Tăcere de aur

Mă gândeam zilele acestea la luna electorală ce se apropie. Şi mi-am adus aminte de un text pe care l-am scris pe blog la finalul campaniei electorale pentru europarlamentare. Îl reiau, pentru că mi se pare actual.

Am avut noroc. Aşa că azi în permit să stau. Nici măcar nu gândesc, numa’ stau. Am reuşit să nu deschid televizorul, să nu mă uit la ştiri. Recuperez deseară. Mă gândesc, totuşi, la ceva. Au fost o grămadă de politicieni în luna asta electorală pe la noi. Fiecare cu ajunsurile şi neajunsurile lor. Ei au vorbit, ziariştii au scris, cititorii au cetit. Unele chestii le-au spus degeaba pentru că nu le-a scris nimeni. Unele le-am scris eu, pe blog. Altele au ajuns la cititori în multiple feluri. Politicienii, membrii de partid sau ce or fi ei vor lua nota cuvenită. Unii vor câştiga.
Dar tu, tu ziaristule, care ai mers conştiincios la toate conferinţele de presă, tu ce ai câştigat? Şi noi, ca şi interlocutorii noştri din aceste zile, suntem de două feluri: ziarişti şi angajaţi la ziar. Dar, generic spus, suntem ziarişti. Tu, ziaristule, ai merita o primă. Ai merita, dar probabil o s-o primeşti la alegerile de la anu’. Altfel, cu ce te-ai ales? Ai fost la conferinţe de presă, prin pieţe ori aiurea prin oraş. Ai avut în faţă politicieni, de primă mână, de a doua sau de duzină. Tu ce ai făcut ziaristule ca să fii împăcat cu tine? Ai scris. Ai scris ce au spus ei. Nu ai pus nicio întrebare. Să nu cumva să pui vreo întrebare pentru că o să ai prea mult de scris şi o să fie prea interesant! S-ar putea să ţi se vândă mai bine ziarul. Deci, nu pune nicio întrebare. Tu nu faci decât să transmiţi la popor ce au zis ăia. Clar?! Aşa ţi s-a spus că eşti curea de transmisie, aşa că nu ai niciun motiv să gândeşti. Nu le face tu agenda! Lasă neuronii tăi să lâncezească. Nu te uita la ştiri, nu citi nimic, că n-are sens să pui întrebări. Dacă colegii tăi pun vreo întrebare … pac…pui mâna pe pix şi notezi. Dacă îţi convine poate şi publici, dacă nu, găseşti tu o scuză. Ai plecat mai repede că se terminase… oricum, aveţi contract de publicitate şi nu se cade. Şi dacă, totuşi, te mănâncă limba, întreabă şi tu acolo frumos cum reuşesc bieţii politicieni să umble zi lumină în campanie. Unge-i la suflet, umblă-le în coarne, plânge-le de milă ca să le intri în graţii. Ce mai, e uşor să-ţi faci prieteni sus puşi. Stai în banca ta, nu cumva să-i deranjezi cu vreo întrebare pentru că se vor uita urât la tine şi atunci te vor reţine data viitoare când vei da nas în nas cu ei. Ori tu nu vrei să te ţină minte, tu vrei doar să vadă în clipa aia că eşti de acord cu ei. O clipă de “succes” efemer. Te simţi tu bine, ziaristule? Sigur, doar ai învăţat încă de mic la şcoală că tăcerea e de aur. Da, dar tu între timp ai crescut mare, ai devenit ziarist, te crezi puternic având cititorii în spate şi ar fi cazul să înveţi să vorbeşti… Şi dacă tot te-ai hotărât să pui vreo întrebare, ca să nu fii penibil să vorbească un singur ziarist din toată ceata, ar fi bine să laşi interlocutorul să şi răspundă. Sau poate nici nu te interesează ce are de zis, poate vrei doar să te faci “văzut”.
Azi, chiar se vede că nu gândesc bine. Îmi pun prea multe întrebări când ar trebui să tac naibii. Să tac şi să ascult, să nu aflu nimic în plus decât mi se spune. Să-mi pun vată în urechi şi să-mi duc molcom existenţa. Aş şti mai puţine lucruri, aş face mai puţine conexiuni şi aş avea mai puţine dureri de cap. Ce ar fi acum să tac. Pentru că, uneori, tăcerea chiar este de aur…

Reclame

Despre Satmareanca
Ziaristă

28 Responses to Tăcere de aur

 1. Oana says:

  Crina, tu nu ai la ce te gandi? 😛

 2. Satmareanca says:

  Se pare că nu. Vezi dacă n-am băut nimic azi. Mă rog, înafară de cafea 😀

 3. Oana says:

  Eu ti-am zis sa ne imbatam. Tu nu si nu ca nu-i frumos. Na, asa iti trebuie 😛

 4. Satmareanca says:

  Eii, prea târziu pentru păreri de rău. Recuperăm data viitoare 😀

 5. Vania says:

  De ce să te-mbeţi? Există acvarii…

 6. Oana says:

  Da, si dupa acvarii mai exista si vodka 😛

 7. Satmareanca says:

  Vania, să se îmbete peştii? :)))

  Oana, credeam că vodka e pe post de apă 😀

 8. marius says:

  doamnelor oare ce ati patit?ati rasturnat pocalul ce melancolie ?
  mai sant si zile cand te cuprinde lehamitea.dar las` ca trece . astazi am vizitat blogul celui mai apropiat prieten si nu numai pe care il aveti si m-a cuprins vorba poetului o tristete iremediabila .am revazut imagini aproape uitate a urbei pitestene si toata copilaria si adolescenta mi-a napadit gandurile .
  ce va din nedumerirea si nostalgia gazdei m-a facut sa tresar constientizand ca nu numai eu si cei de o seama cu mine ne regasim cu greu matca,fagasul intr-o lume tot mai nestatornica si maculata de propriile erori .
  constat ca oana nu se desminte si vitalitatea si tineretea ei sant ca o ploaie de vara peste campul insetat. sa-ti traiasca oana si spun si eu la multi ani si scuze satmareanca dar,ma simteam stingher la ea acolo si simteam ca o impietate sa tulbur schimbul de replici cu persoane pe care eu nu am cum sa le stiu.

 9. Oana says:

  Marius, iti multumesc! Dar esti bine venit oricand. Nici eu nu le cunosc pe toate acele persoane care au venit la mine pe blog, dar ii primesc pe toti la fel. Multumesc inca o data. Si tie multa sanatate si tot ce iti doresti!

 10. Satmareanca says:

  Marius, da s-a răsturnat, am mai fi stat la poveşti şi cafele dar nu ne-a ajuns timpul 😀
  De unde se vede că nu întotdeauna tăcerea e de aur :)))

 11. Textul asta poti sa-l pui si saptamana viitoare, si peste o luna si peste doua…. Asta-i realitatea! Despre care sunt atat de multe de spus… D-aia ideea aia cu bautul pare mai buna!

 12. Satmareanca says:

  Atunci o să-l reiau odată pe lună, poate îi pinde ruşinea pe unii :))) Rezolvăm şi băutul 😀

 13. marius says:  trece de melancolie.

 14. Vania says:

  Jurnalist adevărat este acela care, pornind anchete, ajută organele abilitate să depisteze infractori odioşi, autori ai unui şir de asasinate abominabile!

 15. marcelino says:

  Ai fost la ravasitul oilor? Ca pe mine m-a ravasit complet… Cine da o vodca?

 16. marius says:

  @marcelino
  hahaha in ce sens?
  c-am intepenit 10 ore in masina

 17. marcelino says:

  @marius
  Domn Basescu, dupa ce citeste sondajele de opinie si isi termina exercitiile Kegel, pune la cale ravasitul electoratului, pardon a oilor, ca tot aia e. La munte, oile coboara, se imparte casul, si nu poate sa lipseasca si dansul. Evident, oile raman ravasite, de electorat ce sa mai zic…
  Ce faci de 10 ore in masina? Esti la vama la Halmeu?

 18. Filip G says:

  Eu merg la vot,da cu cine votez?Preferati mei Smarandescu si Ogica vreau sa ajunga parlamentari.Un parlament cazino,manele,lupte si voie buna.Nu e frumos in Romania?

 19. ruxi says:

  Cam de dimineata ati luat-o cu vodka. Nu-i mumos:))))

 20. marius says:

  nu, eu asteptam sa termine de ravasit…..pornind de la principiul potrivit caruia ,urma alege…nu prea mai era nimic la urma…

 21. marius says:

  @Filip G
  partea cea mai frumoasa ar fi aia cu…k1
  @ruxi
  da-ntremeaza sufletele melancolice…

 22. marius says:

  @oana
  cred ca la tine sant spam dar nu pricep de ce iti trimesesem doar niste link-uri

 23. Gabriela Savitsky says:

  Eu nu pot să tac.

  http://gavrosh.wordpress.com/2008/10/07/o-mama-cu-un-prunc-in-frigul-lui-octombrie/

 24. Trexel says:

  Vania…adevarat da, daca jurnalistu e cremenalu ce ne mai facem?

 25. Vania says:

  Jurnaliştii sunt rareori criminali şi, chiar dacă ar fi, îi prindem noi şi pe ăia…

 26. Alexandru says:

  Intodeauna in sezonul autumnal ma apuca asa o stare de melancolie dar totusi draga Crina i-a o cana mare de cafea si redevi joviala si plina de viata a noastra Crina!

 27. Satmareanca says:

  @ Marius
  Mulţumesc! Nu mă încearcă nicio melancolie, este un stil de scris. E un mod de a mă exprima..

  @ Vania
  Ăia îs în poveşti mai mult 😀

  @ Marcelino
  Aş da io, dar îs departe şi nu pot :)))
  Ei, răvăşit. Ăsta era scopul 😛

  @ Filip G
  Frumos? De-a dreptul mirific. Ideal :)))

  @ Ruxi
  Păi, e democraţie. Pe vremea lui ceaşcă ar fi luat-o doar de la 10, acum pot să o facă non-stop :)))

 28. Satmareanca says:

  @ Gabriela Savitsky
  Nici eu, ziceam doar 😀

  @ Trexel
  Şi mai interesant 😆

  @ Alexandru
  Cum i-am spus şi lui Marius, e un mod de a transmite ceea ce simt, nu sunt tristă absolut deloc. No, nu pot râde non-stop că fac riduri :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: