Yes, they can!

Democratul Barack Obama a obţinut o victorie istorică, devenind primul preşedinte ales de culoare al Statelor Unite. Conform canalelor CBS, CNN, ABC şi Fox, Obama a obţinut peste 300 de mandate de electori, depăşind pragul de 270 de voturi necesar pentru a fi ales în funcţia de preşedinte al SUA. Alegerea lui Obama este istorică, într-o ţară unde afro-americanii nu aveau, practic, acces în secţiile de votare cu jumătate de secol în urmă.

Victoria sa, aşteptată cu nerăbdare în numeroase ţări, vine după opt ani de administraţie a preşedintelui republican George W. Bush, care şi-a îndepărtat opinia publică din străinătate, printr-o politică apreciată deseori drept agresivă şi unilaterală.

Obama şi-a ţinut discursul de învingător în jurul orei 7.00, la Chicago, capitala statului Illinois, pe care îl reprezintă de trei ani în senatul american. „A venit schimbarea în America„, le-a spus el celor peste 60.000 de susţinători adunaţi să-i sărbătorească victoria.

E o zi istorică. Ziua care a schimbat America. Ziua în care americanii au demonstrat că dorinţa de schimbare poate învinge. Milioane de oameni din toate colţurile lumii au aşteptat această schimbare. Poate această zi să schimbe lumea? Poate fi valabil sloganul „Yes, we can!” în toate colţurile planetei?

Bravo, America!

Update. Un articol foarte mişto despre Lecţia americană găsiţi la Vlad Petreanu.

Despre Satmareanca
Ziaristă

39 Responses to Yes, they can!

 1. lol says:

  O venii schimbarea? sau iar luam plasa ca am podul plin din 89″ încoace?

 2. O Marie says:

  Draga Crina,americanii cu ale lor ,noi cu ale noastre.Ne bucuram pentru ei.Dar trebuie totusi sa ne intrebam la noi cum o sa fie ? Deja nu mai sunt lichiditati in conturi pentru salarii.Multe societati au conturile goale,desi au de incasat pe productia vanduta.Tare mi-e teama…..

 3. Oana says:

  In sfarsit, au facut si americanii o alegere buna. Chiar ma bucur, noua cand ne-o veni mintea la cap?

 4. radu says:

  da…ura e schimbare..la fata,de piele si cam atat.
  totusi sa dea universu’ lui obama asta sa fie mai mult de atat.

 5. CELLA says:

  încep să-mi fac griji

  cînd o ajunge mugetul ăla în toate colţurile planetei sper să fiu … în stele 😆
  exersez la semnul cu degetul …

 6. Satmareanca says:

  @ LOL
  La ei, ceva- ceva se va schimba. La noi sigur nu.

  @ O Marie
  Io mă bucur pentru ei tocmai pentru că la noi nu mă pot aştepta la nicio bucurie. Oricare variantă va fi, va ieşi prost. Tot aia.

  @ Oana
  Nouă ne vine greu întotdeauna. Poate peste alţi 20 de ani…

  @ Radu
  Tot e ceva. La noi nici pielile nu se schimbă. Ai văzut tu vreun politician român care să-şi schimbe pielea? Nici părul şi nici năravurile :)))

  @ CELLA
  Nu ai de ce să-ţi faci griji. Io zic că mai rău nu se poate :)))

 7. octavpelin says:

  Barack Obama trebuie sa-i multumeasca primului presedinte republican Abraham Lincoln,in fine va incepe dominatia rasei negre asupra lumii civilizate,care va fi inlocuita in timp cu dominatia rasei galbene ,pentru rasa alba,vor veni vremuri grele!Barack Obama va avea grija de continentul Africa,acolo unde isi are radacinile!

 8. CELLA says:

  ce griji mi-aş ( mai ) putea face ? 🙄
  am destule certitudini 😦 că da , se poate şi o să şi fie …

 9. Paul says:

  Sa va zic un banc:

  Pesimistul: Mai rau nu se poate!

  Optimistul: Ba da!

  🙂 Satmareanca: io zic sa te mai gindesti la raspunsul dat lui Cella! :mrgreen:

 10. radu says:

  fie-va frica vin negriiiiiiiii! cica dominatia rasei negre =)) ca sa vezi.

 11. Spedy says:

  de data asta sunt de acord cu oana 100%
  interesele americane in africa au vizat doar metale si minereuri strategice(rare),desfacerea de armament ,pe care si le-au disputat crancen cu francezii .care ar fi noua orientare?.
  cat priveste conlocuitorii colorati fie ai lor sau ai nostri,ce pretentii sa avem atat timp cat terenul in fata lor se pierde numeric intr-un ritm devastator.
  ce as mai putea sa spun?CAUTATI-L PE OBAMA ala al nostru

 12. Adriana says:

  Parerea mea este ca daca ei si l-au ales ei il vor avea !
  De noi a fost intodeauna , pe parcursul istoriei Rusia ,tara care ne-a influientat intr-un mod sau altul viata. In locul vostru eu mi-as face mai mari probleme cand vor fi alegeri in Rusia.
  Iar daca acest Obama este atat de bun precum se spune at. numai in bine va influienta lumea . Sa dea Domnul. Noi tot saraci si mici vom fi indiferent cine este presedintele S.U.A.

 13. lol says:

  Nu cred !!! Acum 2008 ani sa născut Unul pe 25 decembrie. Peste 30 de ani a intrat in cetate pe un măgar, mulţimea striga Osama Osama si flutura ramuri de de palmieri sau de măslin, păcat de pomi, peste câteva lunii sa sfârşit cum ştim cu toţii. Cum îl cheamă pe domnul ăsta Obama?. Pe ce a intrat Obama in cetate in aplauzele mulţimii??????. Pe măgar sau pe elefant? întreb si eu sa îmi conturez opinia:)))) La televizor ambericani aveau si ramuri de măslin si palmieri cat încape!!!!!!!!!!!.

 14. Satmareanca says:

  @ Octav Pelin
  Cu prima parte sunt de acord, cu dominaţia nu. Nu cred că asta trebuie să vedem prin alegerea lui. Dacă ar fi cum zici tu, pe lângă problemele interne ce ar putea fi rezolvate, Africa nu merită o şansă?

  @ CELLA
  Eşti pesimistă azi. Numai eu oi fi optimistă? Asta în ciuda certitudinilor de care vorbeşti tu :)))

  @ Paul
  :))) Nu era invers bancul? 😆
  M-am gândit de două ori, dar sunt incurabilă. Optimistă, logic :)))

  @ Radu
  Ăştia albi ca şi noi care nu se spală ever ce rasă or fi? Măcar animale să fim, că oameni n-om ajunge :))) Nu ştiu ce-am vrut să spus cu asta 😀

 15. octavpelin says:

  Crina,iti multumesc si ma simt onorat sa ma aflu pe blogroll,cu stima si pretuire,Octav!Ai avut din nou dreptate a castigat Obama.

 16. Satmareanca says:

  @ Spedy
  Cre că Obama al nostru va fi ungur. În condiţiile astea nu caut :)))
  Dar dacă vrem un Obama în sensul că face parte dintr-o minoritate, indiferent de ce fel (chiar femeie), poate am găsi. Trebuie doar să-l vedem din mulţime- zice iar optimista din mine. Da, facem o asiociaţie a feministelor. Primim şi bărbaţi :)))

  Noua orientare? Se uită în interiorul ţării, nu afară. Construieşte, nu duce războaie, nu-şi trimite copiii la moarte. „Even as we stand here tonight, we know there are brave Americans waking up in the deserts of Iraq and the mountains of Afghanistan to risk their lives for us.(…) There’s new energy to harness, new jobs to be created, new schools to build, and threats to meet, alliances to repair” – Obama.

 17. Satmareanca says:

  @ Adriana
  Adriana, nu putem spune că nu ne influenţează deloc. Criza financiară aflată în plină desfăşurare ne demonstrează că decizii luate la Washington ne influenţează şi pe noi. Mai direct ne-ar influenţa, de exemplu, vizele, dar pe puţini dintre noi – este adevărat.
  Tot SUA decid intrarea ori ieşirea din unele alianţe. Vezi aderarea la NATO. Nu am aderat până nu au fost de acord. În rest, da. Cum ne vom aşterne, aşa vom dormi. Bine zice vorba asta din bătrâni.

  @ LOL
  Nu eram io aia, m-am născut pe 26 :)))
  Acum serios. Acela de care vorbeşti tu era evreu. Poate că a venit vremea să recunoaştem şi asta!

  @ Octav
  Ei, onorat. E firesc 🙂
  Mă aşteptam să fie aşa cu Obama, deşi azi noapte, când am abandonat aşteptarea, primele rezultate îl dădeau favorit pe McCain. Dar, până la urmă, scorul a fost peste aşteptări.

 18. lol says:

  Eu nu am prejudecaţi de mult. Evrei, creştini, la mine nu se pune, dorm cu o musulmana in pat de când era lupul căţel si nu am motive sa mă plâng, parol!! :)))))))). Pe ăsta Obama nu îl cheamă si Husein, am un var prin alianţa musulman:)))) cu numele ăsta. Si daca este evreu ce??? Sa facă tot ce a spus si o sa mă bucur, dar şti cum sunt eu ca tot vorbim de religie: Toma Necredinciosul :).

 19. Satmareanca says:

  Nici nu mă gândeam că ai. Dar io nu mă refeream la Obama -evreu, ci la Isus. Şi nu noi ăştia de aici trebuie să recunoaştem, ci alţii. Poate am fost puţin confuză. Mi somn şi îs la lucru încă. Veşnic găsesc scuze 😀
  Ce poate Hussein vom vedea la anu. Io zic să-i dăm şansa să ne arate. Ca şi ai noştri nu o să fie, clar :)) De mâine ne întoarcem la oile noastre, de la care nu avem ce spera că-s toate mulse :)))

 20. ionborgo says:

  Crina!
  Din toate aceste alegeri americane eu am ramas cu imaginea contracandidatului lui Barack Obana,senatorul MCCaine si anume , dovada de inalta responsabilitate democratica ,patriotism si onestiate ale acestuia.Tocmai in acest fapt consta forta democratiei americane.IonBorgo.

 21. ruxi says:

  No! They can not!
  Schimbarea nu inseamna ca: UN ALT BARBAT, DE CULOARE, S-A INSTALAT LA CASA ALBA!

 22. ruxi says:

  Daca era o femeie, atunci discutam despre acel asa- zis „eveniment istoric”!
  Deschideti ochii, fetelor!

 23. Spedy says:

  iar trebuie sa-i dau dreptate lui @lol.si nu m-ar deranja nici un presedinte femeie, numai sa faca …ceva ,sa vedem o urma de normalitate.dar trebuie sa invatam ca SE POATE.numai ca nu stiu cum vom reusi sa-l recunoastem sa-l calauzim si sa-l sprijinim mai ales?care va fi clasa ce-l va impune?

 24. Spedy says:

  nu-mi vine sa cred .cea ce am spus mai devreme ,spune in momentul asta cristoiu la a3

 25. Spedy says:

  @ruxi.
  da asa este. numai ca cine dintre doamnele politicii autohtone are suficient sange rece si destula putere interioara ,crez ,pentru a ridica aceasta provocare?.care ar avea atata forta?….
  ar avea sprijinul femeilor de la noi?
  probabil va fi votata tot de barbati.

 26. octavpelin says:

  Crina,Africa merita o sansa,si eu am abandonat asteptarea ,cand am vazut primele rezultate il dadeau favorit pe John Mc Cain,dar dimineata am vazut ca a castigat Barack Obama,ai avut dreptate ca poate o sa castige Barack!

 27. multi bigoti si rrromani verzi reusesti sa aduni aici, crino…
  si daca obama al nostru ar fi neamt, sa zicem? sau chiar ungur? la sibiu, primarul e neamt de trei legislaturi incoace, ales cu majoritate zdrobitoare, iar sibiul arata cum n-a aratat niciodata. nu dau doi bani pe-un primar sau un prim-ministru roman (sau vietnamez sau ce-o fi) daca nu e capabil.
  cit despre aia care cred ca pe noi doar vizele americane la liber ne-ar putea influenta, da-mi voie sa rid. iar iese la iveala mentalitatea romaneasca de chilipirgiu… oameni fara pic de viziune, ingusti la minte si la perspective.

 28. ruxi says:

  @Spedy
  N-ar avea sprijin.

 29. CELLA says:


  mie mi-a plăcut Malcom X ; el şi M.L.K. au pregătit calea … ei sunt „eroii” , pe ei îi admir ;
  „produsului” votat de americani i s-a pregătit şi tricotat scara fuştei cu fuştei,că-i o vreme pentru toate … să vorbim despre el mai încolo , nu sufăr de entuziasme ambalate media în milioane de dolari
  şi chiar nu cred în mesianism uman … orice om nu-i decît un om … sistem schimbat ? mira-m-aş răuuu … aştept cu interes „echipa” şi primul an … om mai vedea
  ţi-a plăcut steagul ăla roşu cu secera şi ciocanul fluturat în mulţimea delirîndă ?
  ei , asta-i , bucuria lor … în gîndul meu 😉
  şi nota bene : eu (chiar) sunt optimistă , aspiraţional 😆

 30. Satmareanca says:

  @ Ion Borgo
  Adevărul este că şi McCain a dat o lecţie lumii. Discursul lui a fost extraordinar. Politicienii din toată lumea au ce învăţa, dacă l-ar asculta măcar o dată.

  @ Ruxi
  Nu-s de acord cu tine. Ne-au demonstrat că pot! Noi nu putem pentru că nu mai sperăm, pentru că suntem dezbinaţi noi românii de rând 🙂
  Va veni şi vremea femeilor, când vor fi destul de pregătite. Deocamdată, cele mai multe femei care intră în politică se mulţumesc să fie dive sexy, şi aşa sunt tratate. Normal, cu excepţiile care întăresc regula. Din păcate…

  @ Spedy
  Asta e important că se poate. E important să sperăm şi să avem încredere că orice este posibil. Alegerile din America au mai demonstrat un lucru. Schimbarea porneşte de la cei mulţi. Obama nu avea nicio şansă la început, nu avea imperii financiare în spate, nici măcar media, dar când cei mulţi i s-au alăturat (cu susţinere inclusiv prin donaţii), toţi au urmat spiritul schimbării. Inclusiv media americană, căci, vorba aia, oameni sunt şi ziariştii 🙂
  L-am auzit pe Cristoiu şi chiar mă gândeam ce ai spus tu.

 31. Satmareanca says:

  @ Octav Pelin
  Toţi merităm o şansă. Şi, zic io, depinde la urma urmei de noi. America a demonstrat asta. Americanii au învins sistemul. Şi cred că acesta este cel mai mare câştig. Noi trebuie să reînvăţăm să luptăm şi să nu-i lăsăm pe ei să ne facă agenda.

  @ Horia-Nicola Ursu
  Ar putea fi orice, important este să fie om. Sunt puţini oameni în ţara asta ori nu-i văd io :)))

  @ CELLA
  Nu zice nimeni că prin alegerea lui s-a schimbat sistemul, ci că e calea spre schimbare. Acum depinde de multe unde se va ajunge, dar nu-s eu tocmai specialistă 🙂
  Ştii la ce mă gândeam ieri? La entuziasmul românilor la alegerile din 1996, când Constantinescu era privit de mulţi omul providenţial. Atunci au sperat mulţi români şi au crezut că va veni schimbarea. Ei, bine, s-au înşelat amarnic. Da, dar noi trăim, totuşi, în România.

 32. geomarz says:

  Primul presedinte METIS. Nu-i rasa pura. Este si el, putin colorat. Restul (bunica, mama, surorile agreate, mediul de formare, si mai ales, locul de studiu, HArvard-ul) sunt complet albe…
  Mai ales formatia spune ce au spus toti pana acuma.
  Peste 80% dintre politicienii Americii au studii la Harvard. Pare o conditie sine qua non.

 33. Paul says:

  Is deja alergic la subiectul cu alegerilii din USA! 🙂

 34. Satmareanca says:

  Geomarz, îmi place unghiul din care vezi lucrurile. La noi, şcoala nu face nimic pentru politicieni. E destul să privim la diplomele aleşilor noştri şi nu mai avem la ce ne aştepta bun.

  Paul, tocmai l-am schimbat 🙂

 35. geomarz says:

  La noi NU exista politicieni. Numai afaceristi…. 🙂

 36. Satmareanca says:

  Ba există, doar că la noi se numesc altfel decât la ei :)))

 37. spedy says:

  auzii una acu de numa muna.cica un jurnal magyar szo sau cam asa a scos de la naftalina o zicere de-a lui gyogy frunda(sau cum s-o scrie),potrivit careia romania ar putea avea un presedinte ungur numa cand america va avea unul negru.si cum s-a asezar de innegureala peste ocean,uite ca acu-i taman bine sa aduca schimbarea la romanica un vasnic urmas al lui attila.cum cu parerea si-au mai dat altii mai luminati cum cu parerea si-au mai dat altii mai luminati ,io intreb numa ,atunci vob fi obligati a grai in ungureste?.care va fi limba oficiala ,sau cum dumnezeu vom scrie DAMBOVITA bilingv?

 38. Satmareanca says:

  Da, am văzut şi eu informaţia în presă ieri parcă. E o declaraţie mai veche a lui Frunda, de acum opt ani când a candidat la prezidenţiale. Acum trebuie să recunoaştem că printre udemerişti sun şi băieţi deştepţi. Doar că sunt deştepţi şi în celălalt sens de „băieţi deştepţi” 😀
  Apropo de Dâmboviţa, cred că i-ar pune în plus un purice pe a-ul de la coadă. La noi în judeţ sunt câteva comune cu nume bilingv care au în plus doar un purice :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: