Primul blogher sancţionat! Se poate mai rău?

Blogheriţa Sibilla a fost sancţionată de conducerea instituţiei la care lucrează, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, pentru că a criticat sistemul şi a dezvăluit slăbiciunile acestuia, preluând şi comentând mai multe articole publicate de presă pe blogul său. Ea a fost ameninţată cu concedierea dacă nu îşi şterge blogul şi postările care au deranjat oamenii sistemului.

„D-na S ( Sibilla ) a început să scrie pe blogul personal fel de fel de expresii şi acuze la adresa conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin şi respectiv conducerii centrelor de plasament. … s-a depus la dosarul cauzei d-nei S (Sibilla) extrase de pe blogul personal al d-nei S (Sibilla) în vederea analizării acestora de către Comisia de cercetare prealabilă şi respectiv contractul de confidenţialitate încheiat de către d-na S (Sibilla) cu instituţia şi încălcat de către aceasta prin divulgarea secretului profesional cu ocazia discuţiilor purtate de către d-na S pe blogul personal şi cu ocazia inspecţiei care a fost prezentă la centru în perioada 20-21 octombrie 2008”.

De fapt, este vorba de sancţionarea unui cetăţean care a sesizat neregulile din sistem. Se întâmplă în fiecare zi undeva în ţara asta. Acum s-a întâmplat în mediul virtual şi mă bucur că există o solidarizare a blogherilor. Haideţi să vorbim mai puţin şi să facem mai mult. Haideţi să ne punem mintea la contribuţie, poate împreună găsim soluţii. Altfel suntem ca ei, politicienii de orice culoare, care vorbesc mult şi fac puţin. Haideţi măcar dacă nu o vom ajuta cumva la modul concret (s-ar putea ca mâine să uităm cei mai mulţi dintre noi) , să învăţăm naibii ceva din povestea asta care miroase de la o poştă a dictatură. O dictatură dusă spre noi culmi de oamenii sistemului. Haideţi să facem ceva concret, nu neaparat ca şi blogheri (căci mâine s-ar putea să nu mai fim unii ori alţii din varii motive), ci ca şi cetăţeni ai unei ţări care se pretinde democrată.

Despre Satmareanca
Ziaristă

24 Responses to Primul blogher sancţionat! Se poate mai rău?

 1. sfinx667 says:

  MULŢUMESC DIN SUFLET SĂTMĂREANCO !
  da, se poate şi mai rău, sunt ameninţată, mai mult e ameninţat Zoran, mama bolnavă de cancer primeşte la uşă citaţii şi sancţiuni, dacă aţi mai pomenit aşa ceva, mie îmi transmit diverse …
  În sancţiune scrie clar că sunt acuzată pentru că am apelat serviciul 112 fiind alergată pe scări şi ameninţată cu bătaia, pentru că scriu pe bloguri, pentru că am avut neobrăzarea a sta de vorbă cu ultimul corp de control venit în judeţ !
  Da, am nevoie de sprijinul vostru maimult ca oricând, am nevoie de consiliere juridică, am nevoie de OAMENI, pentru că de judeţul cu aură portocalie mi-e lehamite, de mizeriile los ascunse sub preş la fel, dar scrie presa locală şi centrală şi e păcat să fie băgaţi în aceeaşi oală oamenii ce muncesc cu nemernicii, şi e păcat că manevrează copilaşi în mizeriile astea, e păcat că nu le pasă de copii, destine, pentru ei sunt doar numere de dosare, masă de manevră, atât !
  Eu lupt pentru curăţenie în sistemulde protecţie socială, pentru schimbări cu adevărat în bine în viaţa copiilor, pentru principii şi valori, ei, au manevrat toată situaţia politi, deşi eu nu sunt membră a nici unui partid, am simpatiile mele, am acest drept şi nu e treaba lor !
  respecte şi preţuire, mare mulţumire,
  Sibilla

 2. Satmareanca says:

  Sibilla, suntem alături de tine. Chiar apreciez că s-au solidarizat atât de mulţi blogheri. Dacă aş încerca să-i enumăr sigur i-aş uita pe unii afară. Să ştii că în lupta asta nu eşti singură 🙂

 3. lol says:

  @sfinx667. Lol e lângă tine!!!Si sa nu vrea dumnezeu cel sfânt sa vrem noi sânge nu pământ!!!!!

 4. Contract de confidenţialitate? Păi, justiţia nu prea se face pe baza constituţiei, atât timp cât există la dosar un contract de confidenţialitate.
  Principiul „la vremuri noi tot noi” se află la baza „democraţiei” securistoide din România.
  Astăzi, băieţii veseli se simt mai în forţă ca niciodată, iar situaţia e şi mai perversă decât înainte de ’90, pentru că te lovesc cu un tupeu inimaginabil. Pe ceaşcă’s times măcar erai avizat în privinţa consecinţelor, acum însă te lasă şocat…în drum.

 5. lol says:

  Sa explic ca sa nu existe dubii. Pentru mine pământul este cel care ne rabdă pe toţi. Buni si rai. Pe pământ pentru mine libertatea de opinie este SFÂNTA. Cine o îngrădeşte trebuie sa suporte consecinţele. Opinii corecte sau in final greşite trebuie negociate, cel mai bun sa se inpuna!!!!!!!!! Vai ce furios sunt!!

 6. Am impresia ca majoritatea „secretelor profesionale ” invocate de gugustiucii aia sunt de fapt informatii de interes public.
  Asa ca o sa solicitam in scris respectivele informatii conform legii si daca nu ni se raspunde in termen, ii procopsim cu un milion de actiuni in contencios.
  Nu glumesc.

 7. Uite Aristotel Costel e aici de fata si stie ca nu ne jucam.

 8. ciprian blidaru says:

  E un precedent periculos. In ritmul asta, maine, poimaine ne-om trezi la usa cu niste agenti. Toate astea se intampla pt ca blogerri sunt niste comentatori liberi, in comparatie cu o mare parte a presei care e subjugata mogulilor. S-ar putea ca bloggerii sa deranjeze din ce in ce mai mult, iar asta sa nasca masuri represive. Important e sa fim solidari.

 9. sunt says:

  Se poate si mai rau 🙂

 10. Măi oameni buni, am dat şi eu cazul, povestim şi aici… dar ce facem concret? Nu ştiţi un blogger jurist?

 11. Maria Barbu says:

  Crina, are dreptate Ciprian ca e un precedent care trebuie sanctionat fara mila, pentru ca ne vom trezi acuzati si condamnati tot noi, cei cu adevarat liberi si democrati, de catre niste monstri periculosi care ar trebui sa stea dupa gratii pentru nenumaratele hotii pe care le comit!

 12. Oana says:

  Tarziu in noapte, am citit si eu chestia asta. Chiar ma gandeam ca ma pot trezi sanctionata pe nepusa masa, poate ma sanctioneaza si pe mine cineva, sa vezi ce urat fac 😛

 13. Jamilla says:

  offtopic: am pus, desi cu intarziere, poze de la B.

 14. Jamilla says:

  offtopic: am pus, desi cu intarziere, poze de la Bruxelles. Te pup!

 15. Satmareanca says:

  @ LOL
  Eu înţeleg foarte bine ce se întâmplă. Şi am mai spus de o grămadă de ori că politica pumnului în gură se practică în multe instituţii. În unele e ridicată la rangul de politică de stat. Grav este că societatea în general trăieşte cu ideea că a închide gura celuilalt în orice fel este un lucru bun ori admisibil. Deşi, nu este. Mă lovesc veşnic de astfel de oameni. Dar pe mine nu mă pot sancţiona decât necitindu-mă.
  Azi am trecut prin redacţie, deşi nu se lucrează şi eram singură pe acolo, când mă trezesc cu un popă. Un popă dintr-un sat din judeţ care a fost în ediţia de azi a ziarului subiectul unui pamflet. Popă pe casa căruia au fost lipite afişe electorale ale unui candidat. Supărat rău, popa a venit să susţină contrariul şi să ameninţe că-i trimite pe credincioşi la redacţie, că ne dă în judecată, că… Omul simţea nevoia să îmi închidă gura, dar nu ştia cum. Aşa că, uite ce a scornit. Ăştia suntem şi în aceste condiţii nu mă miră absolut deloc când oamenii sistemului reacţionează ca şi în cazul Sibillei. Încă spun că au fost cuminţi. În alte zone ar fi concediat-o fără drept de apel. Şi iar ajungem la mentalitatea societăţii…

 16. Satmareanca says:

  @ Aristotel Costel
  Bine ai venit! 🙂
  Aaa, nu. Justiţia, ca şi politica, în România se face pe marginea unei mese din cârciumă. La o bere, o pălincă ori ce o mai fi pe acolo. Acolo se pun la cale toate, lucruri mai însemnate ori mai neînsemnate.
  Sunt toţi protejaţi de clauze peste clauze, ei sunt sfinţii, iar cei care încearcă să le facă un pic de vânt demascând mizeriile ce le fac sunt eliminaţi fără drept de apel. Din fericire, acest caz s-a propagat în mediul virtual, care a reacţionat şi solidarizat foarte rapid.
  Dacă se întâmpla altfel, nu auzeam de el şi nu puteam lua poziţie. Oricum, sper să existe consecinţe pentru acei securişti.

  @ Alex. Dumitrascu
  Uite un om foarte hotărât! 🙂
  Sunt convinsă că în proporţie de 99% sunt informaţii de interes public. Din experienţa din presă pot să-ţi spun că se invocă secretul profesional în exagerat de multe cazuri, se pun clauze de acest gen când se dau cele mai mari tunuri şi se fac cele mai mari ilegalităţi. Deh, imaginea…

 17. Satmareanca says:

  @ Ciprian Blidaru
  Este un precedent pentru blogheri, dar cazuri din acestea s-au întâmplat multe. Lucrezi în presă şi sunt sigură că te-ai lovit de cazuri de acest gen. De oameni ameninţaţi cu concedierea pentru că au furnizat informaţii ziarelor. Aici, din ce am înţeles, Sibilla mai mult a preluat cazuri din ziare şi le-a comentat. Nici nu văd care este problema lor. Poate că, de fapt, portocaliii nu suportă lângă ei decât oameni care sug aceeaşi ţâţâ.
  Solidaritatea e importantă, dar vreau o solidaritate care dă roade.

  @ Sunt
  Sunt convinsă că se poate şi că se întâmplă pe undeva şi mai rău. Era o întrebare retorică:))
  Bine ai venit!

  @ Alexandru Petria
  Şi eu asta spuneam. Ce facem concret? Care ar fi soluţia? Alex Dumitraşcu a propus un prim pas de urmat. Oricum, lupta va fi lungă.

  @ Maria Barbu
  Cine îi sancţionează? Cum reuşim să convingem sistemul să reacţioneze împotriva oameniulor vinovaţi ai sistemului? Nu am citit presa din zonă, ea ar putea avea puterea să facă presiune până se face dreptate. Dacă am avea o instanţă virtuală… Oricum, mă gândesc cum aş putea să o ajut concret pe Sibilla.

  @ Oana
  Nu cred că ar îndrăzni :)))

  @ Jamilla
  Sunt faine pozele! Mai bine mai târziu decât niciodată :))

 18. sfinx667 says:

  Spus doar că sunt lucruri despre care nu pot vorbi, ar trebui să părăsesc judeţul în secunda doi, nu au pornit nimic aiurea, ei ştiu că eu am nişte declaraţii, că e vorba despre abuzuri mult mai grave, gabriela a spus ceva într-un comentariu recent pe blogul domnului preşedinte Iliescu, am nevoie de voi, am nevoie de oricesfat, de orice vorbă bună !
  Mi-e teamă pentru fiul meu, eu voi continua să lupt, sunt în sistem de 17 ani şi sunt singură pentru că celor din afara sistemului le e greusă accepte ce nemernicii se petrec în interior, e o mafie bine închegată.
  Citiţi comentariul Gabrielei la Ion Iliescu, poate reuşiţi să citiţi printre rânduri.
  Sunt acuzată pentru că am reuşit să vorbesc cu acel corp de control şisă dau ceva documente, raportul nu e încă sosit în judeţ.
  Înţelegeţi că mi se impune să-mi şterg blogul ? Mi se interzic toate drepturile. Nu e admisibil aşa ceva, nu fabulez nici măcar o literă şi nu am încălcat contractul de confidenţialitate, nu am postat date personale ale minorilor instituţionalizaţi, niciodată, nici măcar numele lor , am preluat doar articole din presă şi am precizat sursa.
  Vă mulţumesc tuturor !
  respecte,
  Sibilla

 19. yod@ blog says:

  Imi pare rau pentru Sibilla, trebuie sa tinem cont, am mai spus-o, ca Sibilla trebuia sa-si fi asumat aceasta consecinta sau chiar si-a asumat-o.

 20. Spedy says:

  Spedy spune:
  sâmbătă 22 noiembrie 2008 la 7:59:21 pm

  nu pot sa spun decat ca unii ce se considera instruiti ,au foarte multe limite si reflexe conditionate.inainte sa judec fapta unui om ,ii acord in mod cinstit si corect prezumtia de nevinovatie,de buna credinta…pana la a emite o parere pro sau contra,ma documentez cat de bine pot sau atat cat ma taie pe mine capul.ce este ingrijorator este faptul ca ,unii dintre“combatantii“ce chemati sau nechemati iti populeaza blogul si-si exprima mai mult sau mai putin doct “opiniile“,isi schimba mult prea des nick-urile dar imprastie aceeiasi murdarie….din punctul meu de vedere nu cred ca se pune problema daca sau de ce sa ajutam sfinx-ul ci ,masurile sau ce s-ar putea intreprinde pentru ca ,fiecare dintre noi,la randul sau sa nu cadem prada bunului plac al unuia si altuia ce vrea sa puna ordine intr-o lume ce nu-i a lui si unde, nicicum nu ar avea de ce sa intervina.noi toti santem “vinovati “ de OPINIE mai mult sau mai putin personala dar,DE CE SA-MI FIE INGRADIT DREPTUL LA ACEASTA OPINIE?.

 21. Spedy says:

  astazi sfinxul este la stramtoare si TREBUIE AJUTAT ,pentru ca ne ajutam si pe noi insinesi mai ales pentru ca apara drepturile unor fiinte fara alt sprijin si ajutor,si care ar trebui sa vina tocmai de la cei ce dirijeaza acest atac la baioneta ,sperand sau mizand in neimplicarea niciunei institutii angajate cum altfel decat POLITIC,IN LUPTA ELECTORALA .inlaturarea unui om incomod, prin accesul la documente si date concrete,nu va mai putea fi facuta de la 1 decembrie incolo.de unde si virulenta .nu este exclusa nici dorinta cuiva anume de a vedea de ce sprijin se poate bucura si ce conexiuni poate sa faca sau se pot face fiind practic izolata pe plan local.iar acestea pot fi folosite ulterior inpotriva acestora.are nevoie urgenta de sprijin juridic si trebuie sa i se acorde protectia familiei.

 22. Satmareanca says:

  @ Sibilla, în momentele acestea e bine să ştii ce şi unde poţi spune. Şi să ne ţii la curent! Îţi suntem alături! 🙂

  @ Yoda, e o curajioasă. Ştiam asta.

  @ Spedy, tocmai mă gândeam că are nevoie de ajutor pe plan local, acolo trebuie bătută tare şaua. E greu de aici de departe să ajutăm concret. Dar îmi pun rotiţele în mişcare cumva.

 23. octavpelin says:

  Este un precedent periculos ,daca sunt folosite instrumente juridice,care sa ingradesaca opiniile politice pe care le impartaseste Sibilla.In speta de fata,sunt multe elemente lipsa,daca contractul colectiv ,sau individual de munca ,are incluse clauze de confidentialitate,in care angajatul se obliga prin semnatura proprie sa respecte secretul de serviciu ,sau alte dispozituni incluse in acesta,sub sanctiunea desfacerii contractului de munca,sau demisie,singura solutie este de a apela la instanta judecatoreasca,Dar pentru opinii politice diferite nu se poate desface contractul de munca,intrucat sunt incalcate drepturile omului prevazute in Constitutie,Codul muncii,Conventia Europeana a Drepturilor Omului!

 24. Satmareanca says:

  Octav, merci pentru precizări. Am urmărit comentariile tale şi la Roxana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: