2 plus 2 fac 4 din patru în patru ani

Doi plus doi fac patru din patru în patru ani şi doar dacă e vorba de ani electorali. Suntem în an electoral, în prag de alegeri, iar regula a fost confirmată. După patru ani în care Ziua Armatei a fost sărbătorită la Carei, ultima brazdă de pământ eliberată de sub ocupaţia străină, pe toate datele posibile, mai puţin pe 25 octombrie, azi a sosit vremea ca 2 cu 2 să facă 4. Adică, armata să fie sărbătorită de ziua ei în locul acela în care şi-a demonstrat forţa în urmă cu 64 de ani, eliberând ultima brazdă de pământ românesc.

Memoria ostaşilor care au murit atunci şi salutul pentru puţinii veteranii rămaşi să ne povestească ce s-a întâmplat în acele vremuri, pentru ca noi să ne obţinem libertatea, au fost onorate la nivel înalt. Şi asta se întâmplă tot din patru în patru ani şi tot în ani electorali. Azi, prezenţa şefului statului la Carei a fost una fugitivă şi mai mult electorală, dar a existat bunăvoinţă. Altfel, aşa cum au fost programate iniţial, manifestările trebuiau să aibă loc ieri la Carei, într-o batjocură totală faţă de simbolurile naţionale şi faţă de istorie.

Traian Băsescu a marcat evenimentul, ca şi pe oricare altul. A venit, a vorbit scurt, a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Român, a făcut o baie de mulţime mai lungă chiar decât manifestările dedicate Zilei Armatei şi a plecat.

Numai mie mi se pare sau ne este ruşine să fim mândri, să ne celebrăm libertatea? Am impresia că toate manifestările acestea se fac doar ca să fie marcate, fără să ne mai gândim la semnificaţia acestor zile. Fără să ne gândim ce am fi fost azi dacă în urmă cu 64 de ani nu am fi fost eliberaţi pe deplin. Ne amintim de soldaţii noştri doar atunci când devin o ştire murind în războaiele altora. Azi îi comemorăm pe cei care au murit pentru libertaetea noastră şi am impresia că nici oficialii din armată nu iau în serios evenimentul, dar nici noi, cei mulţi. Adesea, ca şi azi, am impresia că nu avem niciun pic de consideraţie faţă de propria noastră istorie.

Reclame

Despre Satmareanca
Ziaristă

16 Responses to 2 plus 2 fac 4 din patru în patru ani

 1. Trexel says:

  lasa povestile, fugi la manichiura 😛

 2. Oana says:

  Pai, na, e mai importanta istoria sau baile de multime? Pe bune acum…

 3. Nea Costache says:

  Eroii nu-i mai aduc voturi dar gloata, poate! Daca nu cumva s-o fi desteptat. Si-ar fi cazul!

 4. Satmareanca says:

  @ Trexel
  Habar nu ai cu cine stai de vorbă. Sunt un mic Napoleon. Le-am făcut pe toate. Şi pe toate bine 😀

  @ Oana
  Doctorii zic că băişe aduc rezultate imediate, în cartea de istorie intri mai greu şi nu apuci să te bucuri de realizare. Acum am priceput şi eu cum vine :)))

  @ Nea Costache
  Nu am remarcat să se fi deşteptat :)))

 5. Nea Costache says:

  O simpla baie de multime poate fi si inselatoare! Mult mai multi l-ar transforma direct in paparuda. Va asigur!

 6. Satmareanca says:

  Mie una mi s-a părut că s-a lăsat înşelat. Nu s-a mai dat dus, a stat vreo jumătate de oră la „baie” deşi nu era foarte lume. Nici o sută de persoane care se înghesuiau de parcă l-ar fi văzut pe Cel de sus. Iar El Comandante ar mai fi stat. Dacă mai erau oameni cu care să strângă mâna şi să se pozeze ar mai fi rămas. Deşi manifestărişe de Ziua Armatei au fost fugitive tocmai pentru că preşedintele se grăbea. Se grăbea la alte băi de mulţime, din ce am văzut la TV.
  Aştept momentul în catre se va transforma. Şi se va transforma. Problema este că şi ceilalţi sunt paparude. Dar haideţi să nu mă enrevez azi 😀

 7. moshcalifar says:

  Legatura dintre politicieni si patriotism e exact aceeasi ca legatura dintre mine si Dalai Lama. Am auzit de el dar e o notiune abstracta.

 8. Spedy says:

  pe mine unul ma uimeste alt aspect al problemei..saptamana asta am trai manifestarile dedicate a doua evenimente importante in desfasurarea istorica si sociala a tarii asteia si a acostor tinuturi revendicate a fi romanesti dar nu numai .
  primul incarcat de valente politice (din punctul meu de vedere mai putin importante )care ne-au afectat oarecum tangential ,ele nefiind ale noastre in sensul strict al cuvantului dar,care prin atentia disproportionata acordata pot capata valente determinanbte.
  celalalt,determinant ca moment istoric in devenirea si afirmarea ca natie a acestui popor ,caracteristic pentru daruirea si sacrificiu plin de abnegatie al armatei si mai ales al unor generatii nu foarte indepartate si nici intangibile dar, parca straine de lumea de azi,tratate superficial si bagatelizate,ale caror intelesuri tind sa nu mai aibe semnificatii in evolutia acestei natii.
  am afirmat nu o data ca,am renuntat demult a mai purta culoarea sau sa urmez orientarea unui partid politiic sau altul,mai mult sau mai putin efemer in viata urbei sau a natiei
  incerc sa privesc lucrurile dincolo de influente si inregimentari doctrinare au ba si chiar daca ,spre surpreinderea mea unul din domnii a caror parere o respect mi-a spus ca -s PRM-ist,nu pot sa cred ca oricare orientare politica in discutie nu ar avea in structurile teoretice ,un puternic filon nationalist ,fie si numai pentru faptul ca se adreseaza unor traitori de pe meleagurile astea si ca -si doreste ,o anume influenta in cadrul astor structuri socio-politice si economice afirmate ca ….
  ROMANIA.
  din perspectiva omului obisnuit a carui parere (chiar daca nu conteaza si nu este determinanta )este ceruta periodic si in numele careia se revendica si certifica optinerea PUTERII,este totusi ,foarte importanta.

 9. Satmareanca says:

  @ Mosh Califar
  Până la urmă vom ajunge la concluzia că între politicieni şi orice în lumea asta nu există nicio legătură. Sunt nişte chestii suspendate 😀

 10. Satmareanca says:

  @ Spedy
  Oamenii obişnuiesc să pună etichete rapid, fără să gândească. În ţara aceasta nu poţi avea opinii fără să nu fii pus la zid ori fără să ţi se pună etichete. Eu am fost catalogată în toate felurile, chiar în diferite feluri în acelaşi timp. Inclusiv udemeristă mi-au spus unii că aş fi, la un moment dat :))) Important este să avem coloană şi să fim împăcaţi cu credinţa noastră. Niciodată nu vom fi pe aceleaşi poziţii cu toţii. Şi este firesc să fie aşa.
  A fi naţionalist nu e de condamnat, depinde în ce constă naţionalismul. Cum spuneam, punem prea uşor etichete, ne este ruşine să fim mândri, nu mai respectăm valorile noastre, dar tânjim după ale altora. Ciudat popor. No, dar şi eu sunt parte din el 😀

 11. Spedy says:

  domnule ,patetismul nu rezolva nimic,asa cum nici daca am imbraca idea in cifre si concepte rigide si inguste nu ar duce la schimbarea dorita.viata ,atata cata am trait pana acum ,mi-a demonstrat ca,burta plina ,satietatea nu stimuleaza creatii durabile,.
  indiferent de ce aspect sau domeniu al vietii sociale ,dorim sa discutam.intr-o toamna electorala,crizata de probleme mult mai mari si tarata de cronicizarea unor boli incurabile ce au contaminat la nivel global,lucrurile nu se pot expune ,edifica,decat deformat,aberant si deviant.
  atata timp cat lucrurile sant extrem de politizate,incarcate de idei inguste si rigide,pervertite grobian si puse la taraba unui balci al desertaciunii,nu se va putea gasi ,defini si impune VALOAREA,o ierarhie a acestor valori in functie de aportul si masura actului participativ al individului la desvoltarea culturii ,a civilizatiei din care provine si de care este determinat.
  o lume croita stramb si decizionata haotic si sinucigas, nu va putea produce decat CRIZE SI MANIFESTARI INPOTRIVA FIRII .
  putem continua sa discutam steril la nesfarsit dar,in felul asta nu scapa nicicum de efectul actiunilor acide (distructive) din interiorul dar si din exteriorul acestui colt de lume care ,asa cum se prefigureaza in momentul asta ,conduc la disolutia unei culrturi ,a unei civilizatii ce,in ciuda impedimentelor ,in decursul insiruirii faptelor istorice s-a incapatanat sa supravietuiasca .
  daca vom continua sa ne complacem in mocirla,pot fi bocancii cat de noi ca nu vom trece mlastina decat desculti si goi,sau goliti de tot cea ce ne individualizeaza,ne defineste ca popor,ca entitate.
  iata si cateva vorbe ce nu pot face rau nimanui……

 12. Satmareanca says:

  Tocmai mă youtubăleam şi eu şi vizionam de zor clipuri cu mesaje de a lui Octavian Paler. Măcar de am învăţa ceva din ele. Şi nu cred că învăţăm. Ori suntem prea puţini cei care învăţăm ceva. De aceea ne vom zbate mult şi bine în mocirlă, pentru că sunt mult prea mulţi cei care se complac în această situaţie, fără să ştie. Pentru că nu mai facem diferenţa dintre bine şi rău. Nu avem un standard decent şi nu avem cu ce să comparăm. Peste toate s-a aşternut uitarea şi acum luptăm fiecare în parte pentru propria supravieţuire.

 13. Spedy says:

  pana la urma ,nici saracia ,nici bogatia nu sant dou ipostaze care sa inobileze si sa defineasca ,in conditiile date,valoarea.si una si cealalta corup,deformeaza,desumanizeaza in masura egala .cea ce le deosebeste si le da masura este numai sensul devenirii si efortul depus intr-o directie sau alta.

 14. Satmareanca says:

  Exact, valoarea! Dar când valorile se reduc la bani ajungem acolo unde suntem…

 15. Spedy says:

  banii nu-s valoare,o pervertesc numai, intotdeauna stramb si degradant.celor saraci le da speranta,celor bogati le usuca sufletele ,pentru ca si uni si altii fac din bani un scop in sine si nu inteleg ca ei banii vin ca masura a unor eforturi depuse.
  si vorba poetului banii nu sant totul dar e grozav sa-i ai .
  cei mai multi citesc doar ultima parte.

 16. Satmareanca says:

  Ori dacă citesc tot, cu siguranţă vor subscrie doar la ultima parte 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: