Amintiri din portbagaj

Citisem în urmă cu mai bine de o săptămână pe blogul lui Andrei Bădin despre lansarea cărţii a lui Eduard Ovidiu Ohanesian, „AMINTIRI DIN PORTBAGAJ. Din culisele unei diversiuni – Răpirea din Irak”. Apoi am văzut ştirea la jurnale şi în presă. În acea zi am încercat, în zadar, să dau de Ovidiu. Aşa cum era de aşteptat, telefonul îmi dădea tot timpul ton de ocupat. După aceea, mi-a ieşit din cap (să-mi fie ruşine!) şi am uitat să-i transmit felicitările de rigoare.

Azi mi-am reamintit. Mi-am reamintit pentru că un amic comun, care s-a întors din Bucureşti, mi-a adus cartea lui Ovidiu. Cu autograf de la el. Am pus mâna pe telefon, dar m-am răzgândit de cum am deschis volumul. Autograful m-a determinat să procedez altfel: „Unei blogheriţe de succes, sătmăreancă pur – sânge, jurnalistei Crina Dunca. Cu drag…” Cum să-l sun? Nu a scris autograful unei vechi amice, nu unei colege (da, Ovidiu e colaborator la GNV), ci blogheriţei din mine. Ea să-i răspundă! 😉 Aşa că o fac aici. Merci, Ovidiu! Felicitările sunt tardive, într-un fel, deşi ştiu că voi avea ocazia să o fac şi cu ocazia lansării ce se pregăteşte pentru săptămâna viitoare la Satu Mare.

„Cartea nu vorbeşte neapărat despre evenimentul răpirii, ci ne arată, mai întâi de toate, cine conduce România zilelor noastre şi de ce sunt unii în stare pentru a-şi păstra ciolanul. Este un preambul la dezvăluirile ce vor urma şi care privesc toate straturile sociale postdecembriste”. (Eduard Ovidiu Ohanesian)

Înarmată cu cartea, m-am şi pus să o parcurg măcar în fugă. Mă gândeam că mulţi ar fi abandonat lupta în locul său. S-ar fi vândut pentru bani mai mult ori mai puţin mărunţi şi s-ar fi dat la fund. Şi-ar fi găsi un locuşor cald, şi-ar fi croit o viaţă lipsită de griji şi ar fi şters cu buretele tot ce s-a întâmplat atunci. Ovidiu nu numai că nu a făcut-o, dar şi-a complicat existenţa pentru a scoate la lumină adevărul. De parcă nu i-ar fi fost şi aşa destul de greu. Îi admir curajul vecin cu nebunia şi perseverenţa de care a dat dovadă în această perioadă care s-a scurs de la răpire. Trei ani şi jumătate în care a luptat neîncetat cu sistemul, mai mult singur. Mai mult singur şi pe vremuri potrivnice.

Mă bucur pentru el şi sper ca această carte-document să aibă succes. Merită! Merită pentru că sunt prea puţini cei dispuşi să publice tot ce are de spus Ovidiu. Şi ştiu că are multe de spus. Mai ştiu că s-a documentat exemplar. Şi mai ştiu că multora, inclusiv preşedintelui Traian Băsescu, dezvăluirile sale le provoacă insomnii. Aşa că nu rataţi cartea -document a lui Ovidiu Ohanesian. E un incitant thriller politic, care dezvălui o parte din nenumăratele enigme care stau în spatele răpirii în Irak a celor trei ziarişti români şi a arabului Mohamed Munaf. Cartea o puteţi comanda de aici.

Publicitate

Despre Satmareanca
Ziaristă

21 Responses to Amintiri din portbagaj

 1. Trexel says:

  ma tot gandesc cum sa fac sa iasa un comentariu de bun simt

 2. mari says:

  Am citit cateva recomandari despre carte si cred ca e interesanta.o sa o comand.unde lucreaza Ovidiu acum?

 3. mi-am comandat şi eu cartea. sunt nerăbdător să o citesc. păcat că se încearcă discreditarea lui pe toate căile. e singurul cu coloană dintre cei 3 participanţi la pseudorăpirea aia de 2 lei 50.

 4. Oana says:

  Presupun ca atunci cand va veni la SM nu o sa-mi poti face si mie rost de o carte cu autograf, nu? O platesc, desigur, ca nu sunt zgarcita. Plzzz. Adica imi place tipul de mor, singurul care nu s-a lasat dat la fund asa cum facura ailalti rapiti. Plzzzzzzzzzzzzz

 5. Pingback: Tot eu « Oana Stoica Mujea

 6. Satmareanca says:

  @ Trexel
  Să gândeşti bine! 😀

  @ Mari
  Scrie acolo unde i se publică ce are de spus. Mai exact colaborează cu nişte ziare locale, printre care şi GNV, şi de peste ocean.

  @ T de la TIMIŞOARA
  Aşa e, pseudorăpire a fost. S-a văzut în timp cine şi cât a fost de implicat. Şi eu aştept să termin cartea, nu am reuşit aseară 🙂

  @ Oana
  Săptămâna viitoare, în 6 octombrie, îşi lansează cartea la Satu Mare. Am vorbit deja pentru autograf, că tot l-am sunat să-i mulţumesc 🙂

 7. Filip G says:

  Si totusi care a fost implicarea lui Basescu?Aflam acum sau peste 50 de ani?

 8. Satmareanca says:

  Peste 10 ani era vorba. Poate ne ajută Ovidiu să aflăm mai repede 🙂

 9. Filip G says:

  @ Oana
  Săptămâna viitoare, în 6 octombrie, îşi lansează cartea la Satu Mare. Am vorbit deja pentru autograf, că tot l-am sunat să-i mulţumesc

  Cred ca e o gresala ,6 noiembrie.Sau ne povesteste in trecut ce se va intampla in viitor.

 10. Satmareanca says:

  Aşa e, 6 noiembrie. Mea culpa 🙂

 11. Spedy says:

  seara buna la toata lumea.
  credeam ca numai eu is defazat dar uite c-o patesc si altii.
  nu stiu cat a putut sa spuna domnul ohanesian.cert este ca, dintre cei implicati, este singurul care a avut curajul si tenacitatea de a face daca nu lumina ,cel putin sa ridice un colt al unei pagini
  ciudate (dintre multe altele)din evenimentele ce au succedat venirea la putere a unui lider mai mult decat controversat.
  ar fi multe de spus dar,astept sa vad si perspectiva unuia dintre cei implicati si care ,se pare c-a fost oarecum in afara aranjamentului.om citi si-om vedea ….

 12. Oana says:

  Crina, banuiesc ca Ovidiu si-a amintit de mine 😛

 13. Satmareanca says:

  ‘Neaţa, Marius! Neaţa bună şi celorlalţi! 🙂
  Defazată puţin spus. La un moment dat, ieri eram sigură că e 1 noiembrie, apoi am ajuns din nou în octombrie, apoi am crezut că e vreo 8 noiembrie şi tot aşa 😀 Noroc că există corectură :)))
  Adevărul probabil că nu îl vom afla repede, însă ne vom mai limpezi gândurile. Eu aşa cred.

  Oana, ai fost şi tu în portbagaj? :))))

 14. Filip G says:

  Apropo azi e ZIUA MORTILOR sa le transmitem toate cele bune unora din politica Romaneasca.Sa ne traiti ca morcovul in pamant!

 15. Oana says:

  Crina, nu pot spune, m-as desconspira.

 16. ruxi says:

  Nu am crezut nici in zilele alea nebune ca a existat vreo rapire. Si cand a aparut fata aia (Marie-Jeanne) cu broboada pe cap si suncile revarsate peste blugi, mi-am dat seama ce „tratament” mizerabil au avut „ostaticii”.
  Oricum ,nu-i suspectez pe toti trei ca ar fi stiut!

 17. Satmareanca says:

  Filip, sperăm că citesc aici. Pentru ceilalţi morţi ne rugăm 🙂

  Oana, ori ai diversiona 😆

  Ruxi, Ovidiu a fost din tot ce am văzut noi separat de ceilalţi. Spune multe.

 18. remus says:

  De ce cartea a aparut in debutul campaniei electorale?
  De ce a aparut autorul alaturi de Dl Rosca Stanescu la Realitatea tv?

 19. C. Bojan says:

  Am cautat azi in oras (SM) cartea si n-am gasit-o. Mii de multumiri pentru link!!!

 20. Satmareanca says:

  Mă bucur că v-am putut fi de ajutor! Vă mulţumesc pentru vizită şi vă mai aştept! 🙂

 21. Tudor says:

  Am citit cartea ! EXTRAORDINAR ! Sunt mandru de omul asta . Trebuie sa ai un curaj nebun sa scrii asa o carte . Sper din tot sufletul sa nu pateasca nimic . Stiti la ce ma refer ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: