Planul lui Tokes: Regiunea Autonomă Partium

Un scenariu care a ajuns la urechile GNV zice că episcopul – europarlamentar Laszlo Tokes urmăreşte să obţină, prin intermediul UCM şi cu sprijinul UDMR, funcţiile de preşedinte de Consiliu Judeţean în trei judeţe din Nord-Vestul României, respectiv în Satu Mare, Bihor şi Sălaj, contând pe votul compact al minorităţii maghiare şi al minorităţilor satelite (rromă şi germană), care au o pondere de 40% în Satu Mare, 30% în Bihor şi 25% în Sălaj. Prin câştigarea preşedinţiei consiliilor judeţene în aceste trei judeţe, Tokes vrea să inducă în Occident – la nivelul Uniunii Europene şi al NATO – ideea că maghiarii sunt majoritari pe teritoriul acestora şi să declanşeze autonomizarea zonei.
În acest sens, este de reţinut că, în cursul lunii martie, cu ocazia reuniunii de la Timişoara a principalelor partide şi organizaţii maghiare din Transilvania (UDMR, PCM, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul Naţional Secuiesc), episcopul Laszlo Tokes a pus pe tapet, pe lângă dobândirea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi obţinerea autonomiei Ţinutului Partium, care ar cuprinde cea mai mare parte a judeţelor Satu Mare, Bihor şi Sălaj şi ar coincide cu zona arondată Episcopiei Reformate de Piatra Craiului pe care o conduce.
După autonomizarea aşazisului Ţinut Partium, pasul următor ar fi constituirea unei regiuni autonome transfrontaliere, în cadrul Uniunii Europene, cu judeţele Szatmar-Szabolcs-Bereg şi Hajdu-Bihar din Ungaria, care ar reconstitui fosta provincie istorică Partium, care a făcut parte din regatul ungar. În continuare, se va căuta un coridor, în genul coridorului Brcek din Bosnia, între Regiunea Autonomă Partium şi Regiunea Autonomă Secuiască, de-a lungul autostrăzii Transilvania, al cărei traseu trece prin localităţi locuite preponderent de populaţie maghiară pe raza judeţelor Bihor, Sălaj, Cluj şi Mureş. Citiţi tot articolul aici.

Reclame

Despre Satmareanca
Ziaristă

32 Responses to Planul lui Tokes: Regiunea Autonomă Partium

 1. Adam Boer says:

  @sătmăreanca
  nu te supăra Crina, dar acest post este chiar una de SF. Dacă aşa doriţi să scoateţi românii la vot, vai de capul nostru…

 2. Sătmăreanca says:

  @ Boer
  Şi Ţinutul Secuiesc a fost un scenariu SF până să devină o problemă…

 3. Ioan Usca says:

  Adeseori, SF-ul se îndepărtează şi de „science” şi de „fiction”…
  Cred că va fi amuzat. Crina, mai lasă sărutările! Le sporeşti rândurile…

 4. TreXeL says:

  io cre ca Tokes asta a vazut prea multe filme cu Mihai Viteazu
  daca Romania avea petrol il bagau americanii la zdup de multa vreme

 5. Sătmăreanca says:

  @ Vania

  Am înţeles mesajul, mai bine îi las să rămână porci. S-a făcut! Lături sunt destule… 🙂

 6. Sătmăreanca says:

  @ Trexel

  Lui îi plac filmele cu Attila 🙂

  Petrol avem, probabil nu e destul. Au avut grijă ai noştri să spună că e numai pe fund, cât să le ajungă lor 🙂

 7. Anonymous says:

  Eeeeeeee…iote fratzilor cum se umplu’ de literatura beletristica,domnu Boer….ba chiar de literartura beletristico-fantastica!
  Dupa mintea mea, chestiunea este cat se poate de serioasa…..Din nefericire, romanii nu o sa iasa la vot manatzi de astfel de chestiuni….si o sa se trezeasca precum sarbii!
  Clica bozgorilor din UDMR, e mana in mana cu aia a bozgorilor din PCM,CNM,CNS!
  In alta ordine de idei scenariul descris mai sus nu este nou…..e ticluit de mai mult timp in laboratoarele serviciilor secrete ungare !De prin anii 2000 mai multe grupari radicale,neofasciste si iredentiste maghiare au sponsorizat sau au organizat ramificatzii( filiale) in judetzele din Transilvania,lansand zvonuri cu privire la necesitatea regionalizarii…..si in vremurile respective pareau povesti SF,dar iata ca azi UDMR militeaza pe fatza pentru regionalizarea Romaniei….iar ideea pare ca a prins si la tolomacii imbuibatzi de politicieni romani.

  Chiar si in Satu-Mare fiintzeaza doua astfel de organizatzii neofasciste si iredentiste….Una numita Fara mila! ( Ninci Kegyelem…nu stiu daca e bine scris)iar alta ceva cu „Megye” ( cate judetze a avut Ungaria mare)…..denumiri mai mult decat sugestive! Chiar presedintele acesteia din urma,de cand a lasat meseria de tamplar pe cea de instigator ( acum ca si-a stabilit si resedintza intr-o comuna maghiara din apropierea granitzei cu Romania), este foarte des vazut pe la sediul UDMR de pe M.Viteazau…..daca mai tzin bine minte a fost si observator al acestui partid la o sectzie de votare….(candva)!

  Si ca sa se trezeasca de tot din visari SF,e bine de stiut si pentru domnu Boer,ca numai zilele trecute au fost retzinuti si apoi expulzati doi cetateni magiari care faceau propaganda iredentist sovina in fatza Teatrului De Nord!Pe langa materiale propagandistice sovine (hartzi,steaguri,insigne,cartzi…..toate cu( si despre) insemnele Ungariei Mari),mai comercializau si un set de trei CD-uri cu muzica si mesaje sovine denumite sugestiv Partium…..toate trei la pretz de braga( subventzionat)….50 de lei noi!
  Si daca tot am facut paranteza cu teatrul de Nord,e bine de stiut ca pe scena acestei institutzii de cultura romanesti,a fost prezentata o piesa de teatru scrisa de un autor condamnat pentru crime de razboi, cu un pronuntzat caracter fascist si iredentist…..Insa nimeni din comisia pentru culte si cultura nu a avut inspiratzia sa verifice daca punerea in scena a piesei respective este avizata de institutziile abilitate ale statului Roman si punerea ei in opera este legala!

  Trasnea

 8. Rebel says:

  lasa ca se razbuna romanii pe ei stind acasa… stupid people…

 9. Sătmăreanca says:

  @ Trăsnea
  Ştii tu ceva şi ştii bine. Pentru neştiutori poate părea SF, dar pentru cei care fac legături cu alte evenimente, nu. Toate fac parte din politica paşilor mărunţi şi s-au făcut destui paşi. Unde mai punem că, dacă analizăm bine, UDMR este condus, în mare parte, de reformaţi, unii dintre ei radicali…

 10. Sătmăreanca says:

  @ Rebel
  Menierea presei e să scrie şi să tragă semnale de alarmă. Să sperăm că ele vor fi percepute înainte să fie prea târziu…

 11. Adam Boer says:

  @sătmăreanca
  în ce sens a devenit „Ţinutul Secuiesc” o problemă? Mă refer, ce s-a întâmplat recent acolo cea ce nu a fost şi până acuma?

 12. kmi says:

  Comentariul domnului Usca, mi-a amitit de o cugetare citita nu mai stiu pe unde. Plecand de la expresia „pur si simplu”, cugetarea era „adevarul de rareori pur si niciodata simplu” 🙂
  O saptamana buna!

 13. Sătmăreanca says:

  @ Boer
  Depinde de când analizăm. De ieri până azi nu s-a întâmplat nimic. Din 1990 până în zilele în care trăim s-au întâmplat multe, este un focar mocnit. Vezi CNS şi pretenţiile lor, referendumul şi lobby-ul pe care îl duc…

  @ KMI
  Foarte simplu şi profund…

 14. Anonymous says:

  in loc sa luati in deradere, mai bine v-ati gandi ce ar insemna asta pentru noi, si lasand la o parte tinutul secuiesc si autonomia, mai bine v-ati convinge prietenii si cunostintele sa iasa la vot si sa voteze responsabil…
  ca eu votez si la mine in partid , daca va fi cazul, pentru orice alianta romaneasca inafara de una cu mmm, merg si la vot, imi mobilizez cunostintele sa voteze, voi face campanie, si tot ce trebuie ca sa nu ajungem sa ne gandim ca acest scenariu ar avea 10% sanse sa devina realitate
  Anonimul portocaliu

 15. Sătmăreanca says:

  @ Anonimnul portocaliu

  Uite că putem fi de acord uneori 🙂 Au mai fost şi alte cazuri 🙂

 16. Dani says:

  Politica asta a pasilor mici mi se pare ca si incercarea de a ajunge cu bicicleta pe Marte. Aceste probleme nu tin de UDMR, daca vor aia mari (Bush, Putin…) pentru ca au anumite interese, poate deveni realitate chiar maine, asa ca nu are sens sa ne batem noi capul cu treburile astea ca sincer, oricum nu putem schimba nimic in mai bine, ci chiar dimpotriva, le mai dam si idei.

 17. Sătmăreanca says:

  @ Dani
  E şi acesta un punct de vedere şi ai, într-un fel, dreptate. Dar ideile pornesc de la ei, iar oamenii trebuie să le cunoască. Noi nu trebuie să punem jar pe foc, asta da.

 18. Mordechai says:

  Dom’le, am vorbit cu Tokes.Mi-a zis aşa:
  ” eu nu vrea che la ardeleni maghiar să sufere de la român aceasta. Poporul maghiar este dornica se treieste la iorop nu la romaniszag”

 19. Cosmin Dan says:

  Sa-i mut*

 20. Anonymous says:

  @Dani
  Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine……Intradevar lumea graviteaza in jurul licuricilor cei mari si a ingerintzelor acestora sau ale economiilor tzarilor pe care le conduc.Dar problema etnica declansata si intretzinuta de catre etnia maghiara creaza in primul rand un inconvenient de ordin social.Nu cred ca este benefic pentru nici o tzara ca in sanul comunitatzilor ce o populeaza sa existe un conflict mocnit ,sa existe un complex de insecuritate si intolerantza pe criterii etnice!Istoria ,a demonstrat ca un conflict etnic niciodata nu a ramas fara urmari,iar cum istoria se scrie in secole si secole…..eu cred ca politica pasilor maruntzi adoptata de UDMR&CO este una care mai devreme sau mai tarziu va duce la un conflict major sau la o cotitura abrupta a istoriei poporului roman!
  E cunoscut faptul ca servicile secrete si anumite societatzi mai mult sau mai putzin secrete sau mai mult sau mai putzin obscure maghiare, alimenteaza cu fonduri,logistica si personal aceasta miscare iredentist sovina.Deaseameni aceste eforturi sunt deosebit de substantziale,milioane de euro,se ajunge pana acolo incat se cumpara intinse suprafetze de teren pentru persoane fizice maghiare sau culte religioase ,indeosebi cel reformat.Atat de multe fonduri „investite” intr-o camapnie fara finalitate e greu sa credem ca se intampla doar ca sa avem noi ce povesti acum!

  Trasnea

 21. Darius says:

  Propun sa pornim o campanie mediatica pe acesata tema. Eu propun titlul „Romani iesiti, in puii mei, la vot!”

 22. Rebel says:

  si cum faci treaba asta fara sa fii acuzat de sovinism? iti dai seama cum dai apa la moara „iz” sa te atace? atita astepta. totul trebuie facut din aproape in aproape, iar cei cu care vorbesti sa devina la rindul lor agenti electorali, nu doar executanti. iar in ziua votului, de dimineata buna, toti sa ne asiguram ca cei cu care am vorbit au iesit la vot.

 23. Anonymous says:

  @Darius……

  Rebel….si ceilaltzi care, in puii mei, nu intzeleg ca nu asa se scot romanii la vot!

  Fratzilor voi inca nu atzi intzeles ca romanu’ oricat de dobitoc ar fi, daca se pune problema inteligentzei sale ,sau mai ales daca, se lezeaza ceea ce el considera intelighentzia sa proprie si personala,face nu urat, ci foarte urat!
  Voi nu intzelegetzi, ca romanului nu-i place sa fie urnit,nu-i place sa fie facut responsabil,nu-i place sa fie implicat!Romanu’ face doar ce vrea muschii lui,ca asa vrea muschiu’ lui!

  Cine a scris chestiunea de mai sus la Gura Targului,e baiat destept ( si banuiesc io cine-i)romanu’ trebuie inflamat la matz,romanu’ trebuie atzatzat…..Ce-i place romanului sa spuna cel mai mult…”Maaaaaammmmmmmmaaaaa,ce face ma,ce zice ala…..ba il sparg,maaaammmmma,il rup!”Desi nu cu Gura Targului intaratzi romanu’….e un inceput!

  Hai sa va exemplific putzin….Stateam acu vreo doi ani si ma uitam la TV…..la OTV,inca nu disparuse Elodia in direct ,in reluare si inregistrat,dar tonul si mai ales subiectul dezbaterii era cam acelasi…….pe banda din josul ecranului curgeau mesaje…..”sa faca asa”,”sa faca altfel”,”bai ce prost e”,”bai ce bazat e”…..chesti din astea.Insa mesaje cu sutele.Pe alte posturi,emisiuni de genu'”Iarta-ma”,”Schimb de mame”,”Din dragoste”,”Dosctorul 9595″…..etc!
  Care-i numitoru’ comun al acestor emisiuni…..”tzara te vrea prost”….romanului ii place sa stea pe canapea sa sparga semintze sa bea bere la PET,sa garaie si sa zica…..”Bai ce bou e ala!”……”Bai ce tampit e ala!”…..”Iote-o si pe vaca aia!”.Meseriashu’ se simte bine cand vede tampitzi cu caru’….se crede superior,se distreaza…..se simte bazat…..sunt si altzii imbecili mai mari ca el,sunt altzi bizoni care nu au nici macar o Dacie tunata,nu au nici macar casetofon stereo dolbi cu ufer,nu au nici ultimu’ album cu Gutza!Deci e tare,e beton…..e meseriash!
  In momentul cand e conturbat in „maretzia lui” cu afise de genul „Cetatzeni ganditzi”……isi da seama ca viatza lui e de cacat,ca nu e asa de tare ,ca iote s-a gasit niste agarici sa-l faca prost!Si atunci se inchide iar in cochilia lui si se otzaraste cu ciuda ….”Da-i ma dracu si pe astia,vor ei sa fie populari,da-i dracu cu politica lor!”

  Bai io cel putzin asa vad chestiunea….poate ma insel…sau….

  Uitatzi-va pe forumu GNV, la faza cu imnu’ ala ce l-am „plagiat” de la baietzii cu Sarmalele Reci ……sa vedetzi cum un exemplar superb de roman cu gandire se sculer-matritzier a si muscat-o!Rebel stie de altfel!

  Trasnea

 24. Rebel says:

  @trasnea
  din nefericire ai dreptate… a sarit buricul de cur in sus…

  da’ de unde stii ca eu nu inflamez matzul romanului „face to face”? pomenesc de miliardele cheltuite aiurea, magariile facute etc. ce sa fac daca nu scriu la ziar si nu pot ajunge la ei asa usor? in plus e greu sa spargi seminte cu mina pe tastatura sau cu ochii pe monitor, deci nu ma citesc prea multi? da, netul, blogul etc sint pentru cei peste medie, ca la rindul lor sa mearga sa inflameze romanii…

 25. TreXeL says:

  @ rebel

  aici intervine faza a 2a la cele spuse de Trasnea. zici tu ca romanu peste medie sa mearga sa-l intarate pe ala de sub. gresh frate! romanu peste medie nu „vorbeste” cu al de sub el. ca nu se coboara. pentru asta ne trebe un fel de sindicalisti a la vanghelie care sa ajunga la cei multi si sa mai aiba si obiceiul de a da din gura.

 26. Sătmăreanca says:

  @ Mordechai
  Atunci se treieste unde vrea el, nu putem noi opri la el 🙂

  @ Darius
  Oamenii o să creadă că se dau pui moca 🙂

  @ Trăsnea, Trexel, Rebel
  Sper că vă puneţi de acord înainte ca votul să se fi încheiat 🙂
  Eu una abia ţin pasul la cât scrieţi, având în vedere că unii mai şi muncesc până la ore târzii… 🙂

 27. Darius says:

  @Trasnea
  Sunt total si complet de acord cu tine. Titlul ala de campanie nu se vroia un titlu de afis ci era asa aruncat la semi-misto. Din nefericire, insa, desi exista o gramada de idei bune nu exista oameni sa le pune in practica. Asteptam degeaba ca partidele sa scoata romanii la vot pentru ca nu vor fi in stare sa o faca niciodata.

 28. Darius says:

  @Crina
  Adevarul este ca traim in Romania. 🙂

 29. Anonymous says:

  @Trexel
  Deosebit de pertinent exercitziul logic facut de tine.Sunt absolut de acord….
  @Darius
  Nu tzi-ai pus vreodata intrebarea ca unele partide nici nu vor sa iasa romanu’ la vot?Parerea mea este ca din secunda 1 a Revolutziei si pana in ziua de azi traim intr-un climat de manipulare fantastica!
  @Rebel
  Romanu’ e calit la faza cu furatu’…e mare blazare cand vine vorba de ce a furat si mai ales cat fura,unu’ sau altu’!De altfel totzi fura si fac trafic de influentza in sectoru’ bugetar…..de la portar la director sau primar.Uite o poanta ….la Politzie nu sunt pixuri…..isi fura gaborii pixurile intre ei!hahahahhaha
  @Satmareanca
  Tot respectul pentru oamenii care sta si munceste!

  Trasnea

 30. Rebel says:

  acuma de dragul conversatiei… cam citi dintre cei ce au mers la vot sint manelisti si citi peste medie? dupa cum ii vad minati de angajatori, primari, si alte forme de superiori, eu zic ca 90% dintre cei ce ne hotarasc soarta nu sint in stare sa-si gestioneze propria viata. eu pe ceilalti vreau sa-i conving sa iasa la vot… stiu ca suna nazist, dar as vrea sa mai „luminez” electoratul prezent la vot, si nu doar la creier…:)

 31. Rebel says:

  @trasnea
  incep sa sun ca „buricul pamintului”. mai bine ma opresc aici, si vom vedea ce se va intimpla.
  @trexel
  cu sindicalisti gen vanghelie nu construiesti solid, ci doar pe moment. ar fi valabil daca ai putea promova sus oameni care sa schimbe ceva. momentan nu e cazul.
  PS:@ trasnea
  daca ai observat te-a lasat pe tine, mai moale nu de tot, si m-a luat pe mine in vizor… 🙂 buricul…

 32. Pingback: Vise iredentiste « Sătmăreanca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: