Racşa s-a „îmbrăcat” în roşu pentru naşu’ Geoană

miri Racsa - finii lui Geoana

Sute de baloane roşii şi albe, sute de trandafiri roşii, o sută de kilograme de tort, sute de animale sacrificate, mii de sticle de băuturi aduse din străinătate şi o sută de bucătărese şi ospătari constituie „recuzita” celei mai mari nunţi care a avut loc vreodată în satul Racşa, mire fiind fiul primarului, iar unul din naşi – Mircea Geoană. Sala de nunţi din centrul satului, construită pe două nivele, a fost finalizată special pentru această ocazie, fiind împodobită cu ornamente roşii şi albe în aşteptarea celor 2500 de invitaţi.

Mihaela şi Mircea Geoană vor fi unul dintre cele 12 cupluri de naşi pe care tinerii miri Vasile Betea (22 de ani) şi Irina Ciorba (18 ani) îi vor avea. Liderul PSD a fost invitat la nuntă de ziua sa, în 14 iulie, atunci când cei doi tineri, însoţiţi de lideri judeţeni ai PSD Satu Mare, i-au dus un imens buchet de trandafiri roşii. Pe lângă buchetul de trandafiri, tinerii i-au adus lui Geoană şi invitaţia la nuntă, numele acestuia fiind menţionat ca naş de cununie. Tatăl mirelui, Toma Betea, este primarul comunei Oraşu Nou, de care aparţine satul Racşa, fiind unul dintre cei mai vechi aleşi locali ai partidului, satul Racşa fiind considerat fieful PSD în judeţ, având în vedere că partidul a obţinut aici, la toate alegerile, cele mai mari procente.

Socrul mare, primarul Toma Betea, s-a asigurat că oaspeţii vor avea mâncare şi băutură din belşug pe mese. Cele şase socăciţe (bucătărese profesioniste din Oaş), ajutate de 14 femei pricepute din sat, au pregătit şase feluri de mâncare, printre care un aperitiv tradiţional bogat, sarmale cu costiţă de porc afumat, supă de găină cu tăiţei, friptură de viţel la tavă cu cartofi piure şi ficăţei de pasăre cu orez. Bucătăresele şi-au dat examenul priceperii, pregătind nu mai puţin de 10.000 de „boace” (sarmale). Alte 80 de femei îi vor servi pe oaspeţi. „Pentru această nuntă au fost sacrificaţi zece porci a câte 200 de kilograme, 50 de porci a câte 120 de kilograme, opt tăuraşi a câte 600 de kilograme fiecare, între 300-400 de găini, toate din ferma noastră de la Tur”, spune cu mândrie Toma Betea.

Pentru că un meniu atât de bogat trebuie udat cu băuturi alese, acestea au fost aduse din străinătate. Socrul mare afirmă că pe lângă băuturile tradiţionale – pălinca din producţie proprie şi vin -, whisky-ul, lichiorul şi berea le-a achiziţionat din Austria, berea fiind cumpărată direct de la o fabrică din Graz. Tortul mirilor va fi şi el pe măsura aşteptărilor invitaţilor. Are 40 de kilograme, este ornat în culorile alb-roşu şi a fost comandat la o cofetărie din oraşul maramureşan Seini. Alte 20 de torturi mai mici, în total de 60 de kilograme, ornate cu alb şi roşu, au fost realizate de firma de cofetărie din Racşa. Pe lângă mâncăruri şi băuturi alese, invitaţii vor petrece pe muzica interpreţilor de muzică populară Puiu Codreanu, Vasile Barani şi Ancuţa Anghel. Socrul mare a spus că nunta, care ţine trei zile şi trei nopţi ca în poveşti, le-a costat pe cele două familii aproximativ 50.000 de euro.

Pe lângă Mircea Geoană, la nunta tinerilor sunt aşteptaţi să sosească şi alţi lideri din conducerea centrală a partidului, alături de cei din judeţul Satu Mare. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea, senatorul Titus Corlăţean, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, deputaţii Valeriu Zgonea şi Georgian Pop, dar şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valer Dorneanu au confirmat participarea, potrivit lui Betea. De asemenea, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, un obişnuit al locului, a sosit încă de vineri la Racşa, participând la nunta tradiţională oşenească a tânărului cuplu. Printre naşii mirelui se numără şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, deputatul Gheorghe Ciocan.

Invitaţii sunt aşteptaţi să sosească în jurul orei 18.00, când va avea loc cununia civilă la sediul Primăriei din Racşa, urmată de ceremonia religioasă. Masa festivă va începe la ora 20.00 şi va avea loc în Casa de Cultură construită pe două nivele.

Primarul Betea s-a gândit şi la odihna naşului cel mare. Mircea Geoană şi soţia sa vor fi cazaţi în casa primarului, despre care acesta spune că are condiţii echivalente cu cele oferite de un hotel de cinci stele. Mircea Geoană a mai fost la Racşa în luna mai, înainte de serbarea câmpenească „Sâmbra Oilor” de la Huta Certeze. Atunci a promis pentru prima oară că va veni la nunta tinerilor.

Racşa este probabil singurul sat din România care are sediu de primărie înainte de a deveni comună. Cetăţenii din Racşa au votat în cadrul unui referendum din aprilie 2007, după ce primul eşuase înainte cu un an, pentru separarea de centrul de comună, Oraşu Nou, însă proiectul de lege privind constituirea comunei Racşa a fost respins de Senat în februarie 2008. Guvernul alocase deja fonduri pentru construcţia unui sediu al primăriei, care să adăpostească şi postul de poliţie, şi a unui cămin cultural – sală de nunţi. De altfel, inaugurarea acestor investiţii a avut loc anul trecut, în luna mai. Între timp, sala de nunţi s-a mai înălţat cu un etaj, fiind terminat şi finisajul exterior. Situat în Ţara Oaşului, satul Racşa numără aproximativ 2.600 de suflete şi este unul dintre puţinele sate în care tradiţiile se păstrează cu sfinţenie.

Despre Satmareanca
Ziaristă

40 Responses to Racşa s-a „îmbrăcat” în roşu pentru naşu’ Geoană

 1. Marius Mina says:

  Daca erau mai bronzati puteam sa jur ca e undeva in Desert Plaza
  Fata saraca seamana mai mult cu sora lui Tutankamon .
  Astia-s aia care in loc sa-njure dau cu brishka?

 2. Satmareanca says:

  Da, despre oşeni se zice aşa.
  Doar mărgelele alea au vreo 10 kile…

 3. Oana says:

  12 nasi? In puii mei ce viata aveti voi 😀

 4. Satmareanca says:

  Noi? Poate ei 😀

 5. Oana says:

  Ei, voi, tot o apa. Ei au drumuri?

 6. m3 says:

  Mânceacați!!! Da-n ce-a cazut saraca fata de i-a ramas pneul ala atarnat de gat?! Mai ca nu-mi vine s-o intreb: „ce mami, a fost cutremur?”
  Tare dom’le! Astept cu interes botezul!

  *niveluri. Imi cer scuze, iar nu m-am putut abtine 😉

 7. Pingback: Da’, tu Oana, tu, hai ca le ai cat de cat cu scrisul! « Chinezu

 8. Andi says:

  Superb post, Crina! Măiestrie jurnalistică în descriere.
  Weekend plăcut tuturor

 9. daurel says:

  Eu stiu ca numele de Dunca nu este din OAS…De altfel postarea este obiectiva: osenii exagerau in orgolii si acum 40 de ani cand erau cei mai saraci romani…nu admiteau nici ca tiganii ar fi mai saraci!

 10. Satmareanca says:

  Oana, imediat spui şi tu că suntem maramureşeni 😛 Nu au drumuri în sensul de drumuri asfaltate, dar au nunţi ca-n poveşti 😀

 11. Satmareanca says:

  M3, mulţam pentru atenţionare. Adevărul e că m-am gândit o clipă când am recitit, dar când ai de lucru nu ai timp să gândeşti de două ori :))))
  Măăăi, astea ne sunt tradiţiile… 😛

 12. Satmareanca says:

  Andi, merci de două ori! O dată pentru remarcă şi a doua oară pentru urare. Un sfârşit de săptămână cum ţi-l doreşti 🙂

 13. Satmareanca says:

  Daurel, sigur că nu, din câte am aflat numele e de prin Maramu’. Adevărul e că am putea găsi multe de comentat, dar au şi părţile lor bune. Depinde cum priveşti. La urma urmei, îşi cheltuie cum vor banii, căci sunt ai lor…

 14. SuKăRiT says:

  Frumoase tradiţii! Şi să nu uităm că, doar pe acolo, nu s-au schimbat de peste 2000 de ani. 😀

 15. daurel says:

  @SuKariT. Nu s-au schimbat intr-o suta, cat in ultimii 20 de ani!

 16. UNGURU says:

  CHE companera Satmareanca te saluta UNGURU.Companera Satmareanca frumos articol postat ,dar de ce nu ne-ai anuntzat mai repedepe talibani rebeli fanatici din PSD-e?ca puneam si noi acolo de o nunta pe dinafara ,cu batai cu oua clocite si rosii stricate pe lideri nostii din PSD-e,alde mai puneam de un bumbum cu pirtz de la starea cu tiurz,de mergeau totii nunmtasi acasa :)))))))))noah ca glumesc companera Satmareanca.UN banc legat de postare ,,Diferentza dintre o nunta umana si o nunta canina?La nunta canina totii petrec,nu platesc nici unu ,si totii sunt dragastoshi,iar la nunta umana totii petrec ,totii platesc si numai 2 sunt dragastoshi:))))))))))Companera Satmareanca scuza bancul fara perdea a lui UNGURU.CHE companera Satmareanca te saluta UNGURU.

 17. Darius says:

  Ceva poze de azi noapte?

 18. dramoleta says:

  Biata fată 🙄 😆

 19. SuKăRiT says:

  @daurel, nici ei n-au scăpat?! 😉
  P.S. Ne rămân totuşi, oşenii. Să nu spui că şi ei… 😛

 20. Cristian says:

  Am vazut acum la PROTV la stiri secvente de la nunta !
  Eu zic ca se puteau distra si face o nunta buna si fara Geoana si aparitia la PROTV !
  Inca ceva nu inteleg obiceiul asta de a-ti lua nasi oameni cunoscuti doar pt „a te pune bine” cu ei.
  Relatiile de genul asta sunt fara substanta.
  A sunt curios daca Geoana era invitat ca nas daca nu mai era presedintele PSD.
  In rest noroc la miri si sanatate !

 21. Ciprian Bojan says:

  Tăte bune şi faine! Să dea Dumnezeu noroc la miri şi felicitările mele, sincere, socrului mare!
  Da’ mie la ce-mi foloseşte că s-a întâmplat nunta asta? Dacă erau mai puţini invitaţi, mai puţină păpică, mai puţin tam-tam, ar fi fost vreun bai?

 22. Nea Costache says:

  Măcar, naş Geoană o fi mai darnic la dar decat Băse, care plonjat impreuna cu prima doamnă la o nunta, a făcut poza cu mirii, dupa care le-a spus: ” Hă,hă,hă, eu nu am de unde să vă dau 3000 de euro!” E sarac, amaratul!

  http://www.neacostache.com/2009/09/20/cu-ce-t%E2%80%99-am-gresit-doamne/#comments

 23. Pingback: Simona Ionescu » Top 3 bloguri de luni

 24. Adrian SM says:

  Asa s-a rezolvat si Mirciulica de cateva mii de voturi…

 25. calinhera says:

  Sunt fericiti oamenii ăia din satul minune? Care e viata lor? Sunt curios.

 26. Rubin says:

  Ce ghinion pe Geoana sa aiba acelasi nume cu Badea
  http://mirceabadea.managerleague.com/index.pl?ref=24883

 27. corinacretu says:

  Sper ca esti bine, Crina.. Sa ne spui si cum a fost la nunta asta de poveste. Numai bine iti doresc, sa fii fericita!

 28. daurel says:

  @Corina Cretu. Este bine, dar este cu gandul la circulatia din Pitesti…

 29. Antonio says:

  S-au cherchelit cam mulţi la nunta asta.

 30. Satmareanca says:

  @ SuKăRiT
  Nici drumurile nu s-au schimbat de atunci 😀

  @ UNGURU
  Păi, nu ştiaţi? Ia luaţi-l la rost pe Darius :))))

  @ Darius
  Cred că deja le-ai văzut prin ziare…

  @ Dramoleta
  Nu e chiar aşa biată, toate alea au costat vreo 3.000 de euro :)))

  @ Cristian
  Au apărut pe toate televiziunile. Oricum, ei au mai chefuit încă două zile după :))

 31. Satmareanca says:

  @ Ciprian Bojan
  No, să zicem că a fost un pic de pomană :))))
  Bai nu era deloc, din contră…

  @ Nea Costache
  Ăsta a fost secret de stat :)))

  @ Simona Ionescu
  Merci, Simona, numai în cancan nu credeam că voi apare…

  @ Adrian SM
  Eşti sigur? Poate sunt şi oameni care beau şi apoi uită 😀

 32. Satmareanca says:

  @ Calin Hera
  Aşa cum sunt şi alţi oameni din alte sate… Nici drum asfaltat nu au prin sat, dar ei sunt mândri. Şi mulţumiţi atâta vreme cât fac prunii prune :)))

  @ Rubin
  :))) Bine ai venit!

 33. Satmareanca says:

  @ Corina Cretu
  Sunt bine, Corina, merci pentru grijă. Cum să fie? ca la o nuntă cu 2280 de oameni….
  Merci la fel pentru urări! 🙂

  @ Daurel
  Mda, asta era atunci, gândul îmi fuge în fiecare secundă altundeva 😀

  @ Antonio
  Sunt convinsă…

 34. primadona25 says:

  Mie mi se pare tulburator de gretos !

 35. Adrian SM says:

  Osenii nu uita. Sau ai uitat? 🙂 Dar sunt cu totul de acord cu Primadona: e extraordinar de gretos tot tam tamul facut cu ocazia nuntii. Si ,nu stiu de ce, nu le dau viata lunga impreuna tinerilor insuratei…

 36. Satmareanca says:

  Primadona, este …

  Adrian, vorba aia: de n-ar fi fost, nici nu s-ar fi povestit 😀

 37. Adrian SM says:

  Si aia-i adevarat. 🙂 De cate ori aud de o nunta de asta extravaganta imi amintesc de o pereche de miri vazuta intr-un orasel din Turingia care faceau turul parculetului din centru cu caleasca:el cu frac si joben,ea cu crinolina si o palariuta draguta….Erau ca doua papusi si frumosi, mai ales ea…. :))

 38. urbanreality says:

  Doamne fereste, grando-mania pe timp de criza. No comment, nu imi place „publicitatea” cu iz de campanie electorala.

 39. marya says:

  eu sunt verisora cu mireasa da mai bn nu era asa pt ca acum se da mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: