Trexel – O banală zi de luni în Sătmar

E 5 jumate, luni dimineaţă. După ce te-a chinuit toată noaptea şi te-ai trezit de 10 ori să-l cauţi, acum îl simţi cum îşi bagă trompa în tine pe umăr. Deschizi încet un ochi. Deja e suficientă lumină să-l vezi. E proptit bine în pielea ta şi te-a pătruns adânc. Îl vezi cu câtă plăcere se înfruptă din tine. Aproape că zâmbeşti şi în clipa următoare mâna ţâşneşte şi-l face 2D. Dar nu te mulţumeşti cu atât. Îl iei între degete şi-l freci. 10 secunde. Nu mai rămâne nimic. Pui capul la loc pe pernă. Închizi ochii. Draci. Nu mai merge. Printre dinţi… morţii mătii dă ţânţaru’ …biip! Te ridici pe marginea patului. Fuck!!! E luni.
Cobori în bucătărie, pui d-o cafea. Aproape că adormi în picioare până iese. O pui în cană. Picături fierbinţi se preling pe marginea presoului şi cad pe piciorul gol. Te uiţi în jos. Nu schiţezi nimic. Usturimea te trezeşte. Deschizi frigiderul, scoţi cutia de lapte rece şi torni în cafea să devina băubilă. Ieşi în curte. A plouat. Dar acum norii se spulberă. Aprinzi o ţigară. De sub perechea de papuci uitaţi afară îşi scoate capul un greiere şi se îndreaptă spre gazon cu paşi mărunţi. Dar e în drumul tău. Se opreşte şi parcă se întoarce să se uite la tine. Te uiţi şi tu în ochii lui… şi-l striveşti. Cu o mişcare simplă, parcă involuntară. Deşi ai lungit puţin pasul să-l ajungi. Rulezi talpa peste el şi mergi mai departe. Laşi şlapii în urmă şi calci cu picioarele goale pe iarba înca udă. Ţinând încă în mână cutia de lapte mergi mai departe. De sub un ghiveci scoţi o farfurioară şi o pui pe jos. O umpli cu lapte. Ţi-ai adus aminte desigur de pisica vecinului pe care ai auzit-o noaptea pe acoperiş. Cauţi o sticluţă mică din plastic şi torni puţin peste laptele din farfurie după care o pui inapoi. Prima rază de soare ţâşneşte prin geamul garajului şi se propteşte în cealaltă faţă a sticluţei pe care ai pus-o la loc pe raft. Un frumos desenat cap de mort galben rânjeste în lumina calda.
Te îmbraci, urci în maşină şi pleci. Pui CD-ul tău favorit şi o muzică liniştită te învăluie încet… va fi o zi normală de luni în care nu prea vei face nimic la servici. Încă n-ai reuşit să schiţezi nimic şi faţa ta e împietrită, abia clipeşti o dată la 30 de secunde.
E prea devreme încă şi la primul semafor eşti singur. 38 de secunde de roşu. Un cerşetor matinal fără mâini îşi arată cioatele cu mânecile suflecate şi se apropie de maşină. Deschizi geamul şi scoţi încet 10 lei pe care îi apucă recunoscător cu gura şi se întoarce să plece. Scoţi impasibil din torpedou pistolul, înfiletezi încet amortizorul şi cerşetorul cade. Se propteşte cu obrazul în asfalt, cu ochii deschişi, însă bancnota o ţine încă strâns cu dinţii. Verde. Desfaci amortizorul, le pui la loc în torpedou, închizi şi porneşti încet mai departe către ceea ce se prefigurează deja o plicticoasă zi la birou.
Ajungi cu maşina în faţa sediului, tragi frâna de mână, deschizi torpedoul şi aştepti sa ţi se deschidă. Eşti primul probabil. Portarul iese cu un zâmbet obositor de vesel şi începe să deschidă poarta. Închizi torpedoul şi intri. Ieşind din maşină te întinzi şi faci o baie în razele tot mai calde. E ok. Eşti calm. Nimic nu te va enerva astăzi. Te aşezi aproape culcat pe scaun la birou, porneşti calcu’ şi deschizi outlooku. Te sperie când vezi câte mailuri încep să intre şi-l închizi rapid. E şi mâine o zi.
Spre prânz apare unul în control, un tip unsuros, îmbrăcat în costum inchis. Începe să se manifeste ca un porc ordinar ce e căutând nod în papură să-i fie şpaga mai mare. Prin nu stiu ce minune nu te enervezi. Ba chiar îi zambesti cu coltul gurii facându-l să înţeleagă că ştii ce vrea. Îi dai. Îi pui şi o cafea. Îl laşi singur cu frumoasa secretară şi ieşi îndreptându-te spre parcare. Scoti cuterul din buzunar şi te apleci între maşini sectionându-i furtunele de frână de la roţile din faţă. Îl aştepţi la uşă, îi strângi mâna iar el iese în trombă pe poartă, satisfăcut. Mai stai puţin afară cât să asculţi hărmălaia ce se produce la prima intersecţie unde un tir zdrobeşte o maşina care n-a respectat prioritatea. Bagi mâinile în buzunare şi tragi aer în piept mirosind frumoasă zi, înca răcoroasă şi proaspătă. Ar fi timpul să mergi să mănânci ceva.

Partea a II-a o citiţi la Trexel

Despre Satmareanca
Ziaristă

33 Responses to Trexel – O banală zi de luni în Sătmar

 1. satmareanca says:

  Trexel, dar cu cerşetorul şi cu restaurantul ce ai avut dragă? Nu ai încăput de ei pe lumea asta? E mică, e drept 😀
  L-ai rezolvat şi pe director cu şurubelniţa. Acum văd! Dumnezeule, cred că trebuie să fug din calea ta :)))

 2. Darius says:

  Asta e poza cu Trexel de cand era batran?

 3. satmareanca says:

  Exact! Pe vremea în care îşi amintea cu nemărginită plăcere cum, într-o banală zi de luni, a împuşcat un cerşetor, a pus o bombă într-un restaurant şi a înfipt o şurubelniţă în gâtul unui director… Restul e fantezie 😀

 4. Trexel says:

  nu, din fericire pt ei, toti sunt fantezie… mai putin soacra-mea :))))))))))

 5. Vania says:

  Având eu convingeri de doi bani, nu mă obosesc să lecturez astfel de texte!

 6. Darius says:

  Coboara, dom’le din turnu de fildes!!!!

  Si incet la scari sa nu aluneci.

 7. CELLA says:

  Citind fantasyia 😆 la mama ( respectiv tata ) ei acasa remarc total destinsă că asezonată cu melodia ce-o însoţeşte discret şi eficient în fundal prevăd o marţe calmă şi plină de promisiuni ( nu neapărat pentru soacre )

 8. satmareanca says:

  No, hou!!!
  Cine o să citească nu o să înţeleagă, dar cei care ştiu despre ce este vorba da. Trexel, mi se pare că ai sărit calul gratuit. Probabil ai vrut să spui una şi ţi-a ieşit alta la Rebecca. Înţeleg de ce Vania nu vrea să citească textul ăsta. Şi are dreptate! Fiecare are dreptul pe lumea asta să aibă convingeri, uneori subscriem la ele, alteori nu. Faptul că are alte convingeri decât tine nu îţi dă dreptul să le cataloghezi ca fiind de doi bani. Niciodată nu poţi avea garanţia că ale tale convingeri sunt mai bune decât ale celorlalţi. Iar în acest caz sigur nu. Respectul faţă de celălalt, înseamnă a respecta şi convingerile sale. Sunt idei pe care prima dată trebuie să le rumegi bine înainte de a le face publice. Părerea mea.

  Darius, nu am înţeles la ce te referi…

  Cella, pe unde ai umblat vecină dragă de nu te-am văzut de o vreme? 🙂

 9. adi30bloo says:

  pina sambata poate aflam ca directorul a ucis-o pe Elodia iar soacra e de fapt Cioaca deghizat si vrea sa-l roage pe autor sa duca bones-urile intr-un loc mai sigur ca s-a prins Magda unde e sacul:)aiurea!

 10. CELLA says:

  Am fost p-aici dar tăcută că mi-a atras atenţia , probabil ne(rău)intenţionat, cineva că vorbesc prea mult cînd nu am ce zice şi-s pe lîngă …
  aşa că mi-am luat seama şi-am mai tăcut 😉
  acuma să văd , dacă-mi mai zice … 😛

 11. CELLA says:

  Acuma am citit şi cred că Trexel este într-o gravă eroare
  sau era sub influenţa lui LUNI
  sau … poate-şi vine-n ori
  sau poate se explică şi se scuză (că n-am înţeles noi bine)
  oricum ar da(-o) trebuie să o dea că nu suntem la faza cînd unul … aruncă piatra-n baltă şi … 1000 se chinuie să o scoată

 12. moshcalifar says:

  Trebuia dezvoltata ideea cu „frumoasa secretara in doliu a doua zi”. Poate in episodul viitor 🙂

 13. Oana says:

  Si eu credeam ca aveti doar dispensar, hmmm…

 14. Oana says:

  12+2… sa fie

 15. satmareanca says:

  Adi, da, se anunţă o săptămână foarte incitantă 😉

  Cella, cred că a fost o glumă. Nu ştiu cine e autorul, dar sigur a glumit. Hai vorbeşte că mie îmi place 😛

  Moshcalifar, nu mai ştim care secretară în doliu, căci par să se înmulţească 😀

  Oana, la câte victime sunt deja trebuie să facem un spital :)))

 16. Oana says:

  Eu nu prea inteleg de unde va procurati pistoalele, dar fie, trec cu vederea. Nu anunt DNA-ul. =))

 17. satmareanca says:

  Pe lângă dispensar avem pistolărie 😀

 18. Oana says:

  Aaa, destpeti oameni. Aia de la dipsensar. Stiu cum sa-si procure pacienti.

 19. satmareanca says:

  Ar trebui să luăm lecţii. Uite aşa se vor transforma peste noapte într-o clinică luxoasă. Cu condiţia ca victimele să lase moştenirile dispensarului 😀

 20. Oana says:

  Crina, crezi ca am vreo sansa sa fiu prima si in topul tau? 😀

 21. satmareanca says:

  Cred că da, cu o singură condiţie: să fie cine să numere comentariile 😛

 22. Oana says:

  Aici nu ma bag, poate imi cumpar si eu un pistol pentru a contribui la bunastarea satmarenilor 😀

 23. satmareanca says:

  Personalul dispensarului te aşteaptă 😀

 24. Oana says:

  Totusi, despre ce e vorba aici? 😆

 25. satmareanca says:

  Despre viaţa la ţară 😀

 26. Oana says:

  Langa dispensar ai vrut sa zici 😉

 27. satmareanca says:

  Da, lângă, dar personalul este acelaşi 😉

 28. Oana says:

  Sunteti peste tot 🙂

 29. satmareanca says:

  Şi în aer şi în spaţiu 😀

 30. Trexel says:

  na vedeti ce naspa a fost lunea? da mai bine faceati toti ca mine si rupeati tot in cale decat sa va pierdeti simtu umorului. (era sa scriu omorului).
  nu e prima oara cand sunt inteles gresit, din vina mea, evident, si cum nu ma vad genial inseamna c-am dat-o prin balarii. pt care… scuze.
  da fratilor, nici intre amici nu se mai poarta prezumtia de nevinovatie?
  da, Crina, acu sincer, decat sa ma puna sa zic rugaciuni sau sa fac matanii sa ma ierte… prefer varianta de pe mess 😀

 31. satmareanca says:

  Lunea a fost bună, marţea a ieşit prost :)))
  Trexel, între toţi trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie. Şi atunci când zicem nu mai ştiu ce 😛

 32. Vania says:

  Derbedeul iarăşi a cutezat să-mi scrie, ca şi când eu aş discuta cu vrăjmaşii Bisericii!

 33. Trexel says:

  noapte buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: