Săraci cu duhul

În oraşul în care se spune că nu se întâmplă nimic, în oraşul în care toată lumea înjură printre dinţi edilii, societăţile de drumuri şi salubrizare, în urbea noastră milenară de pe Someş se întâmplă şi lucruri bune pe care din comoditate ori indiferenţă nu le vedem. Majoritatea sătmărenilor obişnuiesc să spună că în Satu Mare nu au ce face în puţinul timp liber ce le mai rămâne după ce se întorc de la muncă. Iar justificarea sună în cele mai multe cazuri cam aşa: nu avem mall, nu avem cinematograf, nu avem ştrand. Să presupunem că mâine am avea mall, am avea cinematograf 3 D şi am avea ştrand. Am fi mai fericiţi? În primul rând, mall nu avem pentru că şi mini-mall-urile construite nu au fost inaugurate în lipsa chiriaşilor. Adică a firmelor care ar trebui să vândă. Nu pentru că firmele mari nu vor să vândă mai mult, ci pentru că studiile de piaţă arată că, deocamdată, noi nu suntem dispuşi să cheltuim atât încât potenţialii investitori să fie pe profit. Cinema? La fel cu cinematograful. Dacă cinematograful existent ar produce mai mult, ar fi şi investitori interesaţi să bage bani în săli mai moderne. Iar lipsa cererii de pe piaţă îşi spune cuvântul şi pe acest segment. Ştrand? O zonă de agrement modernă este, probabil, singura care ar putea prospera în acest moment, ştiut fiind apetitul sătmărenilor pentru ştrandurile din zonă.

Dar, timp liber nu ar trebui să însemne doar shopping, cinema şi bălăceală. Un spectacol, un concert, o piesă de teatru, un eveniment cultural, o carte – cu toate acestea ne-am putea umple mult din timpul liber şi am socializa cu semenii noştri. Util şi plăcut, fără costuri mari am putea investi în viitorul nostru şi în liniştea noastră. Numai că atunci când se întâmplă evenimente de acest gen în Satu Mare – şi au început să se întâmple destul de des şi să fie de o calitate acceptabilă – sătmărenii lipsesc. Lipsesc de la concertele rock, folk sau pop, lipsesc de la teatru, lipsesc de la filarmonică, lipsesc de la celelalte evenimente culturale mai mult sau mai puţin importante. Se întâmplă adesea ca după ce evenimentele au loc să auzi pe unul sau altul oftând cu părere de rău că a ratat din motive de memorie sau de alte treburi pe care le-a considerat mai importante. Ori atâta vreme cât nu ne facem timp deloc pentru cultură, pentru sufletul nostru, nu numai că vom fi mai săraci, dar nici nu putem să avem pretenţia să se întâmple lucruri bune pe viitor. De pildă, concertul Cargo de săptămâna trecută a adunat ruşinos de puţină lume. La fel, spectacolele din cadrul Festivalului internaţional de teatru “Fără bariere”. Acestea sunt doar două exemple recente.

Sătmărenii nu demonstrează doar că sunt comozi şi oarecum nepăsători faţă de ce se întâmplă în jurul lor, dar nici nu mai socializează cum o făceau până nu demult. De citit mai citiţi? Ia gândiţi-vă când aţi pus ultima oară mâna pe o carte? Nu, nu pe cartea de bucate. Pe o carte de citit bună. O să spuneţi că sunteţi prea stresaţi, prea plini de grijile cotidiene. Atunci, ce ar fi să lăsaţi cartea să rezolve problema stresului, iar dvs să citiţi. E cea mai simplă şi sigură cale de investit în viitor, care are şi câştiguri imediate. Pentru că bogăţia sufletească nu ne-o poate lua nimeni oricât de săraci am fi.

PS – pentru cine cunoaşte. 😛  Ivona, cam asta era ideea despre care povesteam pe FB 😀

Despre Satmareanca
Ziaristă

36 Responses to Săraci cu duhul

 1. testoasadeserviciu says:

  Crina,, daca eu am inspirat acest articol profund atunci ma pup singura 🙂 Asa e, cartea, filmul, un concert vin cu invitatia la sueta inclusa. Vedem un film, citim o carte sau mergem la un concert tocmai ca sa avem ce impartasi. Cum ar spune cineva, ce rost are sa fii cu Claudia Schiffer singur pe o insula daca apoi nu poti povesti cuiva…Intrebarea e daca ne mai face placere sa fim unii cu altii? Daca ne mai uitam unii la altii sau preferam sa ne uitam cu totii intr-o directie…

 2. Oana says:

  O, Doamne, acum o sa ma bata doua la cap pe subiectul asta. 😀

 3. Satmareanca says:

  Ţestoasa, tu l-ai inspirat. te poţi pupa 😀 Răspunsul la întrebarea ta: cred că nu ne mai place să fim unii cu alţii pentru că am devenit prea egoişti …

 4. Satmareanca says:

  Oana, nu ai cale de scăpare 😀

 5. George says:

  Eu am asa o vorba : „Daca leanea ar durea , tot urland am umbla ” .
  Ganditi-va daca ar fi adevarat ?
  Cum ar geme toti pe strada de durere ?
  Chiar si asa oare ar incepe lumea sa devina mai harnica ?
  Bine ar fi sa existe o boala de asta 😀

 6. daurel says:

  Mi-a placut analiza privind investitorii; cred ca ne-au numarat: cati vor 3D, cati buticuri de lux…Cultura….Poate ma insel, dar nu cred ca exista alta cale, decat citind carti; PS. Cititul in piata mi se pare interesant; eu am citit cam pe ascuns; intai, in copilarie, ascuns in gradina ; apoi la cursuri; in final la servici…

 7. Loredana says:

  Pentru ca stiu ambele discutii si intrucat am avut anul acesta din pacate acelasi soc mergand din Bucuresti in alt oras al Romaniei… imi permit sa intervin si eu in discutie si sa spun asa. Nu ii cunosc pe satmarenii tai, asa ca nu ma pot pronunta in ceea ce ii priveste, insa remarc o comoditate similara in multe orase. Ivona spunea ca o carte poate fi utilizata si ca subiect de discutie. Eu stiu ca dintr-o carte poti invata multe – si nu, nu ma refer la carti dintr-un anumit domeniu, ci si la romane din care poti invata multe: cum sa te comporti, ce e frumos si ce nu etc.

  Dar comoditatea e mare si scuza ca nu avem bani de carte – nici macar de una de 10 lei la un targ – sau ca nu intru in librarie – chiar si cand exista ziare sau reviste care distribuie carti (da, in final daca vrei poti citi) – pare a trona.

  Apropo de cinematograf si de teatru in 2 orase aceeasi poveste: „ca e in partea cealalta, nu merg eu pana acolo, e departe”. Asta venind din niste orase in care partea cealalta a orasului e cam cat am mers eu intr-o zi pe jos – Unirii – Rahova. Vreo 7 statii de tramvai. Si da, recunosc ca le-am invitat pe toate aceste persoane prin Bucuresti, sa le arat ce inseamna partea cealalta – nu una pe care in jumatate de ora sa o parcurgi pe jos!

  Si inchei pe o nota pozitiva cu un studiu – acum am vazut concluzia – il las ca link, poate citesc multi si pricep multi:
  http://www.livescience.com/culture/books-education-children-100521.html

 8. cetateanu_neturmentat says:

  SCHIMBAREA LA FAŢĂ A… SĂTMARULUI

  Între 1935-1936, la doar 24 de ani, Emil Cioran scria furibund „Schimbarea la faţă a României”, propunând un soi de „noapte a cuţitelor lungi” în cultura, în întreaga societate românească. Un îndemn rămas ca un simplu demers reţinut numai de tipar. Cu relectura proaspătă în minte a rândurilor sale din care mi-am permis să citez în intertitluri şi, într-o congruenţă de vârstă şi simţire, am crezut de cuviinţă a adresa neantului următoarele.

  “Progresul în istorie este un progres în conştiinţă”

  Dacă revii în Sătmar, după ce ai urmat cursurile universitare într-un centru studenţesc de tradiţie sau, şi mai rău, dacă te-ai preumblat puţin „pe-afară”, ai sentimentul acut că te-ai întors aici în „comuna primitivă”. Dincolo de aspectul edilitar jenant şi decrepit, constaţi imediat că Sătmarul suferă de o închistare şi de un imobilism deprimant care nu pot să nu ofere, parţial, o explicaţie pentru faptul că se plasează pe unul din locurile fruntaşe la rata sinuciderilor.
  Cauza nu stă doar în „bubele” administraţiei locale şi în deficienţele generale de guvernare. Iar invocarea crizei economice e un act de laşitate. Unul din cele mai importante motive, dacă nu principalul, ale actualei stări de fapt o constituie lipsa de voinţă culturală autentică, absenţa simţului ridicolului şi hiperbolizarea măruntului şi nonvalorii văzute ca un întreg aproape indestructibil.

  “Deficienţele culturilor mici sunt aşa de mari, încât, lăsate în cursul lor firesc, sfârşesc în caricaturi”

  Un exemplu? Sala Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare a găzduit nu demult cea de a XI-a ediţie (sic!) a manifestării „Anul editorial sătmărean – 2009”, organizate de Consiliul Judeţean Satu Mare, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional, Biblioteca Judeţeană şi filarmonică. Aşa-zisul eveniment a reunit, prin urmare, întreaga protipendadă pretins culturală a Sătmarului, care şi-a tras ţol festiv şi a arborat laudatio-uri de complezenţă. Astfel, s-au acordat circa 170 de premii!!! Câte??? E adevărat, nu de puţine ori, George Vulturescu afirma că dacă nu publici, nu exişti, iar, pentru conservarea şi amplificarea vitalităţii ei, cultura are nevoie de feed-back. Dar parcă nici chiar aşa! În felul acesta, e de aşteptat ca orice persoană ce a publicat în vreo fiţuică un text cu virtuţi literare fie ele şi îndoielnice să fie declarat scriitor şi premiat, mai ales dacă face parte din tagma culturalilor locali. Şi atunci unde mai discernem între elită şi duzină?

  “Democraţia românească n-a creat nici măcar conştiinţa de cetăţean”

  Sătmarul în ipostaza sa (a)culturală este un simulacru ce are toate simptomele unui narcisism histrionic. Protipendada locală este înţesată de doctori şi doctoranzi care, cu excepţia, poate, a lui Virgil Enătescu care e o somitate în domeniul său ori a membrilor filarmonicii care, precum calul, merg înainte cu „simfoniada” lor, n-au produs nimic de referinţă, dar care-şi scot băţos tot soiul de titluri de glorie întocmai ca certificatele pseudorevoluţionarilor avizi de privilegii nemeritate.
  Şi pentru că era nevoie de o legitimizare, de o „ancoră”, George Vulturescu a scornit, obsedat maladiv de ideea de identitate şi amprentă locală, conceptul de „literatură (cultură) a Nordului”. Hilar! Doar cei măcinaţi de frica măruntului şi insignifiantului simt această nevoie organică de racordare la o matrice care să le confere valenţe universale. Valoarea se generează, se impregnează de la sine şi ajunge să fie consacrată, încategoriată DOAR de ISTORIE!
  Despre George Vulturescu nu se încetează a ni se aduce aminte cu orice prilej public că este poet. Funcţia de director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional este subisidiară, iar dânsul doar profită de aceasta. Altfel cum se explică participarea sa la tot soiul de manifestări, simpozioane etc. naţionale şi intenaţionale foarte posibil decontate generos cu diurna instituţiei, deşi aceasta nu este o atribuţie explicită prescrisă de fişa postului? Practic, se deduce că George Vulturescu nu este director pentru că este un bun manager, ci pentru că este poet şi om de cultură! Dar asta nu înseamnă că este şi competent în exercitarea atribuţiilor sale specifice, iar dovada o regăsim în simpla contemplare a Sătmarului (a)cultural!

  „Inspiraţia de moment este legea noastră. Românul iubeşte inconsecvenţa în întorsătura lucrurilor”

  Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional nu este o instituţie care FACE cultură, ci doar una care o protejează şi o promovează. Risipirea energiilor conducerii acesteia în susţinerea unui demers 100% privat cum e revista „Poesis” (la fel precum Centrul aşa-zis Multicultural „Poesis” care, sub această etichetă, nu e de fapt decât o afacere comercială ce vizează profitul inclusiv prin absorbţia generoasă a unor bani publici cu ocazia unor evenimente ca Zilele culturale „Poesis”, acum, în desfăşurare) a făcut şi face ca celelalte atribuţii specifice să fie minimalizate, iar rezultatul lor să fie derizoriu.
  Pe componenta de patrimoniu naţional, situaţia este jalnică. Sigur, nu este vina instituţiei şi cu atât mai puţin a lui George Vulturescu că trăim într-o economie de piaţă şi avem o legislaţie ambiguă, o criză de autoritate care a permis, de pildă, ca clădirea-etalon a municipiului, Hotelul „Dacia”, să intre pe mâna unui om de „afaceri” „păgân” în cultură care aproape a distrus-o. Sau că proiectul de reabilitare a castelului din Carei şi a cetăţii din Ardud nu a încăput pe mâna unor profesionişti veritabili în restaurare, ci pe aceea a unui consorţiu de hrăpăreţi locali care vor face ca, dacă proiectul să nu eşueze precum cel de la Luna-Şes, atunci să se materializeze într-o spoială de mântuială. Sau că proiectele Direcţiei de Dezvoltare Regională ce vizează domeniul patrimoniului sunt concepute ca mijloc de spoliere. Sau că unele clădiri de patrimoniu ajung în putreziciune căci justiţia trenează în soluţionarea speţelor privind dreptul de proprietate sau administrare.
  Acestea nu sunt acuze, ci doar consecinţe. Vina majoră a instituţiei şi, implicit, a lui George Vulturescu e că, în 10 ani, nu a fost capabilă să pună în aplicare prevederile ce-i revin din Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice. Că, sub scuza inexistenţei unui arhitect în organigrama instituţiei, a tolerat mutilarea continuă a unor obiective din Lista Monumentelor Istorice şi s-a limitat doar să le deplângă soarta fără a avea tăria unor măsuri concrete şi imediate de sancţionare a unor asemenea cazuri.
  Iar, pe ansmablu, marele neajuns e că nu a fost nici o clipă, în mod veritabil, o DIRECŢIE de cultură. În fiecare an de activitate, s-au derulat activităţi, dar nu s-a realizat nicicând O STRATEGIE care să aducă la un numitor comun instituţiile de cultură din judeţ şi care să se materializeze prin programe şi proiecte concrete care să servească intereselor şi nevoilor comunităţii şi să conserve autenticitatea şi valoarea culturală, s-o promoveze dincolo de graniţele judeţului. E drept, un astfel de demers era cu atât mai dificil cu cât avem conducători de instituţii limbuţi, dar fără viziune şi veleităţi, preocupaţi mai degrabă de confruntări de orgolii şi de demonstrarea propriilor virtuozităţi.
  Astfel, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale se ocupă de orice altceva numai de ceea ce ţine de titulatura sa NU, servind cel mult doar ca paravan ori instrument instituţional al Ansamblului „Cununiţa”. În acest răstimp, „Sâmbra oilor” şi Festivalul codrenesc de la Oţeloaia şi-au pierdut de mult orice fior ancestral devenind nişte bâlciuri care, periodic, sunt excelente oportunităţi de bălăcăreală electorală, iar rapsozii populari sunt înghiţiţi de nebunia manelomaniei.
  Tutorele acestuia, Consiliul Judeţean, e capabil să ofere doar „Caravana culturii sătmărene”, privită, după prima ediţie, fireşte, ca un succes, asta dacă ţinem cont de faptul că a fost organizată de nişte activişti.
  Muzeul Judeţean, sfâşiat de lupte intestine între interesele colective ale etnicilor maghiari şi cele personale ale angajaţilor români, deşi campion al tot soiul de proiecte de finanţare, se zbate să spargă crusta indiferenţei şi delăsării, dar sfârşeşte prin a mijloci amplasarea unor busturi precum cel al lui Taras Sevcenko, în timp ce muzeul în aer liber de la Măriuş rămâne încă o himeră.
  Nu în ultimul rând, Teatrul de Nord este o instituţie definită actualmente de însăşi starea clădirii ce o adăposteşte. „V-am dat teatru, vi-l păziţi/ Ca pe un lăcaş de muze”, scria Iancu Văcărescu, avertizând despre rolul de educator al naţiunii pe care să şi-l asume teatrul. Numai că instituţia sătmăreană pare să fi abdicat de la acesta devenind una care îşi acontează spectatori, dar nu are un public. Asta pentru că de teama de a nu se simţi doar nişte simpli actoraşi şi regizoraşi, componenţii trupei sătmărene încearcă tot soiul de montări care se vor racordate la curentele teatrului modern pentru a-şi demonstra lor înşişi că sunt nişte artişti. Însă aceştia vor redeveni artişti când vor coborî din turnul lor de fildeş, se vor întoarce cu faţa către publicul sătmărean, vor deprinde să le cunoască nevoile şi gusturile şi le vor servi ca atare, ca o instituţie PUBLICĂ ai cărei angajaţi sunt!

  „Nici un român nu se simte personal VINOVAT. Toate ratările şi golurile şi le explică prin vidurile României, dezertând astfel de la responsabilitatea individuală”

  Se va spune că e uşor a critica de la umbra anonimatului. Fals! E o cruntă suferinţă să te zbaţi într-o letargie mută şi un act de curaj să spui lucrurilor pe nume. În schimb, e mult mai uşor să ridici din umeri, să te plângi, să arăţi cu degetul conjunctura nefastă, să continui să te prezervi în funcţie îmbrăcându-te cu un fals şi găunos prestigiu de sine. Când George Vulturescu a fost ameninţat cu schimbarea din funcţie ca urmare a faptului că a încercat să atragă atenţia asupra situaţiei Hotelului „Dacia”, a preferat să facă ciocul mic, să tacă mâlc şi să-şi păstreze funcţia în locul unei demisii care chiar dacă nu ar fi rezolvat nimic, ar fi fost un gest firesc, de onoare. Iar exemplul e relevant pentru oricare altă situaţie. Despre asta e vorba şi de o schimbare de atitudine avem nevoie în primul rând. După care să ne apucăm de treabă. Nu mai e timp de irosit.

 9. Pingback: Contrabanda cu tigari la Satu Mare » SatuMare.org

 10. Sibilla says:

  Cum văd mufa Băsescului pe sticlă, altceva decât : PIEI SATAN !… nu vreau rosti, trăsnească-l de alcoolic şi trădător de neam şi ţară !!!

  Una bucată canalie, Sorinache Frunzăverde, voievodul aidoma securistului de la Anvers, Băsescu, CARE NU E PREŞEDINTELE ROMÂNILOR ci, un cioflingar, CAPO DI TUTTI CAPI, trăsnescă-l, vandalizează şi calcă-n picioare tot ce are chef…
  PD-L, partid la putere, face legea, o lege a bunului plac. Legea vine vorba, că-n România sub stăpânirea Băsescului NU MAI EXISTĂ LEGE! Există însă Naşi, Capi. Capo di tutii Capi, desigur, Tr Băsescu. Urmează Capi din judeţe, pardon, feude, voievodate…
  Ete-l şi pe Sorinache Frunzăverde, zis “Ayatollahul”, voievod de Caraş-Severino, chitit să vandalizeze tot ce-a mai rămas întreg din judeţ….
  TzuicăMan, Frunzăverde, NU se teme nici de Dictatorul Băsescu, iar aşa zisele instituţii ale Statului, fac sluş la uşa * Împărăţiei * mnealui, doar e pretenar cu buldogul… :
  Fostul Ministru al Mediului şi Turismului, Frunzăverde, colaborează, impune, dispune şi-are largul concurs al primarilor PD-L la … di tăti. Doar e * Împărat * ce naiba! Ce contează că a reuşit * performanţa * de-a aduce Caraş-Severinul între primele 5 judeţe din România LA SĂRĂCIE ! Afacerile să meargă… cele personale.
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/26/ayatollahul-frunzaverde-e-chitit-sa-vandalizeze-caras-severinul/

 11. primadona25 says:

  Eu vreau strazi asfaltate, case frumoase, magazine elegante, cinematograf, teatru, oameni fericiti…
  Daca nu vom cunoaste frumosul, nobletea, elita, nu vom exista ca natie.
  Nu ajunge daca eu, acasa, citesc carti. Trebuie sa deschidem cat mai multi ochi. Dar nu cu orice!
  Asta o descriu cam asa: una e sa mananci o felie de paine cu dulceata si alta e sa savurezi o prajitura fina. De ce sa nu ne obisnuim cu lucruri bune?
  Tu sti cel mai bine Crina ce inseamna sa traiesti in locuri frumoase.
  De ce sa nu le avem si aici?
  De aproximativ 20 de ani mi-am dat seama ca toate aceste nu depind de mine(generic vorbind).

 12. SRI Cluj, acuzat că vrea să tărăgăneze aplicarea unei sentinţe în cazul unui fost angajat

  Serviciul Român de Informaţii ţine morţis să nu respecte deciziile judecătoreşti ale clujenilor. Ioan Handrea, un colonel care a lucrat în SRI, a cîştigat mai multe procese cu această instituţie, însă pînă acum serviciul a refuzat să pună în aplicare deciziile judecătoreşti. În plus, SRI a pus lacăt pe cazul lui Handrea, refuzînd să-şi facă publică poziţia faţă de acest subiect.

  Foaia transilvană a prezentat în numerele anterioare cazul excepţional al clujeanului Ioan Handrea care, în urma unui decret prezidenţial de epurare politică, a fost destituit din conducerea SRI Cluj. Handrea a deschis mai multe procese pentru a dovedi injusteţea modului în care a fost dat afară şi le-a cîştigat. Judecătorii au emis mai multe decizii reparatorii conform cărora fostul colonel ar fi trebuit reangajat în cadrul SRI. Cu toate acestea, instituţia a refuzat să le pună în practică. Mai mult, anul trecut, lui Handrea i s-a făcut o plîngere penală pentru dezertare şi i s-a blocat pensia pe care ar fi trebuit să o primească.

  În urma unei alte serii de procese finalizate în toamna anului trecut, colonelul clujean a fost achitat de acuzaţia de dezertare, dar la începutul acestui an, colonelul Gheorghe Oltean, şeful SRI Cluj, i-a mai făcut o plîngere penală, tot pentru dezertare. Pentru ca totul să fie cît mai kafkian, „dezertorul” are livretul militar vizat.

  „La Tribunalul Teritorial Militar Bucureşti mi-au dat cîştig de cauza şi judecătorii spun foarte clar că, dacă n-am dezertatat şi sentinţa nu s-a executat asta înseamnă că sentinţa trebuie executată. Asta s-a întîmplat pe 24 septembrie 2009. În ianuarie, primesc o citaţie la parchetul militar, că mi-au făcut din nou plîngere penală de dezertare. Să te judeci a doua oară pentru dezertare e o aberaţie. Plîngerea e aproape identică”, spune colonelul Handrea.

  SRI „no coment”

  Pe de altă parte, SRI intră în „silentio stampa” şi nu doreşte să comenteze situaţia prezentată motivînd că nu doreşte să intervină în actul de justiţie. „Avînd în vedere faptul ca în prezent Serviciul Român de Informaţii este angrenat într-un proces cu petentul la care faceţi referire, nu ne este permis să facem nici un fel de comentariu care ar putea fi interpretat drept imixtiune în actul de justiţie”, arată instituţia într-un răspuns la solicitările reporterilor Foii Transilvane.

  Aceeaşi instituţie nu doreşte însă să îi răspundă nici lui Handrea, care a trimis mai multe petiţii în care cerea clarificarea situaţiei în care se află. „Cînd am văzut că nu se întîmplă nimic, am înaint un memoriu Comisiei de Control SRI, în noiembrie 2009, iar în ianuarie directorului SRI şi Preşedintelui României, dar nu am primit nici un răspuns. Ei (SRI – n.r.) vor să judece încă un an de zile această plîngere de dezertare, după aceea vor face o altă plîngere de dezertare, pînă cînd ies din termenul de a pune în executare sentinţa, care are un termen de trei ani şi a fost emisă în 3 decembrie 2008”, crede Handrea.

  Juriştii consumă „forţa” SRI

  Experţii în materie de drept penal spun că dacă o persoană care a fost achitată este acuzată de exact aceeaşi faptă, se poate ajunge la anularea acuzaţiilor. „Dacă se întîmplă aşa ceva în cadrul unei instituţii este destul de grav, pentru că asta arată că juriştii angajaţi nu îşi cunosc meseria. O persoană achitată de o presupusă faptă nu mai poate fi acuzată de acelaşi lucru, pentru că această cauză va fi respinsă din start. Se pierd bani şi energie cu acest gen de demersuri”, spune un avocat clujean.

  Tag-uri articol: sri, gheorghe oltean, ioan handrea,

 13. Teodora Hrib says:

  devenim din ce in ce mai comozi….intr-adevar…

 14. al2lea says:

  Crina, eu cred ca nu ai vorbit din suflet. iclin sa cred ca ai vrut sa ne provoci. Daca asta ti-a fost intentia, ai reusit. 🙂
  Eu cred cu tarie ca daca am avea in Satu Mare mall, cinematograf, strand, sosele, as fi mai fericit. Cel putin m-as simti ca apartinand oraselor civilizate, atata cat se poate intelege prin orase civilizate in Romania.
  Iata cateva fapte care pe mine ma fac sa raman cu un gust amar si pe langa care nu pot trece fara sa nu imi creeze pareri de rau.
  Asteptam de mult sa inceapa reparatiile pe strada Vulturului. Situatia era foarte grava, gropile erau sa de multe si de adanci ca practic trebuia sa gasim solutii alternative pentru a merge la serviciu. Circula la noi un banc caare zicea ca incep sa dispara gropile de pe Vulturului: se unesc si devin santuri.
  Intr-o zi au aparut cativa muncitori care au ras asfaltul pe alocuri si au facut niste santuri lungi si late pe care speram ca a doua zi sa nu le mai gasesc. Doua zile apoi am vazut circa 10 muncitori care maturau alene fiecare din santurile nou formate. Astuparea gropilor a durat 3-4 zile, plus weekendul trecut. Muncitorii se faceau ca lucreaza atat de lejer ca nu stiu cum nu se plictiseau. Ma intreb cine-i plateste si de ce nu sunt urmariti. E rusinos. Nu vreau sa fiu de acord cu cei care spun ca daca am avea sosele bune nu am fi mai fericiti. Si infrastructura de calitate reprezinta un semn al civilizatiei.
  Alt exemplu: toata lumea poate observa ruina de pe strada Uzinei, drumul spre Cluj, acolo unde se vorbea de construirea unui mall. Am crezut ca lucrarile sunt oprite datorita crizei economice. Acum nu mai sunt sigur. Am vazut la intrarea in Baia Mare ca se construieste de vreun an un ditamai mall. La ei nu e criza?
  Alt exemplu. Venind vorba despre Teatrul de Nord. Trebuie sa recunosc ca nu am prea fost in ultima vreme. Dar ultima data cand am fost (in martie) am fost socat de cum arata sala. Totul vechi, prafuit, fara luciu. La ultimul etaj, se vedea toata „panarama”: garderoba cu costume. neacoperita, la vedere. Costume saracacioase, invechite. Trist. Opus cu totul imaginii mele despre cum trebuie sa arate un lacas de cultura.
  Strandul. Ia mergeti sa vedeti ce s-a ales din Aqua Parkul care se preconiza a se construi in strand. Si amintitiva cata lume era in strand in anii 80. Era loc de distractii pentru oamenii de orice varsta, unde pe bani putini te puteai destinde. Acum nici asta nu mai avem. Avem numai amintirile.
  Mai pot spune multe despre ce nu mai este in SM. Ma opresc aici. Am colindat toata tara. De-alungul anilor se observa progresul. Cu pasi mici, dar siguri. La noi, an de an e tot mai rau.
  Crina, prietena noastra, nu pot sa cred ca ai vorbit din suflet. Cred ca esti la fel de nemultumita.

 15. Trexel says:

  Ma, io cred ca satmareanu tre sa fie reprogramat. In sensul in care sa-si dea seama ca de fapt are timp (liber) in care poate sa faca o groaza de lucruri pentru propriul sau bine. Ca toata lumea se plange ca n-are timp. De fapt sunt fie comozi fie prost organizati. De exemplu eu 😀
  In alta ordine de idei, Crina, iti aduci aminte cand te besteleam ca stai prea mult la servici? 🙂 Na, acu te inteleg, damn’it!

 16. ROBERT HORVATH says:

  ACESTA ESTE CEL MAI IMPORTANT MESAJ TRIMIS VREODATA MULTI VOR FI INDATORATI PENTRU PUBLICARE. EL ANUNTA IMCEPUTUL SFARSITULUI……

  SEFUL CIA LEON PANETTA LA BUCURESTI
  CINEASTUL ROBERT HORVATH AI ANMANEAZA UN DOCUMENT TERMINAL
  PENTRU REGIMUL BASESCU.

  From: valentin_vasilescu
  Subject: FILMUL …BASESCU SI TERORISMUL INTERNATIONAL
  Date: May 27, 2010 11:25:17 AM EDT
  http://www.myspace.com/val2002

  Fragmente din declaratia lui Valentin Vasilescu, fostul comandant al aeroportului Otopeni si fost deputat de Bucuresti, data recent intr-o baza aeriana secreta de la periferia New York-ului in fata unor ofiteri de rang inalt ai FBI.
  Robert Horvath raspunde : Am remis ultimul document cu clarificarile cerute
  domnului Brian Lutz Attaché, U.S. Secret Service ( AMBASADA SUA -BUCURESTI ) cu rugamintea de a fi predat de urgenta lui L. Panetta directorul CIA inaintea intalnirii cu Presedintele Romaniei Traian Basescu. Inceputul filmarilor depinde de desfasurarea celor doua anchete- Cea americana si cea a serviciului Interpol de la ONU.
  Intrebarille pentru interviu vi le trimit curand. Interviul va fi remis presei internationale si va fi postat la Clubul Presei Straine New York.
  Pana atunci va rog raspundeti pe scurt ( maximul 3 randuri ) la doua intrebari
  1 Presedintele Basescu a fost involvat in tranporturi ilegal de arme catre organizatii sau
  regiunilor aflate sub embargou ONU. ?( precizati aprox numarul transporturilor )
  VASILESCU Iata declaratia mea :Bout business was to illegal transfer of Romanian Governement weapons loaded on Bucharest-Otopeni military apron for almost HUNDRED flights with destination DR Congo, Angola, Iran, Liberia, Sudan, Rwanda, Uganda etc……… Bout airplane registred in Moldova ER-75929 operated 73 flights of Romanian build smuglling weapons for Africa at military apron of Otopeni-Bucharest airport under Air Acvila ( RRM code ), a Romanian Department of Defense company.” Am inregistrat in secret pe Presedintele Romaniei confirmand ca acesta avea cunostinta de uriasul trafic ilegal de arme.
  2 S-au trimis rachete romanesti teroristilor columbieni FARC?

  „Catre FARC au fost trimise rachete sol-aer IGLA-S24 fabricate in Romania. Transportul rachetelor romanesti a fost facut cu avioane provenite din Romania si asigurata de piloti romani.”
  Raspunsul la intrebarea doua este deosebit de importanta. Exportul rachetelor sol-aer duce automat la pedeapsa de 30 de ani puscarie conform legislatiei americane, iar moartea a pilotilor sau a soldatilor americani poate duce pe Basescu pe scaunul electric.
  Trimit urgent raspunsul catre Departamentul de Stat ( Romanian Desk ). El trebue sa ajunga inainte de plecarea lui Panetta de la Bucureti.
  
 Vom face treaba buna impreuna in interesul general.
  URMARITI ZILNIC BLOGUL MEU- FAC MEREU REFERIRI LA DUMNEAVOATRA. ( Vezi interviul cu BOUT )
  Cu respectuasa prietenie
  Robert Horvath DEVA – cineast USA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 17. Pingback: Articol în ziarul Libertatea: “În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română”! | Editura Solif – Dr. Lucian Iosif Cueşdean

 18. virtualkid says:

  Povestea aceasta se poate aplica (aproape) tuturor oraselor de provincie.
  Altfel spus, peste tot functioneaza acest caz tipic de excludere mutuala: bagatia nu poate sa locuiasca la tara!

  Exceptiile (rare!) nu fac decat sa confirme!

  Si noi avem frustrari de „tarani”, doar pentru ca nu avem bani sa alergam de fiecare data la Bucuresti, atunci cand ne dorim ceva:

  http://jumatati.blogspot.com/2010/05/iris-la-vama-veche.html

 19. afcadio says:

  excelent articol!

 20. afcadio 2 says:

  Satmareanca,s-a
  dovedit,este o „blogherista” de directie,cu mult spirit de sinteza si
  responsabilitate civica,obligata sa fie mult mai interesanta aici decit
  in articolele de ziar,acolo presata,evident,de constringeri
  redactionale,intelegem.Dintre comentariile postate,unul depaseste cu
  mult,prin acuratetea rece a analizei chiar materialul Crinei Dunca
  :Schimbarea la fata…a Satmarului.Nu stiu exact cine este autorul,desi
  banuiesc,pentru a-l …felicita sincer! Concluziile Domniei sale sint
  credibile tocmai pentru ca foloseste un limbaj politicos,ponderat,pe
  alocuri necrutator.Tocmai cind credeam ca Satu Mare este un oras
  mort,economic vorbind,tocmai cind credeam ca in Satu Mare spiritul
  critic nu mai exista si ,in consecinta,ierarhia valorilor ,din orice
  domeniu de activitate,este impusa in spatiul public
  de…”nonvalori”,”cineva” da un diagnostic culturii satmarene si a
  mecanismelor ei de functionare exact,rece,aproape cuprinzator,de
  nezdruncinat,ceea ce,cel putin mie,mi-a creat o stare de confort
  intelectual si duminical ,nesperata la SatuMare….Satu Mare,de citiva
  ani buni se afla sub o continua stare de asediu din partea unor
  indivizi ce il gestioneaza „fraudulos'” de vreme ce si-au asumat
  „competente”pe
  care nu le au si nici nu le-au dovedit ca le-ar avea intre timp.In
  cultura,institutiile au fost „epurate” de specialisti,obligati sa
  suporte agresivitatea institutionalizata a acestor,pina la
  urma,nemernici,intati in spatiul public de manifestare prin
  „efractie”,ligitimindu-si numirile si validarile prin demersuri ilegal
  politice.George vulturescu se face vinovat,fiind el insusi un produs al
  inculturii prin cultura,de lipsa de viziune si coerenta
  manageriala,fiind interesat de promovarea propiei imagini de „poet al
  Nordului” ca si cum Nordul planetar nu ar fi decit un domeniu al
  lui,iar cei care vor folosi de acum inainte aceasta sintagma,ar inrta
  pe poprietatea sa.A cest „cavaler” al tristei figuri nici nu ar trebui
  bagat in seama de satmareni daca actiunile si nonactiunile lui nu ar
  produce efecte ,din pacate dezastruoase,asupra lor,de vreme ce
  foloseste bani publici,in impunerea numelui sau ,cu orce pret,evident
  ca poet”al Nordului”.Sa o faca,dar pe bani lui.Sa mearga unde doreste
  el,dar cu masina lui si nu a institutiei.Sa faca cui vrea cadouri,si
  actiuni de promovare a cartilor sale ,dar pe banii lui.Etc,etc.,….Ma
  opresc deocamdata aici,nu vreau sa imi stric duminica,acum prefer sa
  citesc inca o data pe Crina Dunca si excelentul comentariu
  ‘”Schimbarea la fata a ..SATMARULUI”Sa dea Dumnezeu!…..
  aa

 21. Satmareanca says:

  Afcadio, bine ai venit! Mulţumesc pentru aprecieri. Acest articolul a fost publicat şi în ziar, în GNV din 25 mai, poate l-ai ratat. Doar titlul era altul. Poate nu sunt întotdeauna suficient de analitică, dacă pot spune aşa, asta şi pentru că mă costrânge timpul 😦 În rest, subscriu şi eu că „Schimbarea la faţă a Sătmarului” este un articol de nota 10 cu steluţă 🙂
  Te mai aştept! 🙂

 22. Satmareanca says:

  @ Virtualkid, ai spus tot în câteva cuvinte 🙂

  @ Trexel, mda, ştiam eu că eşti Toma Necredinciosu 😛

 23. Satmareanca says:

  @ Al2lea, acum nu o lua şi tu chiar aşa, cuvânt cu cuvânt, normal că ne dorim să avem de toate, dar eu sunt conştientă că doar atunci vom realiza cât suntem de goi înlăuntrul nostru 🙂 Apropo, pe mine mall-urile şi shopingul mă obosesc 😆
  Mă bucur dacă am porvocat discuţia, e un pas înainte spre societatea la care visez, în care se dezbate şi se socializează, chiar şi la un mall 😀

 24. Satmareanca says:

  @ Cetăţeanu neturmentat – este cea mai bună analiză a stării culturii sătmărene pe care am citit-o în ultimii ani. Cred că e cel mai bun articol scris despre Satu Mare, indiferent la ce se referă. Bravo! 🙂 Merci pentru că l-ai postat aici. Cu voia ta, îl voi publica zilele astea pe blog, ca şi postare 🙂

 25. Satmareanca says:

  @ Teodora, eu recunosc, şi mie mi se întâmplă uneori 😦

  @ Loredana, bine ai venit! Încântată de cunoştinţă, până acum citeam doar ce scriu cele două dive la tine 🙂

  @ Daurel, oare cititul 3 D cum o fi? 😀

  @ George, io îi aud pe mulţi urlând 😆

 26. Loredana says:

  @Satmareanca Da, si eu tot citeam ce scrii – ca dupa ce te-a inclus Oana in Indicii ca personaj trebuia sa aflu cine e Crina 🙂 Si cum stateam eu si citeam… acest subiect nu m-a putut lasa sa nu comentez :)) Ah (ca pare cel mai simplu de intrebat aici) daca doresti mi-ar placea sa scrii si tu in cele 2 locuri 🙂

 27. Satmareanca says:

  Sunt de-a dreptul onorată, dar nu ştiu cum să mă împart cu timpul. Dacă spun da, mă tem că nu mă voi putea ţine de promisiune 😦 Mai rumeg situaţia 🙂

 28. afcadio says:

  Satmareanca s-a dovedit,este o „blogherita ” inspirata,de „directie” cu responsabilitate civica,mult mai interesanta aici decit in articolelede ziar,acolo presata evident de constringeri redactionale,intelegem.Dintre comentariile postate,unul depaseste cu mult prin acuratetea carteziana si nobletea analizei chiar materialul Crinei Dunca : Schimbarea la fata..a Satmarului!(Trimiterea la Cioran este evidenta..si oportuna) Nu stiu exact cine este autorul ,desi banuiesc, pentru a-l felicita sincer! Comentariile Doniei Sale sint credibile tocmi ca se dovedeste ca este foarte bine informat si are o perceptie clara a domeniului,dar,mai ales,ca foloseste un limbaj analitic,de o logica impecabila si de bun simt remarcabile,alternat cu pasaje destul de cinice ,necrutatoare,conferindu-le daca nu intotdeauna farmec,cel putin „stil”.Tocmai pe cind credeam ca orasul Satu Mare isi da ,chiar de ziua lui ,obstescul sfirsit ,ipotetic vorbind,fiind intr-un dezastru economic si social fara putinta de tagada(de cel moral ce sa mai vorbim),tocmai pe cind credeam ca in Satu Mare spiritul critic nu mai exista si ,in consecinta ierarhia valorilor din orice domeniu de activitate este impusa in spatiul public de nonvalori „cineva” da un diagnostic culturii satmarene si a mecanismelor ei de functionare atit de exact si de cuprinzator,cu argumente de nezdruncinat,imbatabile, ceea ce ,cel putin mie ,mi-a crea o stare de confort intelectual si duminical de nesperat.la Satu Mare. Acest oras se afla de un oarecare timp,intr-o continua stare de asediu din partea unor indivizi de extractie politica si aculturala ce il gestioneaza in mod „fraudulos”de vreme ce si-au asumat compet ente pe care nu le .au si nici nu au dovedit ca le-ar avea intre timp(1)

  economic si social

 29. Satmareanca says:

  Afcadio, îţi postasem şi primul comentariu mai sus. Ai intrat direct la spam când ai postat (nu mă întreba de ce), dar te-am recuperat 🙂

 30. Pingback: Visu’ cu neica Dumitru | Blogul lui Nea Costache

 31. Pingback: Parlamentarilor gorjeni -scrisoare deschisă | Blogul lui Nea Costache

 32. Satmareanului ii ramane putin timp liber dupa ce vine de la munca? :O Satmarul vi se pare atat de searbad si decrepit? :O Atunci eu cum ar trebui sa definesc un oras precum Capitala, din punctul de vedere al unei satmarence „emigrate” in regat? Bucurati-va de putinul care v-a ramas, de timpul liber de care dispuneti (caci nu cred ca va treziti dimineata la 5.30 si faceti 60 km zilnic dus-intors pana la serviciu si inapoi, ajungand acasa la 7 seara!, dupa ce schimbi 3 mijloace de transport si iti mananci sanatatea cu toti meltenii!). Bucurati-va de linistea orasului, de lumea net superioara celor de aici de unde va scriu, bucurati-va ca acolo macar vi se raspunde „cu placere” la un „multumesc”. Nu va mai lamentati si iubiti-va urbea, asa modesta cum e ea. Altfel, o veti aprecia abia dupa ce nu o veti mai avea, exact ca mine. Nemultumitilor le recomand 1 luna de trai aici in Bucuresti, unde veti fi napaditi de melteni si alti mojici de neam prost ,propasiti de pe te miri unde. Veniti la Bucuresti sa vedeti cum va traieste viata pe voi si nu invers, sa vedeti cum e sa iti petreci cu copilul doar 3 ore pe zi, si acelea extrem de superficiale. Veniti sa vedeti cum e sa stai in picioare in metrou sau tramvaie, chit ca esti cu burta la gura si exemplele ar putea continua. Da, Bucurestiul este mai cosmopolit, activitatile culturale sunt cu duiumul, poate aici gasesti tot ce nu ai in Satu Mare, dar va rog poftiti: sa va vad daca va mai permite timpul! va spun eu, categoric nu. Aici din nefericire totul se reduce la supravietuire. Trist, dar adevarat.

 33. Satmareanca says:

  Uneori am impresia că aşa e şi la noi, doar supravieţuim. Dar mai cred că depinde de fiecare în parte cum ne facem viaţa. Noi avem ceva mai mult timp liber, care avem, dar nu ştim să-l folosim.

 34. Adevar graiesti! Indiferent cat de putin timp ne-ar ramane, ar fi pacat sa-l irosim in mall-uri 😉

 35. Satmareanca says:

  Sau mai rău, în faţa televizorului.

 36. Pingback: I’m back

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: