Sărăcie lucie. Ceva mai nou?

Bulgaria şi România sunt cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene, în timp ce Luxemburg şi Irlanda sunt cele mai bogate. Aşa zice Biroul pentru Statistică al Uniunii Europene. Bulgaria are cea mai redusă cotă a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, doar 38 de unităţi, urmată de România cu 41 de unităţi şi Turcia, stat care aspiră să adere la UE, cu 42 de unităţi. Asta e statistica, altfel cred că o simt români toţi pe pielea lor. Mai trebuia să ne-o spună cineva?

Despre Satmareanca
Ziaristă

27 Responses to Sărăcie lucie. Ceva mai nou?

 1. Darius says:

  Nope.

 2. Oana says:

  Eu zic ca noi doar ne laudam cu saracia asta. Serios. Ai vazut ce masini misto avem?

 3. satmareanca says:

  Adevărul este că suntem şi plângăcioşi şi ne place să pozăm în victime. Dar există şi acea realitate foarte sărăcăcioasă în care trăiesc milioane de români. Unii sunt prea bogaţi, iar alţii prea săraci. Clasa de mijloc este prea subţire, de unde vine şi micimea PIB-ului raportat pe cap de locuitor …

 4. Vania says:

  Ei, sărăcie! Poate la fraieri…

  Numa’ proştii zic că nu se trăieşte bine în România!

 5. satmareanca says:

  Las’ să vină fraţii din Vest să ne „deie” 😛

 6. Trexel says:

  sigur nu despre prostie era topu ala?

 7. satmareanca says:

  Ar fi putut fi şi despre asta 😉

 8. kmi says:

  Subscriu la ce s-a comentat pana acum…:P

 9. satmareanca says:

  Unde s-a comentat? 😀

 10. Darius says:

  @Crina
  Noi ce clasa suntem?

 11. satmareanca says:

  Încă n-am ajuns la şcoală…

 12. marcelino says:

  Nu stiu ce e o unitate a produsului intern brut a Biroului de Statistica European, dar prea e mica diferenta intre Turcia si Romania. Turcii n-au avut 50 de ani de comunism, noi am avut si turci si comunisti (total vreo 500 de ani). Si economic diferenta? Recent am vazut pe Travel un dobitoc de englezoi care isi facea emisiunea la noi, si n-a gasit un cuvant bun de zis: Dacia Solenza era sub toata critica, la Sighisoara „studentii romani isi canta durerea” (era de fapt festivalul ala cool), ciorba de burta (specific romanesc – nu se poate manca) si asa a tinut-o tot documentarul. (mi-am dorit sa-i fure pasaportul careva). De ce nu ar fi un titlu de articol money.cnn.com/ : „In 18 ani de tranzitie, Romania ajunge la un punct PIB de Turcia” Senzational!

 13. satmareanca says:

  Şi pe mine m-a frapat. Dar ştii cum e cu statisticile astea. În PIB nu se pune ce e negru şi nu circulă prin acte, iar noi se ştie cât de „rudimentari” suntem. Nu vreau să spun că ne merge bine în ţară, că lumea are de toate, dar nici precum Turcia nu cred că suntem. Totuşi, trebuie admis că acestea sunt datele din hârţogăraie şi imaginea pe asta se face, nu ne văd europenii de la Bruxelles cum ne dăm în Merţane şi cum ne umplem coşurile la supermarket. E o diferenţă mare de mentalitate aici, între noi şi ei, dar ăsta e un alb subiect…

 14. kmi says:

  12+2 🙂

 15. satmareanca says:

  Eşti foarte pe faza, KMI. Rămâneam cu sărăcia pe cap 😀

 16. kmi says:

  Crina, esti tu draguta, nu-s pe faza…doar mi-e lene…am crezut ca e vizibil si ma si rusinasem 😛

  Cat despre „saracie”, as putea sa-mi dau cu parerea, cu primul job in studentie…etc, da’ cum spuneam, mi-e cam lene…Totusi, cred ca problema e (si) la oameni…Ma rog, si acum daca or sa-mi sara la beregata, o sa-mi fie lene sa reactionez…Ti-oi fi spus oare ca mi-e lene?…da’ ca urmeaza o sedinta, de la 18?…deci, da!

 17. Nea Costache says:

  Intr-adevar, ramanem cu saracia pe cap. Dar pana cand oare? De doua decenii tot speram sa iesim la liman dar nu prea reusim. Care sa fie motivul? Bogatii de-atunci is mai bogati, saracii de-atunci, cu mult mai saraci. Nu tot romanul se lafaie-n mertane si locuieste in vile sau palate somptuoase. Sunt cu nu cu miile ci milioane ce au ales sa corvodeasca in straini pentru a trimite celor ramasi acasa bani pentru traiul zilnic. Ne pleaca meseriasii dincolo deoarece aci-s platiti in bataie de joc. Familii destramate, copii ce se usuca de dorul parintilor plecati. Eu ma consider ca facand parte din clasa de mijloc dar, in clasa de jos nu putini, traiesc la limita subzistentei. Nu sunt un nostalgic, dar pe timpul lui Ceasca nu vedeai oameni scormonind in gunoi pentru a aduna cartoane sau PET-uri sa castige ceva bani din vanzarea lor, sau de ce nu, pentru a se hrani alaturi de cainii comunitari. Apropo, ce chestie, la noi, cainii sunt comunitari, pe cand copii…ai strazii. Scuzati-ma pentru comentariul meu cam deprimant dar am avut o zi mai proasta.

 18. Gabriela Savitsky says:

  Deci, soluţia: Înc-o Revoluţie!

 19. Nea Costache says:

  Poate sa avem capul mai pe umeri in fata urnelor de vot.

 20. satmareanca says:

  @ Nea Costache
  Bine ai venit! 🙂
  Nu e deprimant deloc, puteam să-l scriu şi eu în acelaşi fel, depinde unghiul din care privim lucrurile. Subiectul ăsta cu sărăcia poate fi întors pe o mie de părţi, iar vinovaţi suntem toţi, într-un fel sau altul. Normal, principalii sunt cei care s-au aflat ani şi ani la rând la putere, dar avem şi noi un pic de vionă pentru sărăcia noastră. Ştiţi cum se spune: fiecare doarme cum îşi aşterne.
  Asta-i problema, clasa de mijloc e cam mică, dacă îi pot spune aşa. Pe când ea ar trebuie să reprezinte 80% din populaţie.
  Şi capul pe umeri, dar şi o altă clasă de politicieni. De unde, oare?

  @ Gabi
  În ţara asta nici Revoluţii ca lumea nu se mai fac 😀

 21. Nea Costache says:

  Asa este, de unde o alta clasa politica? Formata candva din tinerii EMO sau cocalarii cu capul plin de manele? Glumesc, avem tineri foarte bine pregatiti profesional, inteligenti si in care, eu, ca mai varstnic, am foarte mare incredere si cred ca daca vor ramane aici in tara, ei ne vor scoate la liman, fiecare, in domeniul sau de activitate, aducandu-si candva aportul in propasirea natiei asteia de romani amarati.

 22. urbanreality says:

  as dori sa spun cateva cuvinte despre mirobolanta statistica nationala. lunar unele firme trebuie sa raporteze date catre INS cu privire la unii factori: investitii, salarii, numar de salariati, cifra de afaceri, productie lunara si alti indicatori. formularul vine prin posta, doamna de la statistica te suna si tu dictezi date… cam ce vrei tu, „ex burtis” sau poate te mai uiti in dosarele contabile si dictezi cifrele de acolo. asa functioneaza statistica la noi. de aici putem concluziona rezultatele pentru Romania al Eurostatului.

 23. satmareanca says:

  @ Nea Costache
  Posibil să avem tineri de care ziceţi, dar nu se prea văd. Aş vrea să văd şi eu limanul în viaţa asta, dar cred că va fi mai greu deşi încă am mult de trăit 😀

  @ Urban
  Bun exemplu. Şi pe mine m-au sunat ieri, normal că nu ştiam cifre din cap şi mai cred că ce le-am spus au fost doar pe jumătate reale. În plus, nu prea sunt reprezentativă, dar asta e altă mâncare de peşte 😛

 24. urbanreality says:

  stai putin , toate datele sunt semnificative in domeniul tau de activitate acestea fiind centralizate pe plan national.
  de ex: daca un indicator de la tine e mai mic cu 2 atunci acele 2 unitati influenteaza intregul cu 0,00000000001 dar daca mai sunt 1000 din domaniu si la fiecare fluctueaza indicatorul respectiv… deja se vede in rezultatul final. ( pe scurt e o picatura in mare dar si ea contribuie la total)

 25. satmareanca says:

  Data viitoare voi fi mai atentă când le dau datele. Forţez nota ca să ne urce PIB-ul. Nu înţeleg de ce nu ia statistica datele de la Finanţe! Mare comoditate…

 26. urbanreality says:

  e mai simplu sa platesti cateva sute de persoane care sa te sune lunar , cand ti-e lumea mai draga, sa le comunici date, decat sa faci un program care extrage cele necesare din cateva servere…

 27. satmareanca says:

  De ce să fie simplu, când poate fi complicat 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: