Kosovo îşi proclamă independenţa! Urmează Ţinutul Secuiesc?

Sub protectoratul greilor UE şi a SUA, provincia separatistă Kosovo îşi proclamă azi independenţa. Noi graniţe se trasează în coastele României, creând un precedent periculos şi un prilej nesperat pentru radicalii maghiari de a solicita autonomia Ţinutului Secuiesc. Asumându-şi secesiunea Kosovo de Serbia, marile state ale UE ignoră legislaţia internaţională, renegând integritatea suverană a unui teritoriu, garantată de Carta ONU, pe care au invocat-o în urmă cu 18 ani pentru a împiedica anexarea Kuweitului de către Saddam Hussein. Având în vedere că ONU nu se implică, Kosovo va deveni efectiv protectorat al UE. Doar cinci state membre – România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia – nu vor recunoaşte independenţa provinciei sârbe de teama acceptării unui posibil precedent pentru minorităţile care au formulat de-a lungul timpului diverse revendicări.
În România, subiectul Kosovo nu a suscitat dezbateri publice, fiind considerat unul sensibil din cauza posibilelor revendicări ale etniei maghiare din Transilvania. Încă înainte de proclamarea independenţei provinciei sârbeşti, radicalii maghiari au anunţat că vor cere sprijinul autorităţilor şi diplomaţilor din UE şi din SUA pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Secretarul Biroului Permanent al Consiliului Naţional Secuiesc, Andrassy Arpad, a declarat, ieri, că recunoaşterea independenţei Kosovo „ar trebui să fie un precedent care să accelereze problema rezolvării autonomiei Ţinutului Secuiesc”. E adevărat că de la vorbe la fapte e mult, dar rămâne întrebarea: ar putea genera reacţii etnice în lanţ, în România şi în alte ţări din jur, declararea independenţei Kosovo de către foştii comandanţi ai gherilei teroriste UCK?

Anunțuri

Despre Satmareanca
Ziaristă

26 Responses to Kosovo îşi proclamă independenţa! Urmează Ţinutul Secuiesc?

 1. Boby says:

  Cine stie, poate chair Satmarul cu Boer primar.

 2. Ioan Usca says:

  Pe subiectul Kosovo mi-am impus să nu comentez. Ce-ar fi de zis, a făcut-o mai demult Gogol, în Taras Bulba

 3. Anonymous says:

  Trasnea spunea
  @Satmareanca

  Din pacate doar in ce priveste politicienii romani de la vorbe la fapte e cale lunga……Iredentismul maghiar a trecut de mult la fapte…..Ma tem ca aceast Kosovo sa nu genereze crize majore in interiorul UE!
  @Vania
  E o carte buna…..de aia s-a facut si un film…..insa ce nu pricep este cine ar fi in cazul Har-Cov….Ostap si Andrii……adica cine ar murii de mana „tatalui” si cine de mana „dusmanului”?

 4. Sătmăreanca says:

  @ Boby
  Nu cred că Boer are porniri separatiste. Poate în alte privinţe, dar nu în problema etnică 🙂

  @ Vania
  Tocmai ce ai comentat necomentând 🙂

  @ Trăsnea
  De unde concluzia că greii UE nu sunt chiar atât de înţelepţi pe cât par… Iar România, ca de obicei, se vede pusă în faţa faptului împlinit…

 5. Ioan Usca says:

  Eu am adus îmbunătăţiri scrierii lui Gogol, astfel că pravoslavnicii nu mai mor chiar atât de lesne…
  Dacă chiar se întâmplă sporadic aşa ceva, acei ce vor cădea dintre noi se vor veseli veşnic alături de Kukubenko! Ceilalţi, se vor bucura ceva mai târziu.

 6. Anonymous says:

  Chiar cu bucurie sunt primite postarile. Despre zapada nu comentez, pentru ca am scris la chinezu ca, in seara cand a nins in Bucuresti, am fost una din persoanele care te-ar fi enervat…Insa, ieri pe la pranz cand am iesit din casa si picurau toate stresinile m-am gandit „a nins aseara pentru ca trebuia sa vina primavara si o primavara adevarata e atunci cand soarele straluceste si stresinile picura ca se topeste zapada…
  Despre proclamarea independentei, mie, om simplu, imi miroase a „dezbina si stapaneste”…dar ce stiu eu? kmi

 7. Sătmăreanca says:

  @ Vania
  Nu mor lesne, dar mor mulţi 🙂 Moartea lentă e mai grea, ce ai cu pravoslavnicii?

 8. Sătmăreanca says:

  @ kmi
  Merci! Parcă primăvara nu-i primăvară dacă nu e şi iarnă puţin 🙂

  Ai mirosit bine cu dezbinarea şi stăpânirea. Nici nu m-am gândit la asta. În ce priveşte România, e valabilă numai prima parte, de stăpânit nu stăpâneşte nimeni, ever… România are un rol ingrat în problema Kosovo. E împotriva independenţei, dar va trimite militari în misiune …

 9. Anonymous says:

  Nu despre intzelepciunea celor din UE doream sa comentez…..ci din prisma faptului ca Romania a fost pusa in situtzia faptului implinit de fiecare data……

 10. Adam Boer says:

  @boby
  ai văzut ceva sondaje de care eu nu ştiu şi în care a crescut notorietatea mea? 🙂 Sunt deocamdată un simplu cetăţean care se interesează de problemele urbei sale. Acest interes civic ajunge ca unii să mă declare candidat la primărie sau chiar „primar” (vezi blogul meu).

  Legat de independenţă şi autonomie, în general eu sunt adeptul autonomiei administratrive pentru care mai trebuie să muncim mult în România. Alte timpuri de autonomii sunt anacronistice în mileniul al treilea şi în contextul UE.

 11. Boby says:

  @Satmareanca:
  Nu ma refeream la probleme etnice, nu doar o problema etnica poate conduce la separatism (vezi modelul Muntenegru). Povestea etnica in general este doar un paravan, pentru acoperirea altor interese: economice, strategice, etc.
  Dupa cum spune si dl. Boer, el vrea autonomie/independenta administrativa, ceea ce pentru el ar putea fi un pas decisiv de la candidat la primarie la presedentie:) Asta in cazul in care ar reusi sa-l invinga pe Ghiulea.

 12. Boby says:

  @Adam Boer: sa inteleg ca nu mai candidati, s-au razgandit cei de la FDG? Sau Dumneavoastra v-ati razgandit?

 13. Darius F says:

  Io zic ca povestea asta arata inca o data pentru cei care inca nu erau convinsi ca tote organizatiile de genul UE, ONU, etc devin simple povesti atunci cand interesele marilor state intra in joc.
  Nu prea avem ce sa facem nimic din pozitia noastra de ingenunchiati si de scuipati.

 14. Sătmăreanca says:

  @ Boby
  Curios cum România pică întotdeauna în afara strategiilor de orice fel …

  Boer cred că aşteaptă să se decidă colegii săi din FDG, care nu ştiu dacă să redevină şvabi ori să meargă în continuare pe combinaţia de până acum cu UDMR, care le-a adus profituri însemnate … Au şi ei strategiile lor …

  @ Darius
  Avem ce face: rămânem în genunchi în continuare …

 15. Boby says:

  @Satmareanca:
  Da asa este, e o moda la noi ca sa te orientezi cum sufla vantul:)

 16. simona_ionescu says:

  Nu cred ca urmeaza Tinutul Secuiesc. Nu, in urmatorii doi ani.Nu exista interes. Raspunsul meu ar semana foarte mult cu cel al lui Boby, asa ca nu-l mai repet. Dar acolo e cheia linistii mele. Nelinistitoare e linistea politicienilor nostri.

 17. Horia Blidaru says:

  Abandonul marilor puteri în faţa ofensivei musulmane în Europa îmi aminteşte de laşitatea cu care occidentalii au cedat, prin Acordul de la Munchen, din 1938, regiunea sudetă din Cehoslovacia lui Hitler, trădându-şi slăbiciunea în faţa agresiunii naziste. Ce a urmat se ştie.
  Prin ruperea unilaterală a acestui teritoriu din trupul Serbiei se încalcă principiul inviolabilităţii frontierelor consfinţit prin Carta ONU din 1945 şi Acordul Final de la Helsinki din 1975. Întregul sistem de drept internaţional existent până acum – din păcate, doar uneori şi funcţional – este aruncat în aer prin crearea acestui precedent de secesiune violentă, recunoscută de comunitatea internaţională.
  Avertismentul lui Putin e elocvent în acest sens: „Există îngrijorări potrivit cărora Kosovo stabileşte un precedent pentru eventuale mişcări de independenţă în regiunea Abhazia din Georgia, în regiunea Transnistria din Moldova şi în zona Transilvania din România.”

 18. Adam Boer says:

  @boby, satmareanca
  asa este cum zice satmareanca, astept decizia colegilor din FDG. In organizatia noastra se iau decezii democratice, eu am doar un singur vot.

  Eu sunt in continuare disponibil pentru a candida din partea FDG la primarie daca va fi cazul. Parerea mea personala este ca FDG-ul ar trebui sa stee pe picoare proprii si nu pe picoarele altora. Eu incerc sa suflu ceva vant nou, dar cum sunt germanii perseverenti, nu prea vor sa se orienteze „dupa cum sufla vantul” nou.

 19. Sătmăreanca says:

  @ Simona
  Ar fi bine să ai dreptate, iar strategiile greilor să nu se schimbe în privinţa noastră… Însă presiuni vor fi. Dacă Bucureştiul tace, nu acelaşi lucru se spune despre CNS şi chiar UDMR. Pe lângă radicali, UDMR-ul aflat la guvernare solicită recunoaşterea de către România a independenţei Kosovo şi remarcă faptul că „statele Europei au creat, în acest sens, un precedent, deoarece de acum înainte ele nu se mai pot deroba nici de reglementarea altor probleme etnice nesoluţionate”. Aproape am înţeles ce au vrut să spună…

  @ Horia
  Noroc cu muma Rusie, singura care a denunţat oficial actul unilateral, solicitând ONU şi NATO să acţioneze fără întârziere pentru a anula proclamarea independenţei Kosovo…

 20. Sătmăreanca says:

  @ Adam Boer
  Niciodată nu e destul să vrei, mai trebuie să vrea şi alţii. E şi aici, deocamdată, un act unilateral, singura legătură a subiectului cu Kosovo 🙂

 21. simona_ionescu says:

  @Crina, sunt de acord ca vor fi presiuni, dar cred in ceea ce spunea si Boby: Povestea etnica este, de multe ori, doar un paravan, pentru acoperirea altor interese: economice, strategice, de politica interna.Mi se pare mie ca in momentul de fata nu e cazul. UDMR nu e nici el singur pe planeta, nu e sigur – in primul rand – de el, iar Putin si-a facut si el auzita vocea! Mi s-a parut mie ca mai tare ca altadata. Oricum nu ne ramane decat sa speram in intelepciunea alor nostri conducatori, care vad ca au ales strategia MUCLES!

 22. Rebel says:

  mie, mai tare decit de unguri, mi-e frica de osheni… n-avem noi norocul sa ceara ei autonomie? doar tara (a oasului) au deja. sa-si aranjeze ei intre ei licitatii si alte porcarii. l-as pune pe tintas presedinte (sa-si ia si Dacia cu el, poate-i schimba numele in volvo, prietenii stiu de ce) dar sa ne lase strandu’…
  off-topic: @satmareanca
  am vazut pe alte bloguri o coloana cu ultimele comentarii… asa n-ar mai trebui sa „sapam” dupa comentarii proaspete pe subiecte mai „trecute”…

 23. Sătmăreanca says:

  @ Rebel
  Nici nu trebuia să te chinui să citeşti, lătra analiştii pe toate posturile 🙂

 24. Corina says:

  Crina, e foarte periculos tot ce se intampla si mi-e frica ca Balcanii vor redeveni, cu adevarat, butoiul cu pulbere al Europei… E tarziu, maine dimineata plec la Strasbourg si sper sa nu te superi daca in continuare doar redau din Comunicatul pe care l-am transmis presei pe aceasta tema:
  În legătură cu proclamarea, la 17 februarie 2008, a independenţei fostei provincii Kosovo, Corina Creţu, Membru al Parlamentului Europei, transmite următoarea Declaraţie de Presă:

  „Proclamarea unilaterală a independenţei fostei provincii Kosovo este un eveniment care se impune a fi analizat cât mai urgent de către autorităţile statului român, mai ales prin prisma riscurilor şi consecinţelor pe care le generează.
  Pentru prima dată după al doilea război mondial, se adoptă o decizie de această natură privind graniţele unui nou stat în Europa, aruncându-se în aer sistemul de drept internaţional clădit pe Carta ONU din 1945 şi pe Actul Final de la Helsinki din 1975, care consfinţeau inviolabilitatea frontierelor şi integritatea teritorială a statelor.
  Se creează astfel un precedent extrem de periculos, care poate pune în pericol pacea şi stabilitatea nu numai în Balcani, ci în întreaga lume. Reacţiile forţelor separatiste din Ţara Bascilor până în Abhazia şi Osetia de Sud, imediat după proclamarea independenţei kosovare, sunt elocvente în acest sens.
  Este regretabil faptul că UDMR a cerut, în mod oficial, recunoaşterea actului unilateral de la Priştina, intrând astfel în contradicţie cu poziţia Guvernului din care face parte şi consider că este datoria întregii clase politice româneşti să condamne declaraţiile Consiliului Naţional Secuiesc, care vorbesc deja despre puterea de precedent a cazului Kosovo, cu trimitere la judeţele din inima României. Îmi exprim speranţa ca şeful diplomaţiei române să ridice această problemă la reuniunea miniştrilor europeni de externe ce se va desfăşura la Bruxelles, propunând identificarea urgentă a unor forme de coexistenţă paşnică, prin care să fie depăşite conflictele etnice şi teritoriale. Istoria ne-a învăţat că victoria unora asupra altora nu este decât o efemeră soluţie de forţă, menită să alimenteze spirala violenţei. Într-o Europă Unită, secesiunea armată nu poate constitui o soluţie pentru rezolvarea unor probleme istorice precum cele atât de sensibile din zona Balcanilor.
  În actualul context, consider de o importanţă vitală ca Preşedintele României să uzeze de atribuţiile sale constituţionale şi să demareze de urgenţă consultări cu toate partidele parlamentare, precum şi cu premierii şi miniştrii de externe care au gestionat, până în prezent, politica externă a României, în vederea adoptării unui punct de vedere unitar şi coerent în această privinţă.
  Propun, de asemenea, colegilor mei români din Parlamentul European, organizarea unei reuniuni pentru a decide modalităţile cele mai eficiente în vederea susţinerii interesului naţional în situaţia creată prin proclamarea independenţei Kosovo.”

  Multumesc pentru gazduire, Crina.

 25. Sătmăreanca says:

  @ Corina
  Cu plăcere!
  La ora la care ai postat ai fost singurul politician român care a luat atitudine faţă de evenimentele din Kosovo şi faţă de poziţia UDMR…

 26. Cosma Alexandru jr. says:

  Esti scarbit.
  Dupa ce sarbii i-o civilizat pe albanezi, acu albanezii vor sa se uneasca cu Albania.
  Ca asta e urmatorul pas e clar.
  Asa natie asa situatie…
  Daca e adevarat ca americanii fac asta sa divizeze Europa,sau ca sa-i beleasca pe sarbi ca uneori is cu rusii,atunci situatia se cam complica…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: