Călătorie în alte lumi

                           “Criticul este cel care îţi spune cum ar fi scris el cartea pe care ai scris-o tu, dacă ar fi fost în stare”. (Karel Capek)

După două zile şi două nopţi de chef, azi am făcut un adevărat dezmăţ. Dezmăţ de relaxare şi odihnă. Deşi aveam în cap diverse variante de petrecere a ultimei zile libere, printre care nu ştiu ce mare chef ori o ieşire în munţii înzăpeziţi ai Maramureşului, am preferat o călătorie imaginară în alte lumi.

Înarmată cu Reginele Oanei, am călătorit prin lumile ei pline de culoare. Alături de Yassuna, m-am aventurat prin ţinuturile elfilor, arkuzilor, elpizilor, a piticilor şi a altor specii. Am fost privilegiată să am la dispoziţie pe lângă volumul „Războiul reginelor”, publicat de Tritonic, şi manuscrisul celei de-a doua cărţi, ce urmează să fie publicat anul viitor. Pentru că mai citisem câteva din cărţile Oanei, ştiam că voi avea o călătorie plină de neprevăzut, cu personaje pitoreşti şi complexe, însă am început lectura şi sub imperiul „războaielor” ce le-au purtat reginele şi autoarea lor prin blogosferă. Aşa că misiunea mi-a fost oarecum grea. Trebuia nu doar să mă delectez, ci să şi analizez.

Prima parte a cărţii am parcurs-o greoi tocmai pentru că am vrut să observ toate acele greşeli la care s-au referit criticii, anonimi sau nu. În plus, întotdeauna trec greu de primele pagini din cauza deformaţiei profesionale de a citi şi răsciti cuvânt cu cuvânt textele pentru a vedea greşelile (ăsta e un obicei horor!!!) Însă, nu mi-a trebuit mult să mă pierd în lumile reginelor elfe, arkude şi alte asemeni, a magiilor şi a miturilor. Am şi uitat că aveam de căutat „măcelul” de limbă reclamat cu atâta patimă. Mi-a părut rău pentru tot timpul pierdut la început căutând nod în papură. Mă temeam că timpul nu-mi mai ajunge să zbor alături de personajele acelea pline de viaţă sau nu, pentru a salva lumea din calea răului.

Probabil că voi fi acuzată de subiectivism, deoarece Oana este sora mea de suflet, însă pe tot parcursul lecturii şi în special în final, când am tras linie, am facut abstracţie de asta. Pentru că mi-am propus să fiu sinceră cu Oana. Poate şi pentru că, între timp, am devenit un soi de regină elfă de gheaţă, fără sentimente :))

Încep cu lipsurile. Litere încălecate, litere lipsă sau în plus sunt destule, dar nu exagerat de multe, cum dădeau de înţeles unii, şi nu sunt chiar atât de supărătoare. Nu se poate spune că nu le observ. După atâţia ani în presă, văd toate greşelile, dar o dată ce subiectul m-a prins am trecut uşor peste ele. Citind cartea, mai intrigată am fost de unele aşa-zise recenzii ce le-am citit. Într-adevăr, Oana foloseşte multe epitete şi comparaţii, poate unele uşor nelalocul lor, dar mă întreb: unde mai e farmecul limbii române, cea permisivă, unde mai e imaginaţia specifică fantasy-ului fără ele? Mai cred că toate criticile sunt îndreptăţite în măsura în care autorii lor au aplicat standarde foarte ridicate. Dar atunci trebuiau să precizeze asta, să spună la ce se raportează. În concluzie, lipsurile ce le-am sesizat eu nu au fost în măsură să mă facă să abandonez lectura şi toate pot fi retuşate, unele doar cu puţină atenţie.

Plusurile sunt, fără îndoială, mai multe. Esenţial este că povestea m-a prins. Da, vreau continuarea 😀 Ai scris-o, Oana? Se ştie că sunt o fumătoare înrăită. Să vă spun că abia am putut lăsa cartea ca să mai trag câte o jumătate de ţigară? Să vă spun că mi-am nimicit ochii citind manuscrisul pe computer? Aaa, uitasem că nu trebuie să conving pe nimeni. Să revin la Oana. În vară am citit Şarama, o altă carte fantasy în două volume a autoarei Reginelor. Atunci am înţeles că Oana nu este doar un scriitoraş de provincie ca mulţi alţii, ci o tânără speranţă a genului. După câte ştiu, Şarama a scris-o în urmă cu doi ani, iar impresia mea după citirea Reginelor este că Oana s-a cizelat şi a avansat mult. Spun asta în condiţiile în care mi-a plăcut şi Şarama. Mai ştiu că puţini sunt cei care la vârsta Oanei scriu atât de mult, promit atât de mult, sunt publicaţi şi, la urma urmei, cumpăraţi. Pentru toate acestea, jos pălăria 😉

Mă opresc aici, deşi aş avea o grămadă de lucruri de spus. Ştiu însă că cei mai mulţi au tendinţa de a abandona postările lungi. Concluzia mea: cărţile Oanei îşi merită banii. Tocmai pentru că sunt uşor de citit, pentru că te deconectează, pentru că îţi deschid lumi nebănuite. Şi te prind! Au melodie! Citind, în minte ţi se desfăşoară filmul. Filmul acela ce numai cărţile scrise din suflet îl au. Iar scopul ei este tocmai acesta: să ne desprindem de lumea noastră pentru a trăi în lumile minunate create de ea. Ca să nu ziceţi că vă aburesc, puteţi comanda cartea de aici sau de aici.

Publicitate

Despre Satmareanca
Ziaristă

42 Responses to Călătorie în alte lumi

 1. Satmareanca says:

  Probabil că am scris, totuşi, cam mult, dar e târziu să mă cenzurez 😀

 2. Oana says:

  Aaaa, ok, eu am fost draguta cu tine, dar tu ai fost prea draguta. O sa fii macelarita de ceilalti 😀 Stii, da? Ma rog, nu de toti, dar de unii dintre ei. 😛
  Oricum, daca te-am facut si pe tine sa citesti fantasy, deja pot sa ma las de scris 😆
  Da, am scris-o, dar n-ai tu atata concediu 😛

 3. Lucia Verona says:

  Nu te cenzura, doamne fereşte!
  Dar dacă îţi place atît de mult cartea asta, mă gîndesc că o fi ceva de capul ei. Şi dacă aşa stau lucrurile, hai să citesc şi eu cartea. Spune-i, te rog, Oanei, să-i roage pe cei de la Tritonic să-mi trimită cartea la „Săptămîna financiară”. Ştiu ei adresa, că îmi trimit mereu cărţi, iar eu scriu despre ele. De ce să scriu numai despre Neil Gaiman şi nu despre Oana? Iar cum rubrica mea din Săptămîna financiară se cheamă „Citeşte”, scriu numai de bine 🙂 Sigur, cînd chiar îmi place o carte, scriu de foarte bine – sper să fie cazul şi la cartea Oanei.

 4. Satmareanca says:

  @ Oana
  Care ceilalţi? 😛 Eu am scris ce am simţit. Atâta tot. Şi m-am raportat la normalitate, nu la super cărţile nu ştiu cui. Nu la gusturi super elitiste.
  Şi ai remarcat bine, m-ai făcut să citesc fantasy, în vreme ce nu m-a atras deloc genul până la Şarama. Acum o să mi se spună că de aia nu te-am putut critica, pentru că nu ştiu ce e ăla. Dar eu ştiu ce spun 😀

 5. Oana says:

  Sigur ca tu stii ce spui, altfel nu iti dadeam tema de vacanta 😀

  Lucia, multumesc, daca Bogdan Hrib o sa vrea, eu i-am transmis sa trimita. Oricum, eu cu Gaiman nu avem nimic in comun, sper sa nu ramai prea dezamagita. 🙂

 6. Satmareanca says:

  Lucia, oricum m-am cenzurat la un moment dat pentru că aveam prea multe de spus şi ştiam că nu va citi nimeni o postare foarte lungă :))) Îmi plac ideile constructive. Sigur că se poate mai mult, fiecare vrea mai mult, dar întotdeauna trebuie să ai nişte repere la care să te raportezi. Am scris postarea, cum spuneam, şi în urma unor critici ( mai degrabă inchiziţii) din blogosferă. Mă consider pretenţioasă când e vorba de citit, mai ales că nu am mult timp la dispoziţie, dar, cu toate acestea, cartea Oanei m-a prins. Cred că, la urma urmei, este vorba de gusturi. Sper să-ţi placă cartea 🙂 Chiar aşa, de ce să nu fie promovaţi şi scriitorii români? Şi mai cu seamă tinerii scriitori români 🙂

 7. Oana says:

  Pot sa ma rusinez acum? 😛

 8. Lucia Verona says:

  @Oana
  Gaiman a fost doar un exemplu. Dar voi fi dezamăgită de cartea ta numai dacă e proastă, ceea ce, după entuziasmul Crinei, presupun că nu e cazul 🙂 Oricum, am să scriu de bine. Iar dacă am observaţii, am să ţi le spun în particular – evident, dacă te interesează.

 9. Oana says:

  Lucia, intotdeauna ma intereseaza observatiile, mai ales atunci cand vin de la cineva avizat. Doar incerc sa imi imbunatatesc stilul, nu sa-l distrug. Sigur, astept cu nerbadare orice observatie. Ba chiar imi doresc sa fie cat mai obiective, pentru a sti ce trebuie sa indrept pe viitor. Multumesc mult, raman datoare!

 10. Satmareanca says:

  Să înţeleg că io te-am lăudat prea mult? Poate îmi revizuiesc atitudinea :))) Stai că mai am de citit cartea a doua, după ce termin imediat volumul 2 din cartea I 😛

 11. Lucia Verona says:

  Eu am început să scriu, pe http://www.tamada.ro, despre tineri scriitori de pe blog – am scris despre Jeg, despre Daniel Octavian şi despre diverse discuţii teribil de interesante despre literatură la Turambar şi la Moshe&Mordechai. Nu ştiu ce a apărut pe bloguri despre Războiul reginelor, dar am văzut atîţia diletanţi cu pretenţii şi fumuri, încît n-aş da prea mare importanţă „răutăcizmelor”.

 12. Oana says:

  Ei, Lucia, Reginele si-au dus si razboiul real, se impunea. Cel mai rau e ca lumea spune ca sunt influentata de Tolkien, lucru care pe mine ma scoate din sarite, iar ei, pe de alta parte, sunt incapabili sa-l inteleaga pe Tolkien. E chestie de gust, dar de aici si pana la a spune ca reginele sunt cum sunt, e cale lunga. Eu cred ca e doar invidie, dar sunt obisnuita 😛

 13. Lucia Verona says:

  Oana, ştim bine că „stilul e omul”. Sigur că trebuie să vrei să scrii mai bine, asta e normal. Dar să-ţi schimbi stilul pentru că îţi spune cineva să scrii altfel… Nici un scriitor n-ar face asta.

  Pe de altă parte, e foarte normal ca o carte să placă unora, iar altora nu. Mi-aduc aminte, acum cîţiva ani, am avut un spectacol lectură cu o piesă de-a mea la „Clubul dramaturgilor” de la Uniunea Scriitorilor. Obiceiul este ca după lectură să bem un pahar, apoi ne întoarcem în sală şi forfecăm piesa. În cazul piesei mele, au fost comentarii foarte diverse, de la „bună, dar…” la „deschide un nou drum în dramaturgie”. Dar a fost şi o cronicăreasă de teatru, o viperă calificată, care a spus că n-a rămas cu nimic după piesa mea. Bun, fiecare cu părerea lui sau a ei. Iar cartea care cuprindea piesa asta, „Călătoarea şi Shakespeare”, plus încă o piesă, a luat premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru dramaturgie!

 14. Lucia Verona says:

  Cum eu nu l-am citit pe Tolkien (sau am citit ceva, dar foarte de mult), voi citi „Războiul reginelor” cu absolută imparţialitate 🙂

 15. Oana says:

  Lucia, felicitari si la mai multe premii. Si eu am cochetat cu teatru, am de mult in cap o piesa de teatru fantasy. Nu s-a mai scris asa ceva, ar fi foarte interesant. Poate facem de-o echipa 😉

 16. Oana says:

  Ah, asta suna foarte bine, Lucia. Cred ca e prima oara cand ma bucur ca nu l-a citit cineva pe Tolkien 😀

 17. Satmareanca says:

  Lucia, felicitări! Şi eu rămân la concluzia că gusturile nu se discută. Am observat că în România părerile despre cărţi sunt foarte împărţite, aşa cum ai explicat şi tu, dar nu numai asta, modul în care sunt spuse e de-a dreptul intrigant. Un soi de pumn în gură uneori, ce aduce aminte de tărăboiul politic de pe Dâmboviţa…

 18. Oana says:

  Crina, eu n-am vrut sa fiu atat de dura 😀 Dar tot aia incercam sa spun, doar ca voiam sa fiu draguta.

 19. Oana says:

  A, da, si apropo, acum scriu ceva ce nu are nici o treaba cu „Razboiul reginelor”, adica total diferit, sunt curioasa pe cine mai copiez 😀 Ok, ma bag la scris. Somn usor!

 20. Lucia Verona says:

  Despre critici, eu sunt de acord cu doi autori care au spus cam acelaşi lucru:
  Karel Capek: „Criticul este cel care îţi spune cum ar fi scris el cartea pe care ai scris-o tu, dacă ar fi fost în stare”.
  George Bernard Shaw: „He who can, does. He who cannot, teaches”.
  Oana, o piesă fantasy sună interesant, la noi doar Dan Mihu scrie aşa ceva.

 21. Lucia Verona says:

  Vorba lui Shakespeare, noapte bună, doamnele mele, noapte bună!

 22. Satmareanca says:

  Lucia, chiar mă gândeam la asta. Criticii cei mai mari de această dată au fost cei care nu au scris, probabil, niciun volum. Ca să nu mai spun că unii erau într-un anonimat total. Pe de altă parte, citind cartea a doua a Reginelor din manuscrisul Oanei, mă opream pe alocuri şi mă întrebam dacă nu ar suna mai bine într-un fel sau altul. Atunci mi-am dat seama că nu am niciun drept să cârcotesc ( şi oricum nu-mi ieşea mie mai bine 😀 ) de vreme ce eu nu voi fi în stare niciodată să scriu mai mult de zece pagini pe un subiect, darmite câteva sute 😀 Ei, da, sunt modestă :))) Şi cred că tocmai modestia le lipseşte multora. Dar ai scos foarte bine în evidenţă ce vroiam să spun cu citatele. Merci!

  Oana, aşa, bagă viteză că am iar un miniconcediu de Anul Nou. Mă pun la dispoziţie de cobai :)))

  Noapte bună, doamnelor! 🙂

 23. Lucia Verona says:

  Crina, ai dreptul să cîrcoteşti cît vrei. Oricine are dreptul ăsta.
  Dar un scriitor nu ţine seama de ce spun cîrcotitorii. Este dreptul lui. Chiar dacă uneori cîrcotitorii au dreptate 🙂
  Noapte bună.

 24. Satmareanca says:

  Ok, io cârcotesc pe mess de e de cârcotit, ba unele neajunsuri le-am subliniat şi în postare, dar mai spuneam că ce propuneam eu în locul pasajului demn de cârcoteală era mai de râsul curcilor :))) Aşadar, cârcoteam fără multe argumente, doar de dragul cârcotelii 😀

 25. Vania says:

  Medicii au constatat că, din pricina inhalării de tabac, multora le cresc urechile, acestea căpătând o formă alungită, cu smocuri verzi în vârf…

 26. Satmareanca says:

  Ei, dacă în final devin elfi e de bine 😀 Oricum, numele mi-a fost dat, rămâne să se împlinească. Deşi, parcă nu aş vrea să fiu veşnică, iar fumatul nu mă ajută oricum la asta :)))

 27. Satmareanca says:

  Lucia, mi-am permis să „şutesc” citatul din Karel Capek şi să-l pun ca motto la postare. Mulţumesc! 🙂

 28. Oana says:

  Crina, elfii nu mor din tutun, poate chiar le creste sansa la viata 😀

 29. Vania says:

  Elfelor le sporeşte şansa de viaţă de la fumat, da’ şi urechile!…

 30. corinacretu says:

  Iti doresc un AN NOU minunat, plin de bucurie si fericire, cu sanatate si impliniri. Sa ai tot ce e mai bun pe acest pamant, sa fii sanatoasa si vesela. La Multi Ani, pentru tine si toti cei dragi.

 31. Pingback: O zîs şi Crina « Seria Dinastiile

 32. CELLA says:

  eu am cam zis ce-am avut de zis şi rămîn pe poziţii 😆
  a … şi am citit printre primii ( cred , REGINELE , ARKUDA , ŞARAMA ) ,prima oară ( fantasy ) şi am făcut tămbălău destul …
  şi nici măcar nu o ştiam pe Oana … iar cu influenţele … la mine-i mai greu … îi ca-n iubire … îmi place ( ce citesc ) sau nu … şi punct
  fiind , doar , cititor critica ( de specialitate ) mă preocupă mai puţin … da’ citesc ce zic şi specialiştii ( după ce mi-a plăcut CARTEA 😉 )

 33. Crina, am citit tot-tot, inclusiv comentariile. Si nu m-am plictisit, desi stii ca n-am citit nimic fantasy.
  Oana, baga la cap ce spune Lucia Verona, ca e adevaraciune! Eu nici nu mai gasesc ce sa adaug la ceea ce a spus ea.

 34. Oana says:

  Simona, eu zic ca trebuie remediat. Adica te pui pe citit fantasy ca nu se mai poate asa 😀 Ne vedem in ianuarie si iti dau si cartea, dar o si citesti. Altfel de astept in redactie 😛

 35. Oana, io-s din zodia Fecioarei si astea-s adanc infipte in pamant, nu cred decat in tot ce-i palpabil, ce e insotit de probe. Sunt pamantene, ce mai. Dar de incercat, nu zic nu. O cred pe Crina ca a prins-o.

 36. Oana says:

  Simona, cred ca si io o prind pe Crina daca o alerg putin 😀

 37. CRINA,iti urez un LA MULTI ANI!!,sanatate,fericire si implinirea tuturor dorintelor alaturi de cei dragi si sa speram ca anul 2009 va fi mai bun cu toti romanii din tara si din diaspora!!

 38. ionborgo42 says:

  Crina,
  Prins in trebile cu Craciunul si Anul Nou gandul imi zboara „,,,spre alte lumi” si prieteni reali si virtuali.
  Anul ce va sa vina peste o zi sa-ti aduca numai sanatate,impliniri,noroc si un „An Nou Fericit” !
  LA MULTI ANI
  IonBorgo.

 39. Satmareanca says:

  @ Vania
  Da, doar trebuie să le iasă fumul pe undeva :)))

  @ CELLA
  Ştiam că eşti constantă, da e bine să mai zâci o dată 😀

  @ Simona Ionescu
  Îţi zic eu că prinde şi la zodia ta, nu o să regreţi 🙂

  @ Oana
  Ai de alergat câteva sute de kilometri. Dacă porneşti acum, ajungi până la anu’ 😛

 40. Satmareanca says:

  @ Corina
  An Nou cu multe bucurii să ai! Tot ce îţi doreşti să se îndeplinească! Sper că îmi auzi urarea de acolo de unde aştepţi să treci pragul între ani. Să ne auzim cu bine! 🙂

  @ Tavi
  Multă fericire şi realizări în anul ce vine! Să ne auzim la fel! An nou prosper!

  @Ion Borgo
  Vă mulţumesc din suflet, domnule profesor! Abia acum am reuşit să postez urarea, tot aşa, prinsă cu ultimele treburi din an. Sper să fie mai puţine la anu’ :D. Sănătate multă să aveţi şi multe bucurii! La mulţi ani! 🙂

 41. Ovidiu Miron says:

  Criticii isi ascund frustrarile cotidiene. Sau incearca.

  Sa-i lasam in micimea lor si sa ne bucuram de aceste Sarbatori.

  La Multi Ani, Satmareanco! 🙂 La Multi Ani tuturor satmarenilor, din inima Moldovei! 🙂

 42. Lucia Verona says:

  Crina, mă bucur că ţi-a plăcut citatul din Capek, stă foarte bine ca moto la postarea asta 🙂 Este o frază la care mă gîndesc destul de des, mai ales de vreo patru ani încoace, de cînd am început să scriu şi critică 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: