Cine are bătrâni… să-şi bată joc de ei!

„Cine n-are bătrâni să-şi cumpere”. O vorbă înţeleaptă, pe care românii încep s-o uite. Iar societatea îi trece încet la capitolul „nefolositori” pe cei ajunşi la vârsta a treia. Noi avem destui bătrâni. Am mai şi „vândut”, căci s-au dus să-şi caute bătrâneţea liniştită în ţări străine, care i-au apreciat fără să fi mişcat vreun deget pentru ele, dar tot prea mulţi ne-au rămas, în opinia unora, şi, pesemne, e cazul să-i mai rărim. Asistăm în aceste zile la o polarizare a mediei şi a opiniei publice în general pe subiectele salariilor nesimţite încasate de şefii unor agenţii guvernamentale pe de o parte şi pe cel al pensiilor de 3 lei încasate de unii români, pe de altă parte. Toată lumea îşi dă cu părerea, unii sunt de acord cu salariile mari şi cu pensiile mici, alţii sunt pe invers. O seamă de lideri de opinie, dar chiar şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, sunt foarte vehemenţi şi simplişti: nu are dreptul la nicio pensie, pentru că nu a muncit niciodată. Probabil ar trebui să moară.

În toată această poveste uităm de principii precum solidaritate şi echitate socială. Uităm pentru că nu am luat nimic din memoria celor pe care astăzi îi punem la colţ, lăsându-i să se descurce cum pot, la limita subzistenţei, într-o batjocură totală. Îi punem la colţ fără să ştim ce au făcut în atâta amar de viaţă. Suntem egoişti din cale afară, emitem judecăţi fără să le … judecăm. Toate statele civilizate îşi protejează bătrânii, fie că au muncit ori nu. Şi nu numai pe ai lor, ci în multe cazuri şi pe ai noştri. O mulţime de români şi-au regăsit liniştea pensiei fără griji ori a ajutorului social în ţări precum Germania, Suedia sau Danemarca. Dar şi în alte părţi. Fără să fi mişcat vreodată un deget pentru aceste ţări de adopţie, fără să fi muncit o oră. Au avut doar răbdare să aştepte cei 3 ori 5 ani necesari pentru obţinerea cetăţeniei, după ce, în prealabil, au fost ajutaţi financiar chiar şi în această perioadă. Şi iau pensii frumoase acolo, care le asigură un trai decent. Noi venim şi le spunem alor noştri că nu au muncit deloc şi nu merită niciun leu. În orice ţară civilizată, statul asigură un nivel minim decent de trai. Auzim adesea că la noi situaţia este diferită pentru că avem mentalitatea unui popor care crede că i se cuvine tot şi că majorarea ajutorului social, spre exemplu, ar îngroşa rândurile asistaţilor. Însă, aici trebuie să intervină instituţiile statului, care au obligaţia să verifice dosarele asistaţilor şi nu să închidă ochii la o cafea ori o ciocolată. Dacă nu, ar trebui să renunţăm la pretenţia de a fi o ţară civilizată şi să ne acceptăm condiţia.

Unii vorbesc de manipularea publicului prin prezentarea lacrimogenă a cazului bătrânii de la Remetea. Dar, de câte ori nu s-a vorbit despre pensii ori indemnizaţii de 1, 2 sau 3 lei fără ca instituţiile statului să reacţioneze? De o mulţime de ori. Şi tot de atâtea ori instituţiile statului au tăcut, ca şi cum nu ar fi ştiut nimic. Şi atunci este firesc ca mass-media să pluseze până la limita la care instituţiile statului intervin. Chiar să exagereze dacă este cazul, pentru că altfel instituţiile adormite ale statului se fac că nu văd şi nu aud. Societatea are obligaţia de a-i respecta pe cei mai în vârstă. Cel puţin în teorie, bineînţeles. Fără ei nu mai avem memorie, iar fără memorie nu mai avem nimic. „Cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, e o chestiune învechită la noi. Noi avem destui şi ne batem joc de ei!

Anunțuri

Despre Satmareanca
Ziaristă

25 Responses to Cine are bătrâni… să-şi bată joc de ei!

 1. Oana says:

  Eh, cat de adevarata e vorba asta. Ma uit la bunica mea, ce sa faca cu 200 Ron pe luna? Nu are ce, daca nu ne avea pe noi cui ramanea? Ce facea? Iti spun eu, nici bani de paine nu mai avea. Sau, mai degraba, ar fi ramas cu alzhaimarul permanent, ca cine da 15 milioane pe luna sa stopeze boala? Statul? Sa fim seriosi. Statul daca poate sa iti faca loc in mormant mai repede, altfel nu misca un deget. Vai de noi.

 2. Satmareanca says:

  Statul ar trebui să-i dea, normal. Dar nu numai că nu dă pensii, nu asigură nici tratamentele medicale şi multe altele. Acum îmi aduc aminte, apropo de boli, că în Austria, de exemplu, statul decontează şi o parte din cheltuielile ce le faci la stomatolog! Inclusiv o parte din şedinţele la psihiatru. La noi te lasă să mori. La 200 de lei ai putea spune că e un caz fericit faţă de cei cu 3 lei, dar e aproape acelaşi lucru. Noroc că vă are pe voi 🙂

 3. Oana says:

  Ei, in Austria se intampla multe, aici imbatanesti si mori. Ce altceva mai poti face?

 4. marius says:

  pai ce spune oiana este tocmai ce se-ntampla acum.ea vorbeste de mamaia proprie si personala.si statul face intocmai.
  suna cinic dar ….nu-s pensionarii lor.ei acum lucreaza numai cu prospatura,tre` sa ai sub 35 ani sa contezi in planul de desvoltare al statului sau al oricarei alte firme din sectorul privat,sa fii sanatos tun,sa n-ai familie (ca asta greveaza programul de lucru),iar copii-i faci pe la 40 adica pe ultima suta ca de termitele astea erodeaza cariera.si adio spor natural,de unde continuitate intre generatii,si uite cum ajungi o natie de batrani,merituosi dar costisitori si incomozi ,ca de sant doar gauri negre .daca au oarece drepturi,amani car se poate ca cine stie se razgandesc de tot si nu mai e cazu `.daca n-au la ce le mai trebuie.in austria si in lumea asta ce ne-am obisnuit sa-i spunem civilizata altele sant temeiurile .

 5. marius says:

  si ce sa le mai dai la cei batrani si multi cand excedentul bugetar se-mparte intre cie cativa alesi batrani?.unii-s plebei,altii PATRICIENI.cea ce spun eu acum este ca tinerii astia daca nu pot sa controleze in niciun fel sumele ce li se opresc in contul fondurilor de pensii,mai bine-si fac un cont de pensie PROPRIU.in formula actuala statul are mana de ….popa .doar aduna de la toti in mod egal,dar intoarce preferential si spun egal pentru ca toti au aceeasi cota de impozitare si de contributie,un procent oarecare din venitul de baza indiferent de cuantumul acestuia.
  cu ceva timp in urma cautai (daca nu incurc lucrurile )EROI…. ai la tot pasul,avem fiecare familie cate unu ,doi dar ……..uite ca nu se vede…..

 6. UNGURU says:

  CHE companera Satmareanca te saluta UNGURU,care a trecut sa comenteze aceasta postare si sa scrie un banc.Companera Satmareanca ai gresit titlul postari ,trebuia scris ,,Cine are batrini ,sa-i puna sa munceasca ,pina inchina steagul (da ortu):)))))))))))ha ha ha .UNGURU este om batrin cu pensie mica dar ,,este multumit „?asa cum este?doar doua vorbe sa-ti mai scriu,,Cine nu se multumeste cu putinul ,nu pretzuieste nici multul ,mai ale pe timpurile astea de criza :))))))))ha ha ha .Si acuma sa scriem bancul ,,Zicese ca portocalii PDL-ii promit in campania aceasta electorala accesul tuturor romanilor la Sanatate si la medicamente ,si servicii in sanatate mai bune ,dar cum?ei PDL-iipromit ca ne vor da pamintul cel galben ,argila de la doi metri de sub nivelul cernoziomului al pamintului negru ,la totzi romanii,pentru totzi romani:))))))))))ha ha ha .CHEcompanera Satmareanca te saluta UNGURU.

 7. Trexel says:

  nu va mai plangeti ca i-am incercat pe toti, pe rand. i-am votat degeaba. nu-i mai votati. nu mai votati pe nimeni ca sunt toti la fel. as fi curios (cine stie legea) ce se intampla daca nu merge decat 5% din popor la vot?

 8. ruxi says:

  Concepte precum „echitate” si „solidaritate” sunt considerate „comuniste”!
  Fereasca Dumnezeu sa le folosesti prea des!
  @Trexel
  Nu i-am incercat „chiar”pe toti.
  Am putea vota necunoscuti, astfel incat nici unul din actualul parlament sa nu mai intre. Incluzand si pe apropiatii lor.

 9. Satmareanca says:

  @ Oana
  Uneori îţi aştepţi moartea, pur şi simplu, înainte de a îmbătrâni destul…

  @ Marius
  Cred că statul ar fi fericit să murim înainte de pensie, că tot se vorbeşte din când în când de prelungirea vârstei de pensionare, fără să se ţină cont de speranţa de viaţă a populaţiei în general. Nu ar fi bai că se gândesc cum să le ia banii la cei de 35 de ani, dar măcar dacă i-ar încuraja într-un fel sau altul, pe lângă că-i spoliază.

  @ UNGURU
  :))) Abia acum am înţeles programul de guvernare portocaliu. Deci, asta era 😀

  @ Trexel
  Legea nu zice nimic. Cine ia mai mult ori cei care reuşesc să facă alianţe câştigă. Nu contează procentul de participare la vot. În plus, o participare de 5 la sută e imposibilă, pentru că întotdeauna se vor găsi destui care să meargă la vot interesaţi de câştiguri mai mari ori mai mici şi nu pentru a-şi exercita nepărat dreptul constituţional.

  @ Ruxi
  Atunci sunt comunistă 😆 Faza este că ţări super democatice şi super liberale au în prim plan aceste concepte. Numai la noi sunt toate pe invers.

 10. maminineta says:

  BUNICUL

  Se duce-aplecat de povara pe drum

  Cu griji si necazuri, dar sufletul mare

  Le da la copii ce aduna si-i bun

  El nu are preget, odihna nu are

  Se zbate-n nevoi , se culca plangand

  Mai trece o luna, mai trece o vara

  De toate el strange,si-l poarta un gand

  Sa aiba copii ce lua de la tara

  Nu plange ca-l doare,ca vremea se duce

  Si vine culesul,e toamna in toi

  Priveste cu dor ajuns in rascruce

  Asteapta vreun gand sa vina-napoi

  E grea batranetea, picioarele dor

  Si asta mai des in fiece an

  Mai rau e pe ploaie, mai rau e pe nor

  Mai trece cu gaz, cu spirt ori lipan

  Dar la sarbatori, se bucura tare

  Ca-i vin copilasii, i-aduc si nepotii

  Si pun masa-n curte, nimic nu-l mai doare

  Si grijile fug,cand se-aduna cu totii.

 11. CELLA says:

  http://www.petitieonline.ro/petitie/_cand_oamenii_devin_fiare_-p08102042.html
  SPER să nu te superi pentru link
  m-a rugat un OM din blogosferă să-l pun şi nu ştiu dacă mi se permite prin alte părţi

  pe tine simt că nu o să te supere
  MULŢUMESC în numele ei

  acuma , la subiect , MULŢUMESC şi pentru !!!
  puţini oameni au ceva de zis despre bătrîni
  majoritatea promovează ( şi sunt pentru şi fac ce şi cît pot ) cazurile despre copii … suntem mult mai sensibili la suferinţele lor că-ţi spui că-s la începutul vieţii să-i ajutăm

  eu , dacă sunt afectată rău , da răuuuuu de tot … sunt de toate mizeriile la care sunt supuşi bătrînii noştri
  mă opresc şi nu dezvolt … şi blestem şi nu implor …
  într-o viaţă în timpul căreia am ajuns ( aproape ) cerşetori … pentru copii şi bătrîni … începutul şi sfîrşitul … măsura tuturor lucrurilor , măsura noastră
  în felul în care ne comportăm , dăm măsura a ceea ce suntem
  instituţiile statului … ţară civilizată …
  http://www.trilulilu.ro/PIRATUL/cee5a7df832601

 12. Trexel says:

  🙂 ieri bunica-mea a implinit 85… ce s-a bucurat ca am sunat-o 🙂

 13. moshcalifar says:

  „Satulul nu crede la flamand” Mai aveati vreun dubiu ? 😉

 14. Satmareanca says:

  @ Maminineta
  Şi tot el dă, din sărăcia lui. Aşa e…

  @ Cella
  Ai intuit bine. Bag şi eu un ochi şi semnez 🙂
  Păi, nu suntem ţară civilizată, deci nu dăm. Dar măcar să ne recunoaştem condiţia bananieră…

  @ Trexel
  La mulţi ani! Să-şi trăiască şi să vă fericească! 🙂

  @ Mosh Califar
  Dacă îi întrebăm cât costă o pâine sunt sigură că mulţi dintre ei nu ştiu. Mă gândesc că, în prostia lor, cred că din 3 lei se poate cumpăra ceva de-a gurii. Jale cu majuscule.

 15. Nea Costache says:

  Crina, mi-a placut postul tau iar Maminineta, pe care abia astazi am descoperit-o si am citit cateva din poeziile sale excelente intregeste tema dezbatuta de tine in mod exceptional, prin poezia Bunicul, care m-a emotionat profund. Din pacate, nici timpul nu mi-a permis dar nici cunostintele mele mai reduse in ale IT-ului sa intru pentru a-i adresa cateva cuvinte pe „comentarii”. Tin s-o felicit prin intermediul blogului tau pe maminineta pentru tot si pentru cum scrie domnia sa pe blog. O zi minunata amandurora va doresc!

 16. Satmareanca says:

  Vă mulţumesc! Cred că Maminineta trebuie să seteze în blog să poată comenta oricine. Poate citeşte aici şi face modificările de rigoare 🙂

 17. harry says:

  pot sa-ti spun cum e in germania pentru ca sunt personal implicat (am fost mai bine zis, bunica a murit acum 3 sapt.).

  Bunicii mei au primit pensie calculata pt. anii lucraţi in România (65% din ani). nu a fost mult, însă au primit, le-a ajuns sa trăiască decent (si sa-mi mai dea si mie bani de o bere cât timp am fost student).
  când a murit bunicul, nu i-au mai ajuns banii la bunica, aşa ca a cerut ajutor de la stat.
  A primit, însă statul german a cerut o afişare totala a veniturilor din familie. Si părinţii mei au trebuit sa restituie o suma X din banii pe care i-a primit lunar bunica.
  Deci statul calculează câţi bani le trebuie la bătrâni pentru mâncare si chirie, le da lor(!) banii si ii cere apoi de la rude in funcţie de venitul acestora.

  Nu ştiu cum e in alte state, însă metoda aceasta mi se pare destul de reuşită.

 18. marius says:

  este interesant dar ar trebui detaliat si mai documentat .

 19. Satmareanca says:

  @ Harry
  Merci mult pentru precizări! Sunt mai mult decât binevenite. Înainte să scriu articolul am căutat îndelung pe internet informaţii dar nu am găsit nimic concludent. Chiar mi se pare un sistem echitabil, la care noi nu vom ajunge prea repede. Este o protecţie socială justă. Dar noi, în loc să copiem de la alţii care o duc bine, inventăm sisteme dezastruoase.

  Sincere condoleanţe pentru bunica ta!

 20. harry says:

  merci 😦
  A fost 5 ani in azil cu un Alzheimer destul de nasol. Asa nasol ca in primul an m-a luat drept tata, al doilea si al treilea an drept bunicu’ si de 2 ani nu ma mai stia deloc.

  Insa in lumea ei, acolo undeva unde nu puteam pătrunde, era fericita.

 21. marius says:

  ca si cum realitatea nu ar fi destul de graitoare,iata inca un exemplu ,zic eu ,ce vine sa argumenteze tema acestui post.recompensa ,rasplata pentru curajul de a fi determinat caderea unui regim hulit de toata lumea ,este condamnarea unui om ce in alte conditii ar fi trebuit ridicat la rang de erou.este posibil sa fi facut (poate )si lucruri atat de grave?cine stie…
  este cumplit sa ajungi sa-ti doresti ca,pentru apararea demnitatii si a demersurilor tale sa-ti doresti mai bine un…. GLONT!!!!!!…
  exact.daca ai sa-ti bati joc de ei…..

 22. geomarz says:

  Zilele astea, fiica-mea si-a revazut o colega de facultate.
  Era trista.
  „Nu mai sint nepoata nimanui…” a spus.
  Ii murise bunicul…

 23. Satmareanca says:

  @ Harry
  Sunt sigurăă că în lumea ei, într-un mod pe care noi nu-l putem înţelege, era împlinită şi fericită pentru voi 🙂

  @ Marius
  Asta-i bătaie din joc în toată regula. Din păcate am fost cam prinsă şi nu am apucat să scriu nimic pe tema acestui subiect fierbinte, dar am văzut că s-a comentat mult la Mordechai şi în alte părţi. Iar voi spune că nu sunt specialistă, dar atât văd. Este o batjocură cap – coadă. Oamenii aceştia au dovedit 18 ani că nu vor să fugă. Nu-i arestezi în conferinţa de presă, nu în faţa TV-ului, nu aşa cum au făcut-o. Ca să nu discutăm de conţinutul sentinţei. Dar, cum spuneam, au discutat-o alţi prieteni pe îndelete 🙂
  Şi vedem că scandalurile justiţiei continua azi la DNA. Ăsta nu e doar circ, e bătaie de joc.

  @ Geomarz
  😦 Nici eu nu mai sunt nepoată… Bine că mai sunt fiică.

 24. geomarz says:

  @ Satmar
  Nu mai sunt nici nepoata si nici fiica…si nici sora si nici frate…

 25. Satmareanca says:

  Când ajungem aşa ne rămân prietenii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: