo au ajuns, inainte de Craciun (sau, de ce nu, chiar pentru a petrece aceasta superba Sarbatoare crestina) diversi politicieni. Unii de la PSD, sa zicem, Mehedinti, unii de prin alte judete (unii, apropiati ai lui Mocioalca; nu s-a aflat cu exactitate unde va petrece Sarbatorile Sarbu de la PSD Timisoara- caruia Mocioalca ii este credincios supus!; numitul Sarbu este membru al Republicii de la Cluj; pe de alta parte, legaturile lui Sarbu cu Mehedinti sunt vechi- acesta ocupand, intr-o anumita epoca, o functie speciala la Seminarul din Caransebes). Altii, de la PD.

  Surse care au ales sa nu taca, au afirmat ca anterior precipitatei plecari a lui Mocioalca (initial) catre Bucuresti, s-ar fi desfasurat negocieri de taina, departe de “lumea dezlantuita a Capitalei (si a presei de aici)” intre Mocioalca de la PSD si PD, in vederea unei aliante. Ca s-ar fi discutat despre “demolarea ” Guvernului si, previzibil, intr-o astfel de situatie, despre viitoarea impartire a unor posturi, inaintea alegerilor anticipate.

  Sursele au lasat sa scape informatia dupa ce verificasera abordand diversi stiutori cu functii din PSD local.
  Daca trebuie sa dam crezare surselor, respectivii NU au negat cu fermitate existenta acelor aranjamente, precizand chiar ca ar fi bine sa se puna toti sub o umbrela puternica- numindu-l pe Sorin Fruzaverde de la PD (din aceeasi “grupare pedista” cu Vasile Blaga).

  Un comentariu asemanator, legat de Sorin Frunzaverde, i-a apartinut lui Stefanescu secretarului organizatiei PSD Caras Severin (comentariu facut pentru sursele care au ales sa vorbeasca!).
  Acelasi Stefanescu se pare ca a afirmat:
  “Daca ii iese lui Mocioalca (evident, se referea la strategia cu “negocierile de culise”; n.A.) e un om facut”.

  Conform acelorasi surse, cel mai probabil, comentariul lui Sorin Frunzaverde a fost de genul:
  “Daca iese, e OK- daca nu, nu va cunosc!”.

  Una dintre posibilitatile luate in calcul e ca o anumita grupare a PSD (cu Prostanacul cu tot) si o parte marcanta a PD (cuprinzandu-i pe Blaga si pe Frunzaverde) sa se intalneasca, in final, la Poiana Brasov (foarte interesant loc de taina, ales de diversi, in aceleasi scopuri!) unde ar urma sa si dea o declaratie comuna legata de “alianta”, daramarea Guvernului Tariceanu, impartirea posturilor, alegeri anticipate si alte chestiuni care decurg, logic, din toata aceasta increngatura de aspecte.

  Aceleasi surse au aformat ca discutiile au purtat su asupra caderii de acord cu sustinerea unei asa-zise autonomii regionala, in Romania (care, practic, duce, in final, la federalizarea Rom aniei).
  Aceeasi idee e sustinuta si de partidul lui Talpes (fost senator PSD de Caras Severin- actualmente, senator independent).
  Nu de putine ori, s-a sustinut ca ideea ii este draga si lui Ioan Rus de la PSD Cluj (cel cu demisia).
  Ideea e impartasita si de Liviu Dragnea (PSD Teleorman- si presedinte al Consiliului Judetean, acum la PSD- dar provenit de la PD).

  Daca ar fi sa analizam aceste spuse din surse, concluzia este:
  – La adapostul relaxarii generale din perioada Sarbatorilor Craciunului, anumite grupari din PSD si PD (PSD: Cluj, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Teleorman; PD: gruparile asociabile cu Blaga si Frunzaverde) au negociat in taina o alianta, care sa duca la rasturnarea Guevrnului si la alegeri anticipate;
  -Respectivii si-au impartit deja posturile viitoarei guvernari (scurte- caci, repet, se vizeaza, aberant, alegerile anticipate);
  – Este programat sa dea o declaratie comuna, in acest sens, la Poiana Brasov (unde, bineinteles, se va prostanaci din nou Prostanacul a carei unica dorinta este de a sta cel putin o ora pe jiltul din Palatul Victoria pe care a stat AN timp de patru ani);
  -Respectivii sustin autonomia regionala (pas decisiv catre federalizarea Romaniei);
  – “Conspiratorii” sunt, in egala masura, impotriva lui Traian Basescu si impotriva lu Ion Iliescu si Adrian Nastase;
  -Demersul jalnic e sustinut de indivizi precum, Talpes (senator de Caras Severin) si de asa-zisul sau partid;
  -In urma acestei miscari e previzibila destamarea PD (y compris a PD-L) dar si un mare cutremur dezintegrator in PSD.

  P.S. Foarte interesant e ca preconizata declaratie (anticipata printr-o intalnire) ar urma sa fie facuta la Poiana Brasov.
  Este foarte ciudat ca acel loc e ales pentru astfel de miscari conspirationiste.
  In 1990, acolo s-a luat decizia ruperii PNL-AT de PNL (al lui Campeanu);
  Mult mai tarziu, acolo urma sa se ia decizia fiormarii unui anumit grup de influenta in PNTCD (sub pretextul unei zile onomastice- in urma intalnirii si intelegerii, prim minsitru a ajuns Radu Vasile).

  Ca atare, a aparut un reflex firesc: intalnirile “ciudate” intre oameni politici, desfasurate la Poiana Brasov, au ca tel rasturnari si rupturi politice, urmate e dezastre politice (sa ne amintim soarta PNL- formula initiala, cel putin- si a PNTCD).

  Ce face PSD autentic, doarme?

 7. Rebel says:

  te intreb pentru ca precis stii mai multe decit mine… si chiar ma intereseaza sa vad cum functioneaza politica in satu mare. cum reuseste un primar sa influenteze soarta CJ: gyusi a reusit sa-si convinga colegii de partid sa nu scoata candidat, ca sa nu-i fie pereclitata candidatura la primarie (era convins ca ar fi urmat in gnv un serial legat de activitatea lui, fapt pe care nici macar iz nu ar fi putut sa-l contracareze). pina la urma tot cu ungurii s-au inteles si nu-mi vine decit sa rid. imi vine in minte finalul de la „Finding Nemo”, cind pestii evadati din acvariu, stau fiecare intr-o punga plutind pe ocean, si intr-un final unul dintre ei intreaba „NOW WHAT?”. Asta intreb si eu, cu un consiliu compromis, cu 6 luni inainte de alegeri, cu fondurile de 15 mld pierdute, la ce bun presedinte roman? la fel de bine putea fi neozeelandez…

 8. Darius F says:

  Ma tot gandesc de ieri cum ar trebui sa reactionez. Sa il las pe PSD-istul din mine sa se bucure sau sa ii las pe refomistul si pe „pucistul” din mine sa planga. Nu am ajuns inca la nici o concluzie.(cel putin nu la una publica).

  @rebel
  Din cate vad nu prea esti multumit de ceea ce a iesit. As fi curios, dintre consilierii actuali, pe care i-ai vedea tu presedinte respectiv vicepresedinte?

 9. Rebel says:

  din pacate votul pe liste a adus in CJ doar politicieni veritabili, iar eu pe astia nu-i sufar deloc. sincer nu m-as risca la un pronostic dar mircea govor presedinte (stiu ca macar e sufletist) paula mare vice si alin rusu daca nu ar fi acum deputat. in lipsa lui optez pentru tibi gunthner. daca stau sa ma gindesc, 2/3 e cum vreau eu 🙂
  sint dezamagit pentru ca derularea evenimentelor de simbata a facut ca peste 6 luni psd si pnl sa nu mai fie considerati parteneri seriosi de negocieri pt udmr,asta insemnind ca din 2008 sa fim condusi de o alianta pdl-udmr. asta pentru ca psd ai pnl una la mina: nu vor putea forma o majoritate, si a doua la mina: nu se vor intelege niciodata.

 10. Ioan Usca says:

  Dacă voi aveţi preşedinte, noi, că suntem mai făloşi, avem de Crăciun fripturică de Nataşa cu sos de fructe murate (şi vinul vechi adiacent)! Totul e pregătit, mai trebuie doar s-o prindem…

 11. Rebel says:

  @ satmareanca
  off topic
  din moment ce esti singura care a comentat primul meu articol de pe blog, as vrea sa stiu parerea ta despre faptul ca pe realitatea tv a pornit campania „pay it forward”? (trecind bineinteles peste faptul ca e dusa de televiziunea celui mai puternic vint din Romania) eu sincer ma bucur si mi-as dori sa aiba succes…

 12. Anonymous says:

  Am ajuns sa o vedem si pe asta.Care este numele complet a facultatii pe care a terminat-o Ciocan si ce sectie(Gabriel Les ne poate spune daca au fost doar teste grila?????).Claudio

 13. Anonymous says:

  Un consiliu jalnic nu poate fi condus decat de exponentii sai cei mai dubiosi ( un fost perceptor CAP – pista , iar acum un fost delegat la ratas -mcHammer), nu stiu ce cauata pe acolo asta neamtu ca cica-i arhitect .

 14. Rebel says:

  cam multe voturi nule pentru o institutie care se vrea elita judetului. atit la primul, cit si la al doilea vot…

 15. Rebel says:

  mor de ris citind iz de azi… n-au scapat sa loveasca tinara conducere udmr, care intr-un moment de maturitate politica i-a salvat candidatura lui gyusi la primarie, cedind lupta pentru presedentia CJ. domnule gyulea esti un gunoi cu ochi. dupa ce ai tai te ajuta, tu dai in ei? pai in locul lor te-as rade instantaneu din partid, si as merge cu orice al candidat, pentru ca tot voturile maghiarilor le-ar aduna.
  un singur lucru a scris ok iz: s-au trasat liniile unei colaborari udmr-pdl. si asa ramin romanii din nou pe dinafara… multumim ambitiei de osan retardat a lui ciocan…

 16. Anonymous says:

  sa vedem ce vor spune retardatii in legatura cu cele 12 milioane lei pierdute care trebuiau folosite pentru drumuri . Pe drumurile judetene se circula in conditii de panica si teroare iar dansii se freaca pe buric si se cred mari politicieni . Dintre astia 33 de consilieri nu cred ca poti alege 3 buc. valabile …

 17. Rebel says:

  parca nu stii: vor da vina unii pe altii, cind de fapt pur si simplu nu s-au inteles cum sa ii imparta intre ei. 3 e deja optimism…

 18. Sătmăreanca says:

  Mai aveţi un pic şi vorbiţi ca de ăia 322. Hă, hă, hă, hă … Nu văd nicio dramă. PD-L oricum va fi pe cai mai mari decât va merita dacă marinarul nu o ia la vale. Dar s-ar putea ca UDMR să nu vrea totuşi să se alieze cu partidul care le-a vrut şi a complomotat pentru moartea sa. Hă,hă,hă,hă. Mai multe nu am chef să povestesc că nu vreau să-mi stric sărbătorile 🙂

  PS. Incercaţi să folosiţi mai puţine adjective. Încercaţi să înjuraţi frumos dacă se poate :)Ăsta e, totuşi, blogul unei doamne 🙂

 19. Sătmăreanca says:

  @ Rebel

  Off topic

  Am băgat de seamă că RTV ţi-a furat ideea cu Pay it forward 🙂 Data viitoare să o patentezi. Eu o văd ca pe o campanie de Crăciun în genul celor de care fac toate televiziunile. Atâta doar că i-au dat un alt nume. Ba nici nu i-au dat un nume, au copiat unul, în lipsă de idei. Le place să se englezească ca şi cum cei care beneficiază de pe urma campaniei ar şi pricepe. În rest, e bine când fac mai mulţi lucruri bune. Dacă nu le-ar face numai de Crăciun ar fi mult mai bine 🙂

 20. Rebel says:

  nu stiam unde sa-mi postez ideea, sper ca am nimerit bine. nu pot decit sa salut numirea noului sef de cabinet al presedintelui CJ. asta a fost aia calda. aia rece e cind il vad pe hammer (ahtiat de publicitate) cot la cot cu un fost client al caselor de copii ajuns la virsta la care nu mai e in grija sistemului. probabil ca au IQ-ul asemanator, altfel nu-mi explic cum ciocan a fost singurul care l-a bagat in seama.
  PS: ca sa intelegeti mai bine, individul sta de citiva ani, ilegal, intretinut din banii nostrii. iar acum musca mina care l-a ajutat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: