Ai grijă ce-ţi doreşti!

“Nu aveţi de ce mulţumi, doamnă, nu dau de la mine, sunt bani de la buget”. Cam aşa suna răspunsul şefului statului la mulţumirile adresate de o profesoară, în urmă cu trei zile, la Carei. Într-un moment de maximă luciditate, pe Traian Băsescu l-a luat gura pe dinainte. Normal că banii vin de la buget, dar bugetul nu este la îndemâna preşedintelui, nu el îl face şi desface, ci Parlamentul şi Guvernul. Iar Guvernul, care are acum interesul să arunce cu bani în toate categoriile profesionale ca să-i crească şansele reduse de a reveni la putere, spune că bugetul nu poate suporta majorările salariale. Că ele vor fi însoţite de creşteri ale taxelor şi impozitelor pentru toţi românii. Iar în ţara aceasta sunt milioane de oameni care câştigă mult mai puţin decât profesorii, care, într-adevăr, au dreptul la un venit decent.

În aceste condiţii şi într-o perioadă în care criza financiară internaţională e departe de a se fi încheiat, şeful statului se declară de acord cu salarii mărite şi pentru sistemul sanitar şi pentru funcţionarii publici. Dar, înainte de aceasta vrea performanţă. Vrea performanţă de la cele două sisteme în condiţiile în care de la profesori nu a cerut. Chiar el a recunoscut de mai multe ori în ultimul an că învăţământul românesc este la pământ. De atunci nu s-a schimbat nimic. Decât că l-a lovit profund amnezia. Sunt sute de mii de voturi la mijloc, iar promisiunile făcute celorlalte categorii de bugetari mai aduc şi ele plus de încredere. Pentru cei care se vor încrede în aceste promisiuni fără acoperire.

În acest timp, în lume, stă să vină un nou val al crizei. Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom al economiei, spune că încă nu s-a ajuns la apogeul crizei: “sute de fonduri speculative de tip închis vor falimenta, iar bursele internaţionale vor fi nevoite să se închidă în scurt timp – poate şi pentru o săptămână – pentru a stăvili panica de a vinde acţiuni care cuprinde, încet încet, pieţele de valori”. Pe de altă parte, efectele primului val al crizei se văd abia acum în România, ţara în care oficialii afirmau că nu este nicio problemă. În Satu Mare, doi investitori importanţi au anunţat că renunţă la investiţii, iar în judeţul Cluj rata şomajului s-ar putea dubla până la sfârşitul anului din cauza disponibilizărilor la care au recurs mai multe societăţi comerciale ca urmare a crizei economice internaţionale.

Colac peste pupăză, Standard&Poor’s a anunţat ieri reducerea ratingului României de la “BB+” la “BBB-”. Sunt doar câteva exemple izolate. Situaţia la nivelul întregii ţări este, în mod cert, mult mai dramatică. Iar în asemenea condiţii, Guvernul aruncă cu pomeni în stânga şi-n dreapta.

Astfel de măsuri sunt total iresponsabile în contextul crizei financiare internaţionale. Riscurile sunt enorme pentru economie şi pentru ţară în ansamblu. Iar toate declaraţiile din aceste zile sunt pure speculaţii politice. Niciun guvern, oricât ar fi el de capabil, nu ar putea să scoată ţara din criza în care o vor arunca cu bună ştiinţă politicienii de la Bucureşti. Pentru ei nu există interes naţional, pentru ei toţi ne-am transformat în voturi. Iar voturile se cumpără cu bani de la buget. Direct sau indirect, se cumpără din banii noştri. E un adevărat concurs: cine dă mai mult din banii publici. Chiar şi preşedintele Băsescu confundă bugetul statului cu moşia proprie. Alături de liderii celorlalte partide. Doar că el pozează în cel care are voie. El acuză Guvernul de pomeni electorale, când el promite sprijin pentru salarii mărite la toată lumea.

Zilele acestea pare la modă aforismul “Ai grijă ce-ţi doreşti, s-ar putea să se îndeplinească!”. Doar să te audă Zeus! Ori alţii care se cred stăpânii bugetului ţării în aceste zile.

Eu îmi doresc ţara înapoi. Voi?

Reclame

Despre Satmareanca
Ziaristă

17 Responses to Ai grijă ce-ţi doreşti!

 1. YODA BLOG says:

  Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample 😉

 2. Spedy says:

  doresc sa ma simt roman,doresc sa ma simt la mine acasa ocrotit,protejat de legi bune,si durabile,doresc sa pot trai ,muncii ,iubi demn si in demnitate.
  doresc sa vad familii tinere si numeroase.
  doresc o viata neingradita de lipsuri,neajunsuri ,ura ,prostie ,nepasare indiferenta
  doresc sa pot respira in aer miros de cetina,sa ascult cantul maiastru al pasarilor, sa simt in palme graul frematand si aurul din boabe de porumb ,doresc sa fim mai sanatosi si genenerosi.
  doresc minti luminate si actiuni dedicate ,afirmarea culturii si pastrarea traditiilor,doresc sa fiu eu insami si inca multe altele…
  si cea ce va doresc cel mai mult ,SA FITI IUBITI …

 3. ruxi says:

  Si eu o doresc inapoi, dar nu se va intampla cu sleahta asta de vulturi nesatui insurubati la putere, rotindu-se din 4 in 4 ani sub aripa „democratiei”.

 4. Satmareanca says:

  Yoda, io ce am zis? 😛

 5. Satmareanca says:

  Marius, şi eu mă gândeam la toate astea, dar după ce mi-am revărsat năduful în text, la final nu am mai avut răbdare să le înşirui şi le-am cuprins generic în „ţara”. Ştiam că o să o faci tu 🙂
  Să fim iubiţi toţi, şi tu alături de noi 😀

 6. Satmareanca says:

  Ruxi, Brucan mai trebuia să pluseze la cei 20 de ani. Încă cel puţin pe atâta. Doamne, dor îmi e uneori de ţara ce n-am avut-o niciodată…

 7. Oana says:

  Eu le-o las lor. Imi doresc sa plec din tara si sa trag un pui de somn, atat.

 8. Satmareanca says:

  :))) Poţi începe numărătoarea AMR-ului. Nu ţi-aş recomanda să tragi pui de somn cât stai pe afară. Ai vreme să dormi acasă 😀

 9. Trexel says:

  hai băse! 🙂

 10. Mordechai says:

  Da, Standard & Poor’s mari experţi. Acu’ juma de ani ăştia ziceau că Lehman Bros sunt infailibili.

 11. Satmareanca says:

  Trexel, de ce n-ai mers să-i spui personal? 😛

 12. Satmareanca says:

  Ei au voie să zică, cică. Şi-au câştigat dreptul :))) Şi uite că leul i-a şi ascultat.

 13. Filip G says:

  Uite si solutia pentru reporteri obraznici
  http://www.portalroman.com/filmulete/det.php?view=48

 14. Trexel says:

  nu tineam sa o spun, doar sa te enervez 😛

 15. Satmareanca says:

  Filip, Băse ştie? :)))

  Trexel, da’ nu m-ai enervat defel. Nu am patimi de genul 😛

 16. Nea Costache says:

  Toti ne-o dorim inapoi dar fara hoti, mincinosi, delatori, imbogatiti peste noapte, sarlatani, tradatori de tara si neam si altii asemeni lor. O seara minunata Crina!

 17. Satmareanca says:

  Cred că vrem o altă ţară 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: