Criza va ţine cu ei

Îmi este ciudă pe americani pentru multe lucruri, la fel cum nu-mi plac multe altele la ei. Dar, acum, îmi este ciudă că alegerile le-au oferit şansa să spere din nou. Şi-au recăpătat încrederea că se poate mai bine. Ce va fi vom vedea, dar şi a spera e un început. E mai mult decât nimic. La noi, nu se întrezăreşte nicio speranţă de schimbare. Nici la alegerile parlamentare şi nici la prezidenţialele de anul viitor. Pentru simplul motiv că niciun partid nu a promovat în aceşti ultimi ani oameni noi, capabili să ne redea speranţa.

La noi, dacă nu ştii cu cine să votezi uninominal dintre toţi candidaţii (şi nu prea ştim pentru că în marea majoritate sunt aceeaşi care au candidat pe liste, iar campania electorală pare să se desfăşoare sub stindardul partidelor şi nu a candidaţilor), nici programele de guvernare ale formaţiunilor politice nu te vor ajuta prea mult. În multe puncte, promisiunile electorale ale principalelor partide sunt copii la indigo, iar altele sunt obiective de-a dreptul fantastice.

Salarii minime ridicate până-n cer, pensii la jumătatea distanţei dintre cer şi pământ, mii de kilometri de autostradă, blocuri cu nemiluita, TVA redus, scutiri la impozite, mai puţine taxe şi impozite salarii, bani mai mulţi pentru sănătate, educaţie sau cercetare-dezvoltare (că nu dau de la ei), creştere economică mult peste media europeană, mediu de afaceri stabil şi predictibil (sic!) şi lista ar putea continua. Cam aşa sună principalele promisiuni electorale ale celor trei partide mari din România. În cea mai mare parte copii la indigo. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

La aşa promisiuni ştiinţifico-fantastice, nu numai că îţi este greu să faci direfenţa pentru a alege în cunoştinţă de cauză, ci chiar să mergi la vot. În condiţiile crizei economice, care se anunţă să lovească mai vârtos România în primăvara anului viitor, promisiunile devin imposibil de îndeplinit. Aceasta ar putea fi şi scuza salvatoare pentru cei care vor câştiga alegerile. Criza va ţine cu ei. Criza va fi răspunsul pentru toate promisiunile neonorate.

Despre Satmareanca
Ziaristă

24 Responses to Criza va ţine cu ei

 1. Paul says:

  Ca tot e SF… O lupta ca in Dune? Sa scapam de oamenii baronului? Nu de alta.. dar profet avem deja! E jucatorul Pop Eye! :mrgreen:

 2. Oana says:

  Eu votez cu Obama, daca nu e, atunci nu mai votez si gata. Am decis 😀

 3. Filip G says:

  Apropo cum vor reusi sa se sarute pe aceasi gura cand pana ieri faceau sex oral.O fi politica o curva da si curvele sunt de mahala si DAME DE COMPANIE>.PD_L si-a gasit bun aliat PRM acum m-ai conteaza sa vrea si UDMR.Voi ce ziceti in ce limba va fi consensul.Ca alta combinatie nu vad pentru PD_L.

 4. octavpelin says:

  Crina,ai perfecta dreptate,campania electorala din USA,in care s-au confruntat cei doi candidati la fotoliu de la Casa Alba,lupta ideologica si pe programe economico-sociale,de iesire din recesiunea economica in care se afla tara,fair playul dintre cei doi candidati titrati,democratul Barack Hussein Obama si republicanul John Mc Cain,ar trebui sa fie un exemplu pentru candidatii la alegerile uninominale din 3o.11.2008,din toate partidele de pe esichierul politic dambovitean,care nu au programe,nu cunosc legea nr.35/2008,privind legea votului uninominal,dar folosesc o campanie electorala cum era cea interbelica,mici,pungi de mancare,haine,bani,chermeze,pentru alegatori,nu au stafuri de campanie si advertising care sa le faca o campanie electorala demna ca a unui candidat ,cetatean european,totul este incropit la repezeala,unii dintre candidati se calca pe picioare deoarece nu-si cunosc colegiul uninominal ,iar noi asistam la o mare manipulare din partea acestora,dar mai rau va fi cand Romania se va afla in criza economica ,iar noul parlament ales si guvern,fara oameni de specialitate in domeniile de activitate ,economic,bancar,bursa,juridic,financiar ,invatamant,cultura etc.,vor aduce Romania la faliment.Vin vecini la mine sa ma intrebe ce este votul uninominal,cu ce se mananca,ce este un colegiu uninominal,ce este votul in alb,si trebuie sa le explic acest act normativ pe indelete,ca sa inteleaga,iar uni spun dupa ce ma asculta ca vor vota in alb!

 5. ruxi says:

  Daca salariul minim pe economie ar fi dublat, dar impozitele pe salarii ar ramane aceleasi, o mare parte a muncii „la negru” ar iesi la suprafata si s-ar strange mai multi bani la buget. Dar nu exista vointa politica. Pardon, nu exista creier in capetele patrate care ne conduc fara sa fi infiintat in viata lor un loc de munca.

 6. Paul says:

  Si daca dublezi salariul minim… cate locuri de munca dispar? Ca nu vor putea fi sustinute de firme? alea mici si mijlocii… atit de iubite doar declarativ? De unde sumele necesare pentru asa ceva? Ca sa nu zic… ca in actuala situatie…

  Parerea lui io… Hic!

 7. Marius says:

  Salut,
  Nu vrei sa adaugi putin umor blogului tau? O poza amuzanta cu animale care se schimba in fiecare zi :P?
  Daca da ai un cod HTML pe http://animalici.ro/pentru-siteul-tau

 8. Satmareanca says:

  @ Paul
  Nici profet n-avem de-a nost’. Ăsta din ce minoritate e? Zi aşa, ca să plângă americanii de ciudă :)))

  @ Oana
  N-avem Obama, decât pe-un văr de-al lui numit Cabral :)))
  http://www.cabral.ro/din-ro/2036/pe-urmele-lu-varu-obama-da-putem

  @ Filip G
  Conses în toate limbile. Doar suntem exemplu de convieţuire interetnică 😀

  @ Octav Pelin
  Asta ne reprezintă. Micii, berea, caltaboşii şi pălinca. Care stafuri? Care campanie? Care vot uninominal? Nu-l explică nimeni. De fapt, campaniile se axează în mare parte pe partide, iar unde se axează pe candidaţi, vezi ce iese în clipul ce l-am postat. Multe „succesuri” avem în campania asta 😀

  @ Ruxi
  Nu cred în dublări ever. Dacă ar fi promisiunile mai realiste poate că aş mai crede.

 9. Paul says:

  @Satmareanca: Te indoiesti de bravul nostru mariner de la Palatul din deal? Traianel von Cotrocenius? El e marele Pop Eye ( se vede cu „ochiul” liber 🙂 )!

  Acu’ e adevarat ca poate se basica Obama daca aude de faza cu tiganca imputita! :mrgreen:

 10. Satmareanca says:

  E rumân adevărat, ce mai 😀

 11. airbornb says:

  Asta cu dublatu’ sau cu cresteri de 50% erau posibile doar inainte, in economia „pragmatic” planificata! In lumea reala, in economia reala, aceste cresteri nu sunt suportabile de nimeni, fie el stat, companie sau chiar persoana fizica!

 12. Satmareanca says:

  Mi se pare logic. Dacă tu ca stat îţi permiţi să dublezi salariile şi pensiile automant înseamnă că îi jecmăneşti pe cei care plătesc impozite şi taxe, care nu-şi vor permite în niciun fel să dubleze la rândul lor salariile angajaţilor. Şi uite cum se cască o nouă prăpastie între clasele sociale. Da, care clase?

 13. ruxi says:

  @Paul
  Nu te supara, cunosc problema foarte bine. Locurile de munca nu dispar , ci, tocmai, APAR, cu impozitele aferente.
  @satmareanca
  Te rog eu, crede in dublari! Nu salariile NETE sunt problema, ci impozitele aferente lor!
  In subteran se joaca 40% din PIB!
  Lasand la o parte infractorii cu „evaziunea” in sange, impozitarea tripla din Romania a pus economia pe butuci.

 14. ruxi says:

  @satmareanca
  Da, particularii vor fi nevoiti sa creasca salariile angajatilor.
  Preturile vor creste in consecinta, pentru toata lumea si nu vom rezolva nimic!

 15. lol says:

  @ Satmareanca vs postarea de la 6:21. Daca duelezi salariile si pensiile nu trebuie sa măreşti impozitele este suficient sa plăteşti km de autostrada ca oriunde pe tera, sa nu declanşezi borduriada, palmiriada, sa nu cumperi armament expirat Loganuri la pret de BW lista sta nu are sfarsit. şti tu mai bine ca mine ce spun.
  Dar bajetii de 20 de ani pun de o parte din buget fonduri sa aibă de ferariiuri si de viutoane pentru patachine.
  Bugetul unei tari este ca bugetul unei familii!!!! Daca tata e beţiv si merge la curve nu ajung banii pentru ghiozdan (învăţământ) bani pentru medicamente (bolnavi si bătrâni sănătate), uşa de la casa sta într-o rana (apărare).
  Familia se destrăma!! De ce vorbim noi pe blog? Iredentistii vor autonomie. Base ne-a luminat ca ne merge prost ca nu suntem impartiti in 7-8 regiuni, trebuie sa învăţam obligatoriu limba maghiara.

 16. geomarz says:

  Cititi la Bataiosu niste informatii extrem de interesante despre costul campaniei lui Obama….
  Cea mai scumpa campanie…. A adunat peste 1 miliard din care a cheltuit de cel putin doua ori mai mult decat McCaine… (Explicatia victoriei, de altfel…)
  Principalii donatori sunt mari magnati ca Soros, Rockefeler…
  Pe cine credeti ca va reprezenta ?!
  Pe aia cu 10 dolari (multi si fara nume) sau pe astia cu zecile si sutele de milioane (putini si usor de identificat fizic si ca dorinte….) !?

 17. Paul says:

  @Ruxi: nu te contrazici un pic? Una spui in raspuns mie si alta la Satmareanca! 🙂

 18. al2lea says:

  Oana,
  Gata! M-ai convins! Cabral nici nu e o idee prea rea…
  Si vad ca are sustinere… 🙂

 19. Satmareanca says:

  @ Ruxi
  Eu mai cred doar în mine şi într-o mână de oameni 🙂

  @ LOL
  Nu cred că sistemul poate fi schimbat peste noapte. Sunt prea mulţi de „trebuie” la mijloc. Nu vorbim de o majorare a salariilor cu 50% ipotetică. Nu despre cum ar fi posibil într-o altă ţară decât România, ci despre majorarea de mâine-poimâine. Care nu este posibilă dacă nu eliminăm câţiva de trebuie. De fapt, trebuie eliminat tot sistemul. Ce vise! 😀

  @ Geomarz
  Cine-i bătăiosu ăsta? Dă link că nu ştiu cum să ajung acolo.
  Nomal că nu o fi chiar sfânt, dar, totuşi, lumea întreagă îşi pune speranţa că va găsi soluţii. Toţi sunt finanţaţi la un moment dat. Eu zic să-i dăm şansa.

  @ Al2lea
  Trebuia să-l alegem înainte de Omaba, eram originali 😀

 20. lol says:

  @satmareanca. Nu cred ca trebuie schimbat sistemul! Trebuie distrus!! Apoi vedem cum si ce?. aşa am inţeles ca se practica acum.Oy, oy, la vârsta mea anarhist? Doamne feri !!!

 21. Filip G says:

  http://www.ziare.com/Boc_Obiectivul_nostru_este_Bistrita_portocalie_Transilvania_portocalie-468658.html
  Hai ca m-am linistit rezolva Boc sa nu invat MAGHIARA,castiga tot ce misca in ARDEAL.

 22. Satmareanca says:

  LOL, mai trebuie să facem ropst de cele necesare ca să-l aruncăm în aer. Găsim un alt termen pentru anarhism, nu-i musai să-l folosim pe ăsta :))))

  Filip, io zic să-şi cumpere nişte vopsea de ouă, altfel cu Transilvania le va fi destul de greu. La noi se poartă verde 😆

 23. geomarz says:

  Adresa lui bataiosu.
  http://bataiosu.wordpress.com/

  Sperantele lumii n-au nici o legatura cu realitatea, ast e una.
  A doua, ce sansa-i dau io lu’ Barakita Obamel, n-are nici o importanta… Din partea mea, i-o dau. Numa’ ca nu stiu daca el stie…
  HE, he, he… 😉

 24. Satmareanca says:

  Merci pentru link!
  Sună-l pe Obama şi spune-i! Vrei numărul de telefon? :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: