CNS şi UDMR forţează autonomia Ţinutului Secuiesc

Extemiştii maghiari agită iar spiritele în Secuime, pe când scena politică se înfierbântă şi la Bucureşti. Autonomia Ţinutului Secuiesc va fi şi tema de campanie electorală pentru UDMR, aşa cum a fost la alegerile europarlamentare, cât şi mijloc de troc pentru o nouă guvernare.

Consiliul Naţional Secuiesc solicită consiliilor locale din Secuime să organizeze referendumuri locale oficiale pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc în ziua alegerilor parlamentare, în 30 noiembrie, urmând ca proiectul de lege privind statutul de autonomie să fie depus la Parlament ca iniţiativă cetăţenească. În proiectul privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc se stipulează că „exercitarea dreptului la autonomie, respectiv recunoaşterea şi transferul competenţelor sporite şi specifice (euro)regiunii şi autorităţilor sale alese, asigură egalitatea deplină şi efectivă a tuturor locuitorilor aparţinători colectivităţii regiunii autonome”. Ori, iniţiativa CNS nu poate fi privită decât ca şi una separatistă şi nu un pas pe calea unei reale autonomii locale aşa cum se pretinde, pentru că descentralizarea nu înseamnă dezmembrare teritorială. Mă întreb: de ce ar avea nevoie secuii de mai multă autonomie decât sătmărenii, decât bihorenii, decât moldovenii etc?

În paralel, UDMR forţează obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc printr-o lege de reorganizare a regiunilor de dezvoltare. Iniţiativa anunţată de liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, este privită ca „o bază concretă de discuţie pe viitor” şi va reprezenta totodată şi moneda de negociere a reprezentanţilor minorităţii maghiare în eventualitatea formării unui nou Guvern. Ceea ce mi se pare că sună a şantaj…

Extremiştii maghiari argumentează adesea că problema autonomiei Ţinutului Secuiesc nu ţine de temerile majorităţii, ci de situaţia financiară a regiunii. Să presupunem că Secuimea ar deveni peste noapte un ţinut autonom. Ar trăi ei mai bine? Şi la ei este sărăcie ca şi peste tot, sunt zone mai sărace şi altele mai dezvoltate. Judeţele din Secuime se situează la nivelul economic mediu din România, deci sunt departe de a putea fi catalogate ca fiind cele mai sărace. Apoi, UDMR a fost la guvernare ani de zile şi avea în mână frâiele necesare dezvoltării zonei, dacă dorea asta. Ori nu numai că nu au făcut nimic, dar au fost mai preocupaţi de proiecte privind statul minorităţilor, care nu le aduc o viaţă mai bună minoritarilor, de a finanţa fundaţii dubioase pentru manifestări extremiste şi de a se îndestula.

Întâmplător sau nu, problema autonomiei Ţinutului Secuiesc este repusă pe tapet în preajma campaniei electorale. Ceea ce mă face să cred că principalul scop al UDMR este acela de a atrage voturi şi din partea radicalilor, dar şi de a-şi asigura încă patru ani de guvernare. În final, remarc că în aceste zile în care liderii PNL, PDL şi PSD au început campania electorală cu lovituri sub centură, solicitările extremiştilor maghiari şi ale udemeriştilor au trecut neobservate de clasa politică…

Despre Satmareanca
Ziaristă

111 Responses to CNS şi UDMR forţează autonomia Ţinutului Secuiesc

 1. Oana says:

  Astora iar nu le mai ajunge? Eu le-am zis sa plece acasa daca nu se simt bine aici. Au acolo toata autonomia pe care le-o poate oferi cineva.

 2. Satmareanca says:

  Ei le-ar vrea toate într-un loc, dacă ar fi să glumim. Să sperăm că sunt simple jocuri de campanie şi că aleşii naţiunii mai veghează din când în când să nu avem surprize nedorite…

 3. Spanac. Astia n-au in spate „mama Rusia” sunt amatori.

 4. Satmareanca says:

  :))) E bine până nu au pe nimeni în spate, deşi au un popă europarlamentar care agită spiritele la Bruxelles, dar şi oareşce ajutor de la Budapesta. Totuşi, să sperăm că nu suficient…

 5. Oana says:

  Eu zic ca merge si cu otrava. Si e mai ieftin 😉

 6. Satmareanca says:

  Oana,
  :))) Vrăjitoare mică! 😛 Arsenicul e bun ori ai altă reţetă?

 7. Suficienta e numai armata rosie. Nu-ti mai bate capul cu chestiile astea, indivizii urineaza contra vantului.

 8. Satmareanca says:

  Să ai gura aurită! Aş vrea să asist la un spectacol din ăsta, să-i văd cum se descurcă :)))

 9. Paul says:

  In cadrul Nato si UE nu se fac manevre gen Kosovo! Se agita degeaba… Dar trebe sa se justifice si ei pentru banii circulati pentru asa ceva!

  Parerea lui io.. Hic!

 10. Satmareanca says:

  Asta e varianta optimistă. După Kosovo multe se pot întâmpla, dar să sperăm că aderarea Ro la NATO şi UE poate fi un fel de scut la pretenţiile teritoriale ale unora. Totuşi, nici zgândărirea rahatului nu face bine în comunităţile mixte. Avem destule necazuri ca să trăim şi în vrajbă…

 11. moshcalifar says:

  Sa fie sanatosi sa forteze ce vor. Avem servicii secrete foarte active cand e vorba de ascultat telefoanele ? Avem. Cine le patroneaza ? maritul Zeus. Ei daca ii lasa sa zburde veseli si ferice pe „secui ” , sa zburde. Asa o sa rad cand o lua foc p-acolo de n-aveti idee…Nu mi-am facut io vacantele in vila lui nea Nicu din secuime, Ghici cine le-a facut ?

 12. Satmareanca says:

  Nu ghicim, ştim 😆 Cred că „poveştile” astea sunt luate la băşcălie chiar şi de cei care ne conduc. Iar serviciile sunt preocupate de biznisuri şi altfel de poliţie politică decât de interesul naţional. Acolo nu-i calmă situaţia aşa cum ar trebui să fie, însă serviciile ling … îngheţată :)))

 13. moshcalifar says:

  @satmareanca: oricum e si multa gargara la „secuii” aia, tre’ sa justifice si ei banutul gros pe care-l incaseaza din afara oengeurile 😉

 14. Satmareanca says:

  Da, admit că şi banii trebuie justificaţi, dar nu cred că e bine să tratăm superficial problema. S-ar putea să ne trezim într-o zi că arde rău. Şi am mai spus mai sus, nici întreţinerea unui climat ostil nu face bine populaţiei din această zonă ori din altele în care maghiarii reprezintă procente însemnate din populaţie.

 15. moshcalifar says:

  @satmareanca: daca nu le trece prin creierasele alea infierbantate de palinca , ceardas si cururile unguroaicelor ca sunt una dintre CELE MAI SARACE zone din tara si de capul lor mor, „autonomi” mor de foame…bafta !

 16. Satmareanca says:

  Asta spuneam şi eu în postare, că nu vor trăi mai bine dacă vor obţine autonomia. Chiar cei mai săraci nu sunt, ei folosesc acest lucru ca pretext, dar nu sunt chiar cei mai săraci din ţară. Sunt mai săraci decât braşovenii, e ok, dar şi sălăjenii ori sătmărenii sunt mai săraci decât bihorenii, de exemplu. Acum să cerem autonomie? 😀

 17. moshcalifar says:

  @satmareanca: cereti sora mea roscata, problema tuturor e daca cerem noi… 😛

 18. Satmareanca says:

  Acum hai să ne măsurăm muşchii care cotizează mai mult 😛 Dar unde se fură mai mult nu se pune? :)))

 19. Filip G says:

  Sa prinzi voturi intr-o regiune ca atare trebuie sa fii nationalist.CNS şi UDMR nu au nici o sansa sa prinda locuri in parlament divizate.Asa ca pana treci puntea te faci frate cu dracu,dupa om mai vedea.

 20. Satmareanca says:

  Interesul UDMR este clar acesta, doar şi-au radicalizat discursul în preajma alegerilor şi chiar vor să folosească cererea de autonomie ca mijloc de troc. Cel puţin mie aşa mi se pare.

 21. Paul says:

  @Moshu’: punem de io autonomie a zonei Delfinului? 😆

  Inhatam si insula si lacuuu’

  Si bagam si viza! Plus taxa pentru drumul spre Baicului – Colentina de prin spate… pe la fabrica! :mrgreen:

 22. Satmareanca says:

  Din partea mea, o puteţi face liniştiţi. Nu cred că voi ajunge repede pe acolo :)))

 23. moshcalifar says:

  @Paul: gata , baga de-o Constitutie, luam zona exclusiv insula ( ca e a unui tigan si ne f*** ala 😀 ) pe urma nationalizam vilele de pe lac , vindem tot si o taiem sa conducem sectorul autonom de la Monte Carlo dam decrete-legi d-acolo 😛

 24. Paul says:

  Cu etnia o rezolvam usor… ca cerem ajutor de la Putin… o vizita scurta a celor de la Alfa… 🙂 😆

  Satmareanca: promitem ca daca vii iti dam scutire!

  de taxa de intrare! Aia de iesire va fi tripla! :mrgreen:

 25. Georgia a fost „antidotul” la Kosovo. De acum inainte aliatii s-au lecuit de autonomii si se uita urat la chestiile astea. De aia ziceam eu ca tembelii aia fac impotriva vantului.

 26. Alex Dumitrascu, este de notat că europenii tind să înveţe greu din greşeli.

 27. Oana says:

  Cred ca arsenicul e perfect, e si ieftin si eficient, ce rost are sa dati banii de pomana 😛

 28. @oana
  de unde ti-ai luat palaria?

 29. Alandra says:

  Antena 3 da altfel stirea. Referendum national 🙂
  „Conducerea Consiliului National Secuiesc a anunţat că va înainta Parlamentului României statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, ca şi iniţiativă legislativă cetăţenească. Potrivit legii organizarea unui referendum în această situaţie este obligatorie.”

  http://www.antena3.ro/Secuii-cer-referendum-pentru-autonomia-Tinutului-Secuiesc”_pol_53470_ext.html

 30. Osetia de Sud si Abhazia sunt dovezi ca recunoasterea independentei Kosovo serveste drept precedent celor cu ambitii secesioniste si protectorilor lor – dupa cum avertiza inclusiv Putin in primavara. Acum se discuta, deja, daca nu cumva acest efect de domino va atinge si Transnistria, Crimeea si zona rusofona a Ucrainei.

  @alex dumitrascu: aliatii s-au lecuit de autonomii dupa ce rusii si-au incordat muschii in Georgia?
  Eu cred ca era de bun simt ca in cancelariile occidentale sa fie anticipata replica ruseasca. Asadar, mai degraba cred ca recunoasterea unui Kosovo independent si tentativa de primire in NATO a Ucrainei si Georgiei la Summitul de la Bucuresti au fost incercari de a vedea pana unde, in relatia cu Rusia, poate fi intinsa coarda (a se citi influenta occidentala). Iar de la revolutiile portocalii, Kremlinul a inghitit in sec intruna, pregatindu-si riposta. Si e posibil ca demonstratia ruseasca de forta sa nu se opreasca aici.
  In cazul escaladarii de ambele parti a unui astfel de joc periculos, suntem prinsi, ca de obicei in istoria noastra, la mijloc. Adica, potentiale victime. Doamne fereste! Din pacate, nu prea depinde de noi, jocurile se fac peste capul nostru… Imaginati-va, de ex, un Tinut Secuiesc independent, recunoscut de Moscova, drept pedeapsa pentru neghiobia portocalie de la Bucuresti. Pe urma, ne lasa in pace, sa scoatem camasa pe unde-om putea…

 31. Paul says:

  Nu mai scoatem camasa… pentru ca ramanem fara! 😦

 32. Nea Costache says:

  Trianonul ii arde pe unguri in orgoliu si cred ca niciodata nu vor uita asta. Faptul ca suntem in aceasi UE vad ca nu-i descurajeaza sa ceara autonomia. La ei este la moda politica pasilor marunti. Poate ca vor sa-si justifice niste banuti si sa mai cerseasca niste voturi pentru accederea in Parlament dar, totusi, cred ca putina vigilenta nu strica. Poate ca o avea si CVTudor metehnele lui, cum se zice, dar ma tem ca mai are si dreptate in ceea ce priveste acesti conationali ai nostri. O saptamana minunata Crina, plina de realizari!

 33. Oana says:

  Si eu vreau autonomie pe scara mea, dar nu ma baga nimeni in seama 😀

 34. Trexel says:

  numa sovata sa nu ne-o ia ca-mi place sa dorm in apa facand pluta 🙂
  in schimb io vreau sa lipim la Romania Niyregyhaza…nu toata, numa magazinele

  io zic sa-i lasam autonomi unde vor…dar in jurul zonei phutem un gard electrificat de 5m si o poarta…sau mai bine uitam sa facem poarta

 35. mastic says:

  Maghiarii din Romania care isi cer autonomie nu sunt extremisti pentru ca exista regiuni istorice in UE care sunt autonome, mi se pare normal sa-si doreasca acest lucru si pentru ei. Ceea ce trebuie sa stim noi cei care ne pretindem cu adevarul in brate este ca daca lucram in continuare ca la carte, adica dupa manualul lor, nu au nici o sansa, autonomia trebuie ceruta, dar si acceptata. Extremisti sunt cei care ii ataca pe motive prostesti. Exemplu de extremism este politica sarba care a avut ca rezultat numai paguba. Sarbii daca ar fi fost destepti si le-ar fi oferit americanilor ce isi doreau i-ar fi rezolvat si pe croati cu tot cu nemtii lor si pe toti ceilalti.
  Atat timp cat Romania este membra NATO Rusia si ungurii nu poate trimite trupe aici. Punct. Oricum ungurii nu lucreaza asa, ei lucreaza prin organizatiile asa zis nationaliste romanesti, acestea le dau apa la moara. Iditotii astia dupa ce pretind ca nu avem leac pentru unguri mai cer si retragerea din Iraq, Afganistan, si daca se poate sa le aratam noi americanilor cum se lucreaza.

 36. Cosma Alexandru jr. says:

  Uite ca te-ai trezit…
  Ai respectele mele.
  Sincer imi pare rau ca nu au autonomie,chiar as vrea sa aiba sa-i cunoasca mai bine mai multi romani.Si tot vor mai fi multi romani care nu vor intelege pe ce lume traiesc…Vreau sa spun ca mi-e rusine ca sunt roman.Suntem un popor slab,un popor care din pacate habar nu are ce e interesul national,si nici vorba sa stie ce e acel interes national urmarit.Cu 2 articole mai jos,doi romani,cred ca romani is, ma atacau ca-s obsedat,ca-s din PRM,ca nu mai stiu ce.Din pacate cultura,si mai ales cultura politica la romani e cam zero.Mai fratilor Tokes a declarat in secuime de mai multe ori ca daca fac autonomie inchide toate scolile in limba romana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Acu ma refer la cei ce dorm,ba voi sinteti cretini?!!!!!!!!!!!!!…….
  astea-s atitudini de acceptat la noi in tara???????!!!!!!!!!!!!!!!…..
  N-aveti pic de mandrie nationala?!nu tineti deloc la natia voastra si la poporul vostru?!numai muzica Mafia si carti cretine de-ale lui Patapieivici ascultati si cititi?!ati ajuns niste legume?!….
  Ca sa nu muriti prosti mai trebuie sa aflati.Ca UDMR si PCM au declarat in mai multe randuri ca ei urmaresc MODELUL KOSOVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Si acea autonomie prevede militie proprie,parlament propriu,guvern propriu…………………………………………..
  Ce autonomie?fata de UE????????????????????
  De la autonomie la independenta e un pas.Acolo deja e autonomie doar ca nu e oficiala.O sa fie bine ca inca de anul asta echipa de hochei din Odorhei va juca in campionatul Ungariei?……..

  Am sa revin maine cu o analiza a cine is ungurii si cat de tari is.

 37. Trexel says:

  Cosma, io-s de acord cu tine ca e de prost gust ce fac ungurii. Ma deranjeaza iar aspectul in care daca vb cu vecinu ungur de treaba asta zice ca, da, e o prostie samd. il surprind totusi uneori (cand e cineva la mine care stie ungureste, aud peste gard) vorbind cu totul altceva.
  banuiesc ca asta e atitudinea majoritatii ungurilor. e ca un virus nationalist. si totusi o prostie. a fi prost, dupa mine, e mai grav decat a fi bolnav. totusi io nu voi aborda subiectul asta decat in gluma pentru ca (si aici o sa ma faca Cosma tradator 🙂 )nu ma pasioneaza.
  daca va fi razboi… am doar un motiv in plus sa plec. n-am ales io sa ma nasc in Romania, nu mi-a adus nimic tara asta, ba din contra. asa ca mi se rupe de ea, asa frumoasa cum e.
  haleluia

 38. Satmareanca says:

  @ Paul
  Ha,ha,ha. Nu o să ai şansa să mă prinzi pe acolo 😛

  @ Alex.dumitrascu
  Georgia a fost “antidotul” la Kosovo. De acum inainte aliatii s-au lecuit de autonomii si se uita urat la chestiile astea. De aia ziceam eu ca tembelii aia fac impotriva vantului.

  @ Alexandru Dumitraşcu
  Uneori cred că nicio nu-i interesează să înveţe…
  Bine ai venit! 🙂

  @ Alandra
  Văzusem ştirea în mai multe părţi în varianta Mediafax şi pe TV-uri. E vorba de referendum oficial şi nu naţional. Io aşa am priceput. Merci oricum pentru link, până la urmă vom afla cumva cum e :)))

 39. Satmareanca says:

  @ Horia Blidaru
  Precedentul ne mănâncă, aşa e…

  @ Paul
  Rămânem în slipi ca şi dragă Stolo 😆

  @ Nea Costache
  Nu numai că nu-i descurajează, le dă nas. Pot trage sfori la case mai mari, aşa cum au făcut întotdeauna. Să aveţi o săptămână prolifică!

  @ Oana
  Îmi fac io mutaţie, poate aşa ne iese :)))

  @ Trexel
  Subscriu la faza cu Niyregyhaza şi la gard. Îmi ajung două mall-uri 😀
  Haleluia :)))

  @ Mastic
  Ungurii lucrează cu organizaţii din afară, unele finanţate de Guvernul de la Budapesta. Sutn multe lucruri care trec nebăgate în seamă uneotri. Nu mălungesc, dar atât mai vreau să spun că trebuie să fim vigilenţi pentru că e mai uşor să previi conflictele…

  @ Cosma Alexandru jr.
  Nu m-am trezit acum, am abordat subioectul pentru că a intervenit ceva nou. Nu am nicio obsesie ca să scriu despre un singur subiect tot timpul. Ţi-aş recomanda mai puţină înverşunare. Politica pumnului în gura celui care nu e de acord cu tine nu merge. Nu aşa se rezolvă problemele.

 40. Alandra says:

  Mai bine sa nu fie!

 41. Sa le agite pana le vine acru. Ce vor maghiarii extremisti este un proiect imposibil de pus in aplicare. De ce? Pai cine le va sustine aberatia?

 42. lol says:

  @ Petrisor Socol. Sorosi si alti nebuni geniali ca el.
  @Cosma jr. Încearcă sa citeşti Arta războiului la chinezi. O sa te lămureşti ca abazii, kosovarii, secuii, sunt pretexte si victime pentru nebunii planetei.
  @Trexel. Sunt bătrân si hotărât sa mă bat aici in orice condiţii. Sti de ce? In 1974 Ceausescu a dat voie etnicilor musulmani sa emigreze ca sa se pună bine cu orientul pentru petrol. Am vrut sa o tai, cu musulmana. Musulmana mea sa uitat urat la mine si a decretat. Daca nu mai poţi clisura Dunării e la dispoziţia ta, eu am morţi aici si trebuie sa fac pomeni de comemorare.
  Acum am nepoţi!!!!!!!
  @Sătmăreanca. Am mai spus pe blog sa ii ferească sfântul pe aia care vor sa îmi bage paşaport ca sa îl cunosc pe sătmăreanul!!!!!!!!!!!!!.

 43. Trexel says:

  da-le-n gura frate…io-s tanar si mi se rupe…sper sa nu imbatranesc la cap niciodata

 44. lol says:

  @trexel. sunt destul de bătrân sa nu răspund la provocări grobiene. Succesuri!!!! Dar nu te baza pe asta, geriatria nu a rezolvat tot, si poate dumnezeu te vrea la vârsta mea. Dupa nivelul umorul răspunsului pe care l-ai dat am temeri mari ca nu o sa ai probleme la bătrâneţe daca derapezi de acum.
  🙂 amar!!
  Si nu uita îmi cunosc bine familia tu nu eşti frate cu mine!!!

 45. Trexel says:

  🙂 io cre ca lunea tre sa tac 🙂
  so
  lol tata,
  traduc, incercand sa-ti demonstrez ca n-am nimic cu tine, chiar din contra

  „da-la-n gura frate” – adicatelea subscriu pornirii tale, desi personal nu o imbratisez, indemnandu-te chiar sa-ti continui „bataia”

  „io-s tanar si mi se rupe” – desi sunt de acord cu tine incerc sa caut cauza diferentei de atitudine dintre noi si o gasesc in diferenta de varsta

  „sper sa nu imbatranesc la cap niciodata” – asta deja e introspectiva, ma vreau cu atitudinea asta mereu, n-are nici o legatura cu tine

  repet… lunea o sa tac (pt Crina)

 46. Satmareanca says:

  @ Petrişor
  Se vor găsi trădători. Întotdeauna s-au găsit…

  @ LOL
  Aşa, dă-le în gură! Vorba lui Trexel. Vezi că el glumea, de fapt a şi explicat, dar pe limba Sătmarului de adopţie 🙂

  @ Trexel
  Azi e marţi, nu? 😀
  Poţi scrie lunea, dar voi face un anunţ pe blog despre ce şi cum :)))

 47. kmi says:

  Foarte tare recomandarea! … am cam ras. Multumesc, doamna!

  O saptamana plina de realizari!

 48. Oana says:

  Fiind marti…aaa… luni, ar trebui sa tac si eu? 😛 Mai bine nu, de ce sa tac?

 49. lol says:

  @trexel. Gata!!! suntem la o doamna acasă. Dac vrei vin la tine si ne păruim in voie. Mai radem, mai un cap in gura cum ne-a instruit Popey. Gentelemani ce …… mea! sti bancul!!Daca vrei il spun da la tine.

 50. Satmareanca says:

  KMI, 🙂 o lună plină de zâmbete!

  Oana, tu ar trebui să stai în casă în zilele de luni :)))

  LOL, no aşe. Poate beţi o pălincă să vă împăcaţi 😀

 51. Darius says:

  Eu am doar un cuvant sa le spun astora. Da mi rusine sa-l spun pe post. 🙂

 52. Oana says:

  Mai, Crina, vad eu ca ti-a venit de imbatat de cand cu autonomia. Te invat, dar degeaba: OTRAVA 😆

 53. Satmareanca says:

  Darius, îl pot deduce :)))

  Oana, lor otravă, normal 😀

 54. Se pare ca rezolutia de la Bruxelles concorda cu anticiparile mele.

 55. Satmareanca says:

  Am băgat se seamă, chiar căutam pe agenţii rezoluţia întreagă. Băse nu m-a mulţumit pe deplin :)))

 56. toata comentareala asta imi aduce aminte de-un prieten vechi, care afirma: „doua lucruri urasc pe lumea asta: sovinismul si ungurii”. cam asa si voi. cam asa si ei. numa’ trexel are o atitudine sanatoasa.

 57. Satmareanca says:

  @ Alexandru
  Să facă ce a făcut : bla, bla, bla
  Interesantă analiza.

 58. Bine-am plecat. Nu agreez sa bat campii.

 59. Satmareanca says:

  @ Horia
  Prietenul ăla a tău e dus tare :)))

 60. Satmareanca says:

  @ Alex. dumitraşcu
  Dacă ai fi puţin mai exact poate ne-am înţelege mai bine 😉

 61. lol says:

  Si? Ghio cosea o coasta de deal. Il striga Maria din ograda: Ghiooooo!!!. într-un târziu, răspunde no ce ii faaaaa!!! O murit a bătrâna, mama, tuleai doamne!!! Ghio coseşte liniştit. Nervoasa Maria urca pe costa si se proţăpeşte in fata lui. Ma omule tu eşti normal la cap au eşti bolund. Ghio: No si cei?. O murit, o murit da întâi munca si pe urma plăcerea. Cred ca şti si tu bancul dar se potriveşte, întâi ne împăcam si pe urma palinca.

 62. Am aratat ca uniunea europeana se uita foarte urat la autonomii dupa incidentul Georgia, iar rezolutia e categorinca si unitara.
  Numai un tembel din secuime putea sa fie atat de prost inspirat incat sa-si falfaie autonomia in conditiile astea, punandu-se pe aceeasi treapta cu Transnistria si Osetia.
  De asta ziceam ca aia urineaza impotriva vantului, pe proprii pantofi.
  Cat despre imperiul pravoslavnic, a treia Roma, va incerca sa manance in continuare petrol, dar nu-i va place gustul, deoarece nu-l va mai putea converti in grau america, iar Ucraina nu mai cotizeaza de mult la siguranta alimentara a poporului rus.
  Veti continstata cu stupefactie ca se scumpeste graul si se iefteneste petrolul.
  Arma alimentara a fost inventata pentru a combate arma energetica.
  In continuare, ma voi limita la discutii pe site-ul meu asupra acestui subiect.

 63. Problema este ca citind postaile d-lui alexandru dumitrascu am impresia bizara ca ma tampesc eu insumi. Bye.

 64. Cosma Alexandru jr. says:

  Saracu Horia Ursu nu prea intelege si e de acord cu neseriozitatea lui Trexel,care el insusi recunoaste ca nu priveste lucrurile in serios.Asta e marea problema la multi romani,las ca merge si asa si mi se rupe…Trexel cum crezi ca o sa fi privit de exemplu de vei emigra in Germania?…

 65. lol says:

  @Alex Dumitriu. armetica te sustine!! 500000 de maghiari într-o enclava a secuimii scot restul de 1500000 de maghiari din parlamentul României. Nu cred ca Ianos de oriunde din romanica, Pascani de la Cluj care ii da faxuri lui Base si baronii maghiari din toată Transilvania sunt aşa prosti. Se duce dracului tot parandaratul. In rest sunt visuri de nebuni la care nu trebuie sa închidem ochi, o sa fie cit lumea. Pentru ca atunci când visele nebunilor prind contur plătesc cu sânge oameni nevinovaţi.

 66. @cosma: stii ce inteleg eu? ca vadim n-o sa iasa inca la pensie.
  @crina: prietenul meu e dus demult si de tot, de-acum saptesprezece ani, din pacate.

 67. lol says:

  5% pragul de intrare in parlament. Are dreptare Trexel am uitat sa scriu in postarea anterioara, obosesc neuronii :).

 68. Cosma Alexandru jr. says:

  Cine-s maghiarii si ce vor…
  Tot aud ca ardelenii is mai civilizati ca romanii din celelalte zone geografice pentru ca au fost sub conducerea altor popoare.Gresit,sa vedem de ce.
  1-Primele formatiuni romanesti statale au aparut in Transilvania,lucru care arata inteligenta si civilizatie,inca pe cand maghiarii erau inca in Mongolia,cu cateve sute bune de ani inainte ca ei sa emigreze aici.In toata literatura academica Attila The Hun e considerat barbar.
  2-Capitala Daciei care intr-un timp era imperiu si ajungea chiar si pana la Marea Adriatica,era in Transilvania,pentru ca atunci ca si acu asta era zona civilizatiei maxime dacice.
  3-Cum pot sa zica, ca ei sunt cei care fac diferenta ca ne-au civilizat din moment ce ei ne-au tratat cam un mileniu ca si pe maimute,absolut doar dreptul de a trai era asigurat.Ei au fost factorul care ne-a blocat dezvoltarea naturala.

  Sa vedem acu ce performante uimitoare au ungurii,ca tot se dau mari cat is ei de civilizati si noi de necivilizati.
  1-Ungaria e locul 1 in lume la sinucideri.
  2-Ungaria e locul 1 in Europa la pornografie.
  3-Ungaria e la momentul actual cea mai bolnava economie a Europei.
  4-40% din copiii ce se nasc in Ungaria sunt nascuti inafara familiilor lor.
  Acestia sunt indicatori sintetici care arata cum sta situatia per ansamblu.
  Dupa toate estimarile,salarul mediu din Ungaria va fi atins de cel din Romania cam peste 5 ani.Deci avand o economie bolnava sunt in recesiune,Romania e a doua cea mai viguroasa economie din toata Europa,dupa Slovacia.Am scris astea ca sa se mai stie realitatea,ca tot aud ce tari is ungurii si ce slabi is romanii.Din zona noastra geo-politica situatia din Romania e cea mai buna,nicio tara vecina nu sta nici macar la fel ca noi.Noi trebuie sa fim echilibrati in sensul ca sa stim sa ne promovam valorile si sa vedem exact cine sunt ceilalti.
  Acu sa vedem ungurii din Romania cum stau cu performantele lor.Judetele din secuime sunt printre cele mai slab dezvoltate din Transilvania.Cica sunt prigoniti zice marele lor lider,Tokes, care pe fata e spion maghiar, si cauza e ca romanii nu doresc sa-i dezvolte.Statisticile economice arata ca secuii sunt subventionati de la Bucuresti deoarece au o economie foarte slaba ce nu le asigura minimum de cheltuieli.Salarul mediu din Bucuresti e dublu fata de cel din secuime.Dar in continuare romanii sunt de vina.Au dat romanii ceva legi ce interzic investitiile in secuime chiar si din Ungaria?NU!
  In secuime evident fiind 95% unguri au reprezentantii lor locali.Insa acei reprezentanti ca sa-si scuze neperformantele lor dau vina pe Bucuresti.
  Daca asa de tari is ungurii cu Bela si cu Tokes de ce nu dau niste legi,au reprezentanti in parlament destui,in Ungaria nicio minoritate nu are reprezentanti in parlament,de ce nu au dat o lege ecoomica pentru toata tara sa ne lase perplexi???????sa vedem performante economice ce te lasa cu gura cascata…pentru ca nu au capacitatea,e mai usor sa dai vina pe altii…
  In Ungaria in urma cu 50 de ani traiau 800(opt sute) de mii de germani,acu mai traiesc vreo 50 de mii.Cativa au emigrat,marea majoritate au fost maghiarizati,cum de fapt s-a intamplat si in Satu Mare,FDG e doar o aripa a UDMR.
  Nici primarul Ilyes nu e mai putin nationalist extremist,in campanie am prezentat cele 10 puncte in care aratam ce actiuni de afront fata de romani face.Dar ce sa-i faci,romanii vai de mama lor,ce stiu ei de interes national…si asa au destule pe cap,mai bine se fac ca ploua.Csehi a inceput bine…A zis ca e nevoie de drumul expres ca sa facem legatura cu Viena,de parca acolo centrul romanesc,si a zis-o pe fata,daca zicea trebuie sa avem legatura cu Baia Mare si cu Europa era clar,dar asa e si mai clar,pentru cei care vor sa scoata capul din nisip…Pe cand o afirmatie ca trebuie sa facem demersuri pentru o autostrada spre Zalau care sa faca legatura cu tara?…
  Insa se pare ca maghiarii nu prea au gura asa mare in alte tari din jurul Ungariei, pentru ca acele natii majoritare stiu sa-si urmareasca interesele nationale si nu permit unei minoritati sa-si faca de cap.In urma cu doi ani in Slovacia au primit bataie ca vorbeau pe strada ungureste.De ce?Pentru ca stiu cine-s maghiarii,sau hai sa zicem o parte din maghiari,si ca nu merita respect.Ar fi trist sa fie si la noi asa,insa se pare ca unii vreau cu orice pret sa-si faca cat mai mult de cap.
  Romania e exemplu pe plan mondial de respectare a drepturilor minoritatilor dar liderii maghiari din tara si Budapesta in loc sa faca o politica de pace,buna intelegere si progres,ii tot invata pe unguri ce frumosi si destepti is ei si ce tigani is romanii.Mai bine i-ar invata cum sa-si rezolve problemele ca au destule si ei.Noi deocamdata respectam minoritatile,biserica romano-catolica din Romania a primit toata mostenirea,toate centrele vechi din orase importante din Ardeal au fost retrocedate,pe cand Ungaria tara asta asa de civilizata si de treaba, nici nu vrea sa discute de retrocedarea activelor fundatiei Gojdu din Budapesta,mostenire calculata de unii de chiar peste 1 miliard de euro(nu 1 milion).
  Nu stiu ce va iesi din toata aceasta politica de ura fata de romani.
  Si din acest punct de vedere suntem o tara anormala.
  Eu cred ca ne putem astepta la orice,nimic nu e exclus,romani adormiti,puteti dormi in continuare linistiti,este cine sa va urasca si sa atace interesele nationale…(ca sa parafrazez o reclama sinistra).
  Acu sa-i vad pe cei ce-s nedumeriti ce intrebari mai au.

 69. Satmareanca says:

  @ LOL
  Nu ştiam bancul. Merci pentru zâmbete 🙂

  @ Alex.dumitrascu
  Am înţeles ce ai arătat, dar nu ţi-am înţeles supărarea. În final, înţeleg că ai ceva cu celălalt Alex. Nu le citi pur şi simplu…

  @ Cosma Alexandru jr.
  Te rog să termini cu atacurile la persoană! Dacă doreşti îţi spui punctul de vedere, dar respectă şi opiniile celorlalţi. Nu e cazul să ne revărsăm toate frustrările. Se spune că sătmărenii sunt toleranţi şi un model de convieţuire etnică, aş vrea să o văd…
  Ultima postare e cam lungă aşa că o să-ţi răspund mai încolo.

  @ Horia
  Îmi pare rău pentru prietenul tău…

 70. geomarz says:

  Cine-si mai aduce aminte de Regiunea Autonoma Maghiara ????
  Cu consulatele ei si cu modul ei de conducere ???
  Cine-si mai aminteste cum a disparut ea ?!!!

 71. Trexel says:

  Crina, lasa-l ca zice bine, io recunosc ca-s neserios, tu stii si mai bine asta :)… stai o tzara, cum adica vrei sa vezi un model de convietuire etnica? adica ce io-s ungur si tre sa convietuiesc cu romanu Cosma? 🙂

  Cosma, d’aia nu mai pot io de cum „as fi privit” in Germania sau oriunde. prefer sa traiesc pt mine, asa neserios cum sunt, decat sa o fac pt altii si pt modul cum m-ar privi ei. io ti-am mai zis, la fel de prieteneste cum ti-o zic si acu, iei viata prea in serios… ai grija sa nu te ia si ea la fel.

  Horia, salutare si scuze…nu s-a putut, i-am explicat lu Crina de ce si cum ca m-a luat tare 🙂 de ce n-am venit

 72. Cosma Alexandru jr. says:

  Satmareanca
  Eu nu am atacat la persoana pe nimeni,cred esti obosita,mai citeste maine si vei vedea sirul evenimentelor.Am fost atacat si urat de tot.Asta permiti?Numai pentru ca pe Ursu il sti personal si pe mine nu?Deci te rog,ori m

 73. Cosma Alexandru jr. says:

  Satmareanca
  Eu nu am atacat la persoana pe nimeni,cred ca esti nedreapta,mai citeste maine si vei vedea sirul evenimentelor.Am fost atacat la persoana si urat de tot.Asta permiti?Numai pentru ca pe Ursu il sti personal si pe mine nu?Deci te rog,ori ma lesi sa ma apar,ori iti educi prietenii.Si mai usor cu lectiile ce le dai,un pic mai multa modestie ar trebui,lasa ca nu esti la clasa.

  Trexel
  Oligarhule :),tu ziceai ca vrei sa emigrezi,nu?de aici si faptul ca in Germania cred ca te-ai duce degeaba.

  Nicola Ursu
  Nu stiu ce natie esti insa cu siguranta iti spun ca roman nu esti.Si eu sti ce inteleg,ca prin tine Tokes are un mare fan in Satmar…
  Daca vrei sa sti Vadim e cel mai mare dusman al nationalismului romanesc deoarece face un nationalism urat.Ca sa intelegi nationalism adevarat urmareste-l pe Aurelian Pavelescu.

 74. @trexel: no worries, or mai fi ocazii 🙂
  @cosma: las-o jos, ca macane. natia de bastina nu ti-o alegi, te nasti cu ea. dar ai dreptate in felul tau: mda, nu ma consider roman, prefer sa ma consider european. cit despre tokes, mi se filfiie de el. nu mai e popa, e politician, iar asta ii descalifica in ochii mei orice actiune, din start.
  si inca o observatie: de trei ani imi petrec revelioanele si buna parte din vacante la viena. prin urmare, in opinia mea, un drum bun spre viena nu poate fi decit o buna initiativa. in definitiv, bucurestiul e mai departe decit viena. si, desi mi-e tare drag bucurestiul, ajung acolo mai ales de musai, job-related. asa incit… aplauze lui csehi.

 75. Trexel says:

  apropo, csehi in afara sa semneze contractele de la CJ mai face si altceva? io n-am sesizat

 76. da’ a fost vreodata un presedinte de cj care sa mai faca si altceva? de ce-ar intrerupe el o atit de buna traditie?

 77. ruxi says:

  @satmareanca
  Presa a trecut aproape sub tacere povestea cu referendumul. Pe bloguri se tace malc, cu exceptia celui de fata. Se ingrozesc toti la gandul ca Vadim ar fi putut avea dreptate! Ha! Ha!
  @cosma
  E adevarat, romanii dorm in cizme, iar cei care ar mai putea lua o atitudine sunt plecati (4-5 milioane de oameni, nu gluma) in strainatate. Asta e si scopul:depopularea Romaniei si hacuirea in „euroregiuni.”
  Meritam din plin ce se intampla!

 78. Satmareanca says:

  @ Geomarz
  Cred că puţini, uneori am impresia că ne pierdem memoria cu toţii.

  @ Trexel
  Tre’ să convieţuieşti, logic. Dar şi convieţuirea asta e de cel puţin două feluri, activă şi pasivă 😛

  @ Cosma Alexandru jr.
  Nu te pune tu să faci ordine pe aici că nu e cazul. Vorbesc cu fiecare aşa cum vorbeşte cu mine. Nu uita că aici nu eşti pe forum, ci pe blogul meu. Aşa că mai redu din năduf când te apuci să scrii 😉

  @ Horia
  Şi io mă bucur de drumurile ungurilor, nu de alta dar de mulţi ani încoace cele mai mult drumuri din concedii le fac pe aici 🙂

  @ Ruxi
  Am băgat de seamă că subiectul a trecut neobservat aproape peste tot. E mai simplu să facem toată ziua gargară pe vorbele aleşilor, decât să stăm să discutăm despre subiecte care chiar contează. Fiecare îşi alege cum vrea subiectele, dar se vede din numărul comentariilor de aici că ar trebui analizat mai mult, indiferent de poziţia adoptată.

 79. Cosma Alexandru jr. says:

  Ursu
  Pai vezi…pentru tine interesul national nu exista.
  Oricat de tare e Viena,noi ca romani nu avem nicio legatura
  cu ea,dar la Cluj nu mergi?o autostrada de Cluj nu ai vrea sa
  vrea sa o promoveze Csehi?sau la Marea Neagra nu mergi?

  Satmareanca
  Iara dai lectii?pacat,ca erai buna profesoara,mai da lectii si la altii,ca au naduf si mai mare…

 80. Satmareanca says:

  @ Cosma
  Uneori am impresia că nu înţelegi nimic. O discuţie se poate purta şi civilizat 😉

 81. @cosma: drumul de cluj e ok asa cum e. iar la marea neagra o sa am autostrada cind s-o indura s-o termine bechtel. csehi oricum e neputinte pe tema asta. asa ca ma multumesc sa faca lobby pentru viena 🙂
  interesul national nu mai e demult o prioritate pentru mine. exista interesul personal sau al grupurilor de care ma simt apropiat. si mi-e destul. astea cu steagul, cu patria… ma lasa rece.

 82. Trexel says:

  activ, pasiv… Crina te rog nu mai folosi cuvinte d’astea pe care stii ca io le inteleg in felu meu… ca porma ma strang blugii 😀

 83. Satmareanca says:

  Acum ştiu reţeta. Când mă plictisesc şi vreau să conversez „angro” pe blog trebuie să scriu de unguri. Pasiv ori activ, nici măcar nu contează 😉

 84. hihi, chiar asa. ar trebui sa zic si eu ceva de populatia din tuamotu pe bloaga-mi…

 85. Satmareanca says:

  Ha,ha,ha. „Succesuri” să ai! De abia aştept 😀

 86. Cosma Alexandru jr. says:

  Satmareanca
  Vezi…interesant…acelasi lucru-l gandeam si eu despre tine,
  nu intelegi ca eu am discutat civilizat si altii m-o atacat cam urat?numai nu vrei sa vezi realitatea,tot de mine te legi.

 87. Cosma Alexandru jr. says:

  Ursu
  Vezi ca nu prea le sti,si drumul expres tot de consiliul judetean
  o fost promovat la o initiativa a grupului PNL,desi eu am facut adresa scrisa cu aproximativ 2 ani inainte si am si vorbit cu cineva de la consiliul judetean,dar care mi-o zis ca e idee sf…eu de fapt propuneam autostrada,care si acu cred ca ar fi mai bine de facut decat drum expres,e nu cu mult mai scumpa dar e cu mult mai avantajoasa.Si ca sa-ti mai zic ceva sa sti cand va fi gata,acu cam un an cand a fost dezbaterea publica pe tema centurii de ocolire a orasului,vorbeam dupa dezbatere ceva cu cel de la ministerul transporturilor si a venit un cetatean si l-a intrebat pe acela de la minister cand va fi gata drumul expres,eu i-am zis ca atunci cand isi va vedea ceafa,si cel de la minster o zis ,,cam asa ceva”…Gandeste-te ca nu au finantare pentru autostrada Ploiesti-Brasov,cum sa dea peste 500 milioane euro la 2 orase mici ca si noi cu Baia Mare.Nu cred ca nu ai vrea sa mergi pe autostrada nu pe drum national spre Cluj si Marea Neagra,fie si pentru ca nu doresti ca unul din fata sa-ti taie calea…Deci Csehi bacsi trebuie sa promoveze si alte autostrazi nu doar cea spre Ungaria…
  Apreciez sinceritatea,dar vezi ca faptul ca nu ai decat interese private si de grup nu e ceva de laudat…

 88. Cosma Alexandru jr. says:

  Satmareanca
  Ziceai ca-mi scrii reactii la articolul meu lung,sau ai ramas blocata? 🙂 si ceilalti colegi,puteti sa comentati,nu e nicio problema,dar cum zicea si Crina,in mod civilizat…

 89. Trexel says:

  Comentariu la Cosma 🙂
  frate, n-am citit. probabil ca majoritatea lucrurilor le stiu, restul nici macar nu ma mai intereseaza. pt mine e important sa ma inteleg cu vecinii mei unguri, sa pot lasa o cheie de siguranta la ei cand plec de’acasa, sa bem o bere peste gard… sa… am scris undeva mai demult despre chestiile astea dar mi-e lene acu sa caut sa-ti dau un link.
  ce fura mai marii urbei…ar fura si altii in locul lor, unguri, romani, rusi…eu.
  prefer sa-mi traiesc viata, e alegerea mea cum. poti tu sa ma hulesti cum vrei pt atitudinea asta… nici macar asta nu ma intereseaza.
  io ti-am mai zis, imi sunteti prieteni toti pana ma calcati unde ma doare. mai apoi…va sparg la nară 🙂
  si te rog nu lua un misto ca pe o jignire, asta ma seaca la tine uneori ca nu-ti dai seama ca glumesc. da posibil si asta sa fie vina mea…poate nu degeaba zice Crina ca-s dus. 🙂

 90. @cosma: am spus undeva c-ar fi de lauda? dar nici patriotismul haulit nu-i de lauda. de fapt, patriotismul in general nu-i de lauda. e o chestie interioara, a fiecaruia. ca si vegetarianismul, de pilda.

 91. Satmareanca says:

  @ Cosma
  Adevărul e undeva la mijloc în ceea ce scrii. Acum şi Satu Mare şi Zalăul sunt mai puţin dezvoltate şi nu pentru că au fost conduse de unguri, ci pentru că asta e trista realitate românească. În unele zone se poate în altele nu. dezvoltarea economică depinde de mai mulţi factori. De fapt, m-am referit în postarea iniţială la dezvoltarea economică a zonei HarCov.

  Nici radicalismul excesiv nu face bine, dar nici toleranţa excesivă. Eu încerc să fiu mai cumpătată când analizez lucrurile şi mă bazez pe fapte şi dovezi.

  @ Horia
  Sper că dacă sunt patrioată nu e musai să fiu vegetariană sută la sută. De fapt, vegetariană sunt cam 80%, ar trebui la fel şi cu cealaltă variantă 😉

 92. Cosma Alexandru jr. says:

  Trexel
  Frate, citeste ca nu doare.
  Nu trebe intepretat ca tu trebe de maine sa te urasti cu vecinii si prietenii tai maghiari,dar fi mai precaut un pic.

  Ursu
  E parerea ta ca patriotismul trebe sa fie tacut,cele mai mari civilizatii/tari civilizate au patriotism si nationalism fatis.

  Satmareanca
  Eu nu ma refeream ca numai in judetele maghiare is sarace,dar sa nu tot aud ca ce destepti is ungurii si ce prosti is romanii.Cred ca si tu,si toata lumea informata aude des asta,si din pacate Budapesta asa-i invata pe maghiari.
  Eu nu pe fapte si dovezi ma bazez?(asa se intelege…).

 93. am cunoscut patrioti carnivori. suna a titlu de roman 🙂

 94. Satmareanca says:

  Încă un pic şi facem centenarul comentariilor 😛

 95. Mircea Suman says:

  Revendicarile progreseaza.Dupa autonomia culturala a venit autonomia teritoriala. Urmeaza independenta?

 96. nu, urmeaza autonomia energetica. in harcov vor creste paduri de eoliene. 🙂 si dupa aia o sa inceapa sa exporte si in restul tarii curent electric ecologic.

 97. Trexel says:

  sutaaaaaaaaaaaaaaaaa 🙂

 98. Satmareanca says:

  @ Mircea Suman
  Să sperăm că nu urmează nimic şi că se vor aşeza toate…

  @ Trexel
  101. De ce nu mi-ai lăsat mie comentariul 100, măi? 😀

 99. Trexel says:

  ai fi parut egoista, m-am sacrificat

 100. Cosma Alexandru jr. says:

  Asta cu eoliene stiu ca e in Dobrogea,cu frigul is in secuime,si cred ca nu e de la un posibil vant.

 101. Cosma Alexandru jr. says:

  Satmareanca
  Vezi ca impreuna suntem mai puternici,trebuie sa fim uniti.
  Cate articole ai avut pana acu cu peste 100 de reactii?

 102. @cosma: vor sufla in ele si-o sa mearga, nu-ti face griji. numa’ ca sa le faca in ciuda romanilor 🙂

 103. Trexel says:

  sa vezi la mine reactii…am mancat deja un kil de struguri 😀

 104. Satmareanca says:

  Io zic să nu ne mai batem capul cu chestiile astea, oricum vine sfârşitul lumii miercuri 😆

 105. ciprian blidaru says:

  Felicitari pentru articol. Intr-adevar a trecut neobservat subiectul. Daca noi astia din Ardeal nu atragem atentia asupra acestor probleme, atunci cine sa o faca.

 106. Satmareanca says:

  Merci, Ciprian. Asta am spus şi eu. Şi chiar se poate remarca după numărul comentariilor că subiectul necesită dezbatere.

 107. Cosma Alexandru jr. says:

  Satmareanca
  Hai zi,ai mai avut articol cu reactii de peste 100?

 108. admin says:

  Pericol pentru…hun(gur)i : veţi avea război cu Dacii !!!
  http://apologeticum.wordpress.com/2008/09/16/pericol-pentruunguri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: