Blestemul numit Maja

Plouă. O ploaie de toamnă în plină vară, care nu mai dă semne că ar vrea să se oprească. În oraş se curăţă străzile, lumea stă în case. Viaţa decurge normal. E vară, dar plouă ca şi toamna. Nimic nou, toţi ştim că vremea e capricioasă.

La câteva zeci de kilometri de Satu Mare, o simplă ploaie distruge sute de vieţi. Cu o ritmicitate de invidiat, în alte condiţii. Un fir de apă de care până nu demult doar sătenii auziseră, se face cunoscut peste tot. Îi spune Maja, pârâul sau valea Maja. Când plouă, se umflă şi dă pe afară. Presa îi spune „potop”, deşi niciunul nu vom ajunge să ne amintim „Potopul”. Sătenii spun că s-a supărat cerul, dar că nu e prima dată. Pe când erau copii, cerul se supăra la fel de des, dar ploaia nu era atât de distructivă. Firul de apă din care se adăpau animalele curgea lin. Chiar şi acum, în perioadele călduroase, Maja poate fi trecută la pas. În unele locuri, e mult spus o vale. E un şanţ mai mare, care acum s-a supărat. Vrea mai mult. Îşi cere teritoriul. Egoişti, aleşii neamului nu vor să i-l dea. Şi o lasă să-şi facă de cap. Adesea (de două trei ori într-o vară), an de an, fata bătrână spală drumurile pline de hârtoape şi casele aşezate în buza ei. În fiecare zi cât poate. De vreo cinci zile, cu fiecare ploaie care cade, Maja se hrăneşte cu indiferenţa celor care s-au adăpat an de an din ea.

Maja e pe an ce trece tot mai rea. Nu poate fi înduplecată. Pompierii înalţă baraje peste baraje, Maja le ia cu ea. E flămândă şi răzbunătoare. Ea îşi vrea doar cursul, vrea să curgă lin, să fie curăţată şi îngrijită, ca şi cum ar fi copilul lor. Ei, nimic! Ei se încăpăţânează să o lase orfană. Iar ea se încăpăţânează să lupte. Şi ia tot ce găseşte în cale. Vitează, după ce a cucerit noi teritorii, Maja învolburează Crasna. Nu mai este doar lupta ei. Este şi a râului care de ani de zile îşi cere şi el raţia.

An de an aceeaşi poveste. Aceeaşi rugă către ceruri. Iar cerurile plâng şi se răzbună. Oamenii îşi plâng sărăcia şi iresponsabilitatea înalţilor oficiali de la Mediu. Maja e numele blestemului câtorva mii de suflete din sud-estul judeţului Satu Mare. Ţara aceasta este plină de blesteme! Doar numele diferă.

Anunțuri

Despre Satmareanca
Ziaristă

22 Responses to Blestemul numit Maja

 1. Splendid scris, Crina! Din păcate, nu-i doar o pagină literară.

 2. SkyRain says:

  Principala cauză a blestemului este defrişarea masivă a pădurilor. Răzbunarea pentru furturi şi uciderea arborilor vine din partea apei. Natura ne judecă sec.

 3. Paul says:

  Subscriu Roxanei!

 4. satmareanca says:

  @ Roxana,
  Mulţumesc pentru aprecieri.
  Din păcate, e o catastrofă ce se repetă an de an în prea multe zone ale ţării.

  @ SkyRain
  Aşa este, plătim pentru greşelile noastre, pentru foamea de înavuţire a celor care au tăiat pădurile, pentru iresponsabilitatea şi complicitatea autorităţilor…

  @ Paul
  Nu mă mai repet, citeşte ce i-am răspuns Roxanei :)))

 5. Carmen says:

  nu e vorba de blestem ci de o consecinta! Raul/paraul inunda localitatea din anumite motive: ploi masive, exploatare gresita a resurselor naturale in zona etc nu pentru ca cineva (poate vecinul caruia i-a murit capra anul trecut?) ar fi blestemat din razbunare sau ca e hain la suflet. Formularile de genul asta au o doza foarte mare de fatalitate si chiar nu e cazul. E nevoie doar de niste masuri de „reparare” a ceea ce s-a stricat nu de descantece sau de bani dati la popa sa tina slujbe ca da’ de s-a indura doamne sa puna el mana pe lopata in locul nostru…!

 6. moshcalifar says:

  E trist dar nu pare sa-i pese nimanui.

 7. Raluca says:

  Superbe randuri, Crina!

  Din nefericire, cei care ar trebui sa faca mai multe pentru aceste suflete greu incercate, au alte preocupari, decat cele pentru care sunt platiti.

 8. satmareanca says:

  @ Carmen
  E vorba de blestemul apelor, care se întorc împotriva noastră. Ca şi blestemul pământului….
  Fatalitate era dacă vorbeam de potop…

 9. satmareanca says:

  @ Mosh Călifar
  Ce să le pese? Oficialii judeţului nostru sunt acum la diferte paranghelii, căci se sărbătoresc zilele a cinci localităţi. Sinistraţii sutn singuri cu dramele lor.

 10. satmareanca says:

  @ Raluca
  Mulţumesc!
  Unii mai fac ceva, dar pe dos. La noi s-au dus oficialii să le ducă sinistraţilor făină şi ulei. Ce să facă cu ele? Îi vezi pe sinistraţi punându-se să-şi facă pâine? Mai cu seamă că este vorba despre un cartier de romi. Unde mai punem că în ziua de azi aproape nimeni nu mai stă să coacă pâine la cuptor. Cu atât mai mult sinistraţii. Bătaie de joc!

 11. Alandra says:

  Toata tragedia asta se petrece in timp ce „alesii neamului” isi plimba odraslele, soatele si amantele pe Coasta de Azur sau cine mai stie pe unde.

 12. satmareanca says:

  Mai sunt unii care se plimbă şi pe la inundaţii, unde stau cu mâinile în şolduri. Cam tot aia. La toamnă vom avea ocazia să le acordăm un vot de blam, dar experienţa îmi spune că nu o vom face…

 13. Mordechai says:

  Nu apa e blestemul. Noi ne suntem blestem.

 14. satmareanca says:

  Da, noi, dar blestemul nostru poartă numele ei acum.

 15. Vania says:

  Aici, iarăşi a venit vara, după câteva frumoase zile de toamnă…

 16. satmareanca says:

  Între timp, şi la noi 🙂

 17. CELLA says:

  La noi NU , facem ce facem şi mai totdeauna suntem „pe alocuri” 😦

  eu una nu prea cred în blesteme , sunt sigură doar de ce percep cu simţurile şi parasimţurile : imbecilitatea bate de departe blestemele , şi prostia , şi incompetenşa , şi lipsa de reacţie la toate astea !!!

  veşnica şi la nesfîrşit repetata poveste a drobului de sare de deasupra uşii

 18. satmareanca says:

  Blestemul imbecilitatii, Cella.

 19. Ai fost inspirata, caci ai scris minunat…Din pacate, drama celor luati de ape este cumplita…De vreo sase ani vin apele tavalug peste oameni si ma intreb…oare chiar nu exista un om cu viziune care sa zica: bre, aici trebuie sa ridicam dig, aici trebuie sa mnai ridicam unul, aici trebuie sa faceam asta, aici cealalata…ca sa nu se mai intample nenorociri d-astea???

 20. satmareanca says:

  Merci, Teo. Oameni din ăştia cred că se mai găsesc, nu se găsesc oameni care să înalţe digurile. Mai exact, nu există voinţa şi decizia. Nu se alocă fonduri suficiente şi cele care se alocă sunt folosite prost. Declaraţii sunt destule după furtună!

 21. Nicu says:

  Bine le zici! Maja poate deveni atelier de lucru pentru primarii din tara. E mai greu sa-i inveti ragularizarea pe Siret sau Moldova. Sa incepem cu Maja.

 22. satmareanca says:

  La fel ţi-am zis şi eu ţie :))) Ar fi bine dacă am începe să ne dăm jos ceaţa de pe ochi şi de pe minte. Dacă au aşa ceva onor aleşii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: